Afbeelding
Foto: Mo van Hal

NIEUW KUNSTPROJECT MO VAN HAL

Observaties tijdens een roadtrip door de USA

MARC CLEUTJENS

De Boxtelse kunstenares Mo van Hal verblijft momenteel in de Verenigde Staten voor een nieuw kunstproject. Van Hal reist twee maanden door een aantal uitgestrekte staten en tekent onderweg verhalen op van 'gewone' Amerikanen. Daarnaast werkt ze mee aan een expositie in galerie De Meerse in Hoofddorp, waar niet alleen foto's van de Boxtelse te zien zijn, maar waarvan ook handgeschreven brieven vanuit de VS deel uitmaken.

Vorig jaar stond Van Hal in de schijnwerpers met het alom geprezen fotoproject over eenzaamheid. Ze volgde lange tijd twee kluizenaars en kreeg de gelegenheid om hun leven in eenzaamheid en stilte vast te leggen. De indrukwekkende portretten en stillevens vonden een plek in 'Kluister, twee eenzame levens', een boek dat werd gepresenteerd in de Bossche Verkadefabriek. ,,Foto's die ik maakte voor 'Kluister' zijn nu ook te zien in Hoofddorp", vertelt Van Hal vanuit Amerika.

De kunstenares verblijft momenteel in Californië. Vanuit Bakersfield legde ze deze week uit dat ze met haar nieuwe project de Amerikaanse cultuur wil ontdekken en duiden. ,,Die cultuur lijkt in mijn ogen als Europeaan afwezig, mede doordat de geschiedenis van Amerika nog zo jong is. Het land werd pas 241 jaar geleden onafhankelijk. Ik voel mij onderdeel van die mensheid en het volk dat de indianen heeft vermoord."

EENZAAMHEID

Tijdens haar roadtrip wil Van Hal 'verwantschappen en verschillen ontdekken'. ,,Als Europese vrouw wil ik me helemaal inleven en onderdompelen ion de Amerikaanse cultuur. Er zijn zeker raakvlakken met eenzaamheid, het thema dat je ook tegenkomt in het boek 'Kluister'."

Terwijl in Hoofddorp de expositie 'Uppie - kunst en eenzaamheid' is ingericht en ook werken van Van Hal te bewonderen zijn, schrijft de Boxtelse regelmatig een handgeschreven brief met observaties. ,,Het is mijn bedoeling om vanuit Amerika 25 brieven naar de galerie te sturen, die zo deel gaan uitmaken van de expositie", legt ze uit. ,,Ik ben begonnen in Yakima in de staat Washington en reisde via de Grants Pass en Brookings in Oregon naar Californië. Daar bezocht ik Blocksburg en Arcata en logeerde ik bij verschillende Amerikanen thuis. Het waren stuk voor stuk hele uiteenlopende mensen, waardoor ik de kans heb om de bevolking zo objectief mogelijk te observeren."

Veel van Van Hals brieven gaan over de native Americans, de oorspronkelijke bevolking van het continent. ,,Ik kom op cruciale plekken waar de laatste indianenstammen hebben gewoond en praat bijvoorbeeld met de huidige grondeigenaar. Dat is soms heel heftig." Een aantal brieven is inmiddels toegevoegd aan de expositie in galerie De Meerse.

GROEPEN

De tentoonstelling Uppie laat werken zien van negen beeldende kunstenaars. Het doel van de expositie is te tonen dat eenzaamheid een groot maatschappelijk probleem is. Iedere leeftijdsgroep kent eenzaamheid, maar deze komt volgens de makers vooral voor bij ouderen en opgroeiende kinderen. Veel werken in Uppie richten zich op deze twee groepen. Galerie De Meerse is gevestigd aan het Raadhuisplein 3 in Hoofddorp.

FOTO BOVEN: Mo van Hal, onderweg in de Verenigde Staten gefotografeerd. De Boxtelse kunstenares reist twee maanden door de VS voor een journalistiek getinte reis, die gekoppeld is aan een kunstproject in galerie De Meerse in Hoofddorp. (Foto: collectie Mo van Hal).


Cursus mantelzorgers

Het steunpunt Mantelzorg van ContourdeTwern in Boxtel verzorgt in samenwerking met Ineke van der Aa voor mantelzorgers de cursus 'Leven in aandacht'. Door oefeningen mindfulness en gesprekken leren deelnemers hoe ze beter bestand kunnen zijn tegen stress en meer grip op hun leven krijgen. De cursus vindt plaats op de donderdagen van 13.30 tot 16.00 uur en omvat acht bijeenkomsten. Meer informatie bij Marieke Dijkshoorn, telefoon (0411) 65 58 99; e-mail: marieke-dijkshoorn@contourdetwern.nl.