Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

LIEMPDE IN TOP 2000-SFEREN; AFTRAP IS MORGENOCHTEND IN CENTRUM

Gerard Ekdom met Liempdse sidekick?

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Wat begon als een geintje via Facebook, werd vorige week ineens realiteit: de start van de Top 2000-stemweek van Radio 2 start morgen in Liempde. Een achttien meter lange bus parkeert 's ochtends rond 07.45 uur op het Raadhuisplein in het centrum. Vanuit het voertuig én daarbuiten wordt de live radio-uitzending verzorgd. Daarnaast kunnen stemmen uitbrengen op hun favoriete nummers en zorgt Liempde ervoor dat het de hele ochtend feest is in het centrum.

Luid gejuich klonk vrijdagmiddag in café Het Wapen van Liempde toen deejay Gerard Ekdom via Radio 2 bekendmaakte dat hij eerder die week een leuk meisje aan de lijn had met een origineel verkooppraatje. Toen was het de cafébezoekers al duidelijk dat Liempde de locatie werd waar de start van de Top 2000 Stemweek zou plaatsvinden. ,,In dertig seconden mochten inwoners uitleggen waarom Radio 2 naar hun dorp moest komen. Sommigen kwamen niet verder dan 'ik woon in een leuk dorp'. Dat wilde ik anders doen", vertelde Yvon van den Bosch, die samen met Josephine Bekkers en Ad Schelle Liempde opgaf voor de radiowedstrijd. Het resulteerde in de originele presentatie waarbij ze het dorp omschreef aan de hand van bekende nummers die jaarlijks in de Top 2000 staan. Bovendien had ze nog een scherpe oneliner: 'Als je niet op Liemt stemt, ben je 'ek dom'.

EIGEN LEVEN

Met twee telefoons in haar handen stond Van den Bosch vrijdagmiddag in Het Wapen van Liempde. Uitbaters Ad en Josephine organiseerden een speciale vrijdagmiddagborrel zodat het gehele dorp gezamenlijk naar de bekendmaking kon luisteren. ,,Het is toch wel spannend", gaf Van den Bosch toe. ,,Eigenlijk is ons idee een beetje uit de hand gelopen..."

Toen Yvon las over de prijsvraag voor de Top 2000-stemweek voorbij zag komen, twijfelde ze geen moment en vroeg ze via Facebook vrienden op Liempde te stemmen. Dit resulteerde in een plek in de top vijftien. ,,De wedstrijd ging een eigen leven leiden, de mensen in Liempde werden enorm enthousiast", aldus de initiatiefneemster.

Vrijdagochtend werd duidelijk dat Liempde samen met Guttecoven en Deurne om de winst zou strijden. Tientallen mensen verzamelden zich aan het eind van de middag in Het Wapen om te luisteren naar de uitslag. Rond tien voor zes kreeg Van den Bosch een telefoontje van Radio 2 en verdween ze naar de keuken. Toen duidelijk werd dat Liempde won, waren alle aanwezigen in jubelstemming. ,,Ik ben superblij", straalde Van den Bosch. ,,Ik heb na afloop nog wel een brutale vraag gesteld aan Radio 2, namelijk of ik vrijdag de sidekick van Gerard Ekdom mag zijn. Ik hoop dat het mag..."

Tossy de Man en Diane Melis waren al bezig met het volgende doel. ,,Het is geweldig dat de Top 2000 Stemweek in Liempde van start gaat. Nu moeten we een liedje van De Ploegadoers in de Top 2000 zien te krijgen." Dat plan werd al snel tot uitvoering gebracht. Mensen worden opgeroepen het lied 'Dè is de kunst' van de muziekgroep in hun stemlijst op te nemen.

FOTO BOVEN: Lars Jennissen, Yvon van den Bosch, Ad Schelle, Josephine Bekkers en Maarten Termeer waren vrijdag in jubelstemming. In hun dorp Liempde vindt morgenochtend de start van de Top 2000 Stemweek plaats. (Foto: Gerard Schalkx).


Liempde zorgt voor
Top 2000-feestje

De speciale Radio 2-bus arriveert morgenochtend omstreeks 07.30 uur bij supermarkt Coop in Liempde. Daar wordt het voertuig opgewacht door fanfare Concordia, die de bus escorteert naar het Raadhuisplein. Tot 12.00 uur worden daar allerlei activiteiten georganiseerd die in het teken staan van de Top 2000 Stemweek.

,,Arthur Brands verzorgt die ochtend de presentatie op het Raadhuisplein", aldus Désiré van Laarhoven. Regelmatig zal deejay Gerard Ekdom schakelen met hem, zodat de luisteraars van Radio 2 duidelijk meekrijgen wat er in Liempde gebeurt." Yvon van den Bosch, initiatiefneemster van de stemweek, en vlogger Lars Jennissen mogen die ochtend naar alle waarschijnlijkheid plaatsnemen in de bus. Bezoekers zijn om 07.00 uur al welkom op het Raadhuisplein. Daar staan kraampjes met eten en drinken, zodat iedereen de kans krijgt te ontbijten. Vanaf 08.00 uur, als de uitzending van Gerard Ekdom in Liempde van start gaat, lopen zeven collega-deejays rond in het centrum van Liempde om verslag te doen van de festiviteiten. Om 08.45 uur wordt de Top 2000 Stemweek officieel geopend, door middel van een rode knop. Wie daarop mag drukken, is nog niet duidelijk. In Liempde komen vier zuilen waarop mensen hun stemlijst kunnen samenstellen.

Om 09.00 uur stopt de show van Gerard Ekdom en begint het programma van Bart Arens: Aan de Slag. Ook in dat programma wordt nog regelmatig geschakeld met het dorp. De bus staat tot 12.00 uur in Liempde.