Met een kop koffie en iets lekkers werden de ouderen van Met je Hart welkom geheten in Podium Boxtel. Vervolgens kon iedereen, voor het concert van start ging, gezellig bijpraten. (Foto's: Gerard Schalkx).
Met een kop koffie en iets lekkers werden de ouderen van Met je Hart welkom geheten in Podium Boxtel. Vervolgens kon iedereen, voor het concert van start ging, gezellig bijpraten. (Foto's: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

DRIE JAAR 'MET JE HART' GEVIERD MET MUZIKALE MIDDAG IN PODIUM

Ouderen genieten van lieve liedjes...

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Een kroeg, een juffrouw op de fiets
het zegt u hoogstwaarschijnlijk niets,
maar 't is waar ik geboren ben.
Dit dorp, ik weet nog hoe het was
de boerenkind'ren in de klas.

Stichting Met je Hart is exact drie jaar actief in de gemeente Boxtel. In die periode werden vele ouderen verrast met activiteiten om hen minder eenzaam te laten voelen. Om stil te staan bij deze mijlpaal én de vrijwilligers van Met je Hart te bedanken, vond in Podium Boxtel vrijdag een bijzondere muzikale middag. Daniëlle Lous zong, onder begeleiding van de Boxtelse gitarist Harry Hendriks, allerlei 'lieve liedjes'.

,,De activiteiten zijn goed verzorgd, je wordt gehaald en gebracht. Wat wil je nog meer", glunderde Mariet Scheutjens uit Liempde, voorafgaand aan de muzikale middag in Podium Boxtel. Zij was een van de ruim vijftig ouderen die vrijdag te gast waren in de theaterzaal voor een optreden van het duo Lieve Liedjes: Harry Hendriks en Daniëlle Lous. ,,Het zijn intieme optredens, bedoeld voor huiskamers, huwelijken of uitvaarten", lichten de artiesten toe. ,,We laten mooie liedjes horen die mensen bij de strot grijpen. Het repertoire passen we aan per locatie. Zo kiezen we er deze keer voor om liedjes als Het dorp van Wim Sonneveld en De appels op de tafelsprei van Toon Hermans ten gehore te brengen. Die zullen wel wat herkenning oproepen bij de gasten..."

En dat klopte. Toen Lous het bekende nummer van Sonneveld inzette, werd volop meegezongen. Burgemeester Mark Buijs, ook even aanwezig, vond het lied perfect passen bij Met je Hart, zo vertelde hij voorafgaand aan het concert aan de aanwezigen. ,,Door dit soort initiatieven merk ik dat Boxtel een écht dorp en échte samenleving is waar we eenzaamheid proberen uit te bannen. De stichting kan niet alleen bestaan van donaties, maar heeft óók vrijwilligers nodig. En die zijn volop opgestaan." Zoals Ad van Exsel uit Esch. Hij meldde zich als vrijwilliger bij Met je Hart en is actief als chauffeur. ,,Ik heb daar veel plezier in, je spreekt veel mensen. Bovendien hoop ik ook dat mensen me helpen als ik later zelf minder makkelijk van huis kan. Ik merk dat de mensen echt naar de activiteiten uitkijken, het breekt hun dag. Als ik daar een kleine bijdrage aan kan leveren, dan doe ik dat graag."

BEWUST

Ivy van Geel, de schoonzus van grondlegger Babs van Geel, zorgde er drie jaar geleden voor dat Met je Hart in de gemeente Boxtel werd uitgerold. Door middel van een twee maanden durende actie in november en december, waarbij in deelnemende restaurants vrijwillig een vrijwillige bijdrage van één euro op de rekening wordt gezet, en donaties wordt geld ingezameld.

,,Ouder worden willen we allemaal, maar tegelijkertijd kost het best wat moeite", aldus Van Geel. ,,Dat is de reden dat we graag een dagje uit verzorgen voor mensen, zodat ze weer eens kunnen genieten van een barbecue of kunnen meezingen met liedjes. Waar ik vooral blij mee ben, is dat mensen ervan bewust zijn dat ze anderen kunnen helpen. Dat merkte ik tijdens de carnavalsoptocht in Boxtel. Twee meisjes liepen mee, verkleed als twee omaatjes, en zamelden geld in voor Met je Hart. En zo kan ik nog veel meer voorbeelden noemen."

Daniëlle Lous en Harry Hendriks.