Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

ZOEKEN NAAR OPLOSSINGEN VERKEER CENTRUM-BREUKELEN

'Te veel functies per vierkante meter in wijk'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De kruising van de Prins Bernhardstraat met de Herman Brandtstraat, het kruispunt Burgakker-Rechterstraat, de T-splitsing Van Hornstraat-Breukelsestraat-Tongersestraat: deze en vele andere verkeerssituaties in de wijk Centrum-Breukelen worden door vele inwoners bestempeld als knelpunten. Reden voor het wijkplatform, dat ruim een jaar geleden werd opgericht, het thema onder de loep te nemen. Hierbij wordt vooral gefocust op de verkeersveiligheid voor schoolgaande kinderen.

Wijkplatform Centrum-Breukelen nam voor de zomervakantie DTV Consultants in de arm om inzicht te krijgen in de knelpunten bij school-thuisroutes. Het bureau is gespecialiseerd in het kindkwadrant, een aanpak om de verkeersveiligheid van de schoolomgeving en school-thuisroutes in kaart te brengen. Zo wandelden verkeersveiligheidsexperts samen met afgevaardigden van het wijkplatform door Centrum-Breukelen om situaties nabij de twee basisscholen in het gebied, de Angelaschool en de Sint-Petrusschool, te bestuderen.

Ouders en kinderen kregen ook een stem. Met behulp van een enquête konden zij aangeven welke plekken zij als knelpunten zagen. ,,Dit leverde 770 punten op", zei Paul van den Bosch van DTV Consultants vorige week tijdens een bijeenkomst in de Angelaschool. De kruisingen Rechterstraat-Burgakker, Prins Bernhardstraat-Herman Brandtstraat en Baroniestraat-Ons Doelstraat voeren de lijst van meest genoemde knelpunten aan. Ook werd gekeken hoe kinderen naar school worden gebracht. Zowel bij de Angelaschool als de Sint-Petrusschool blijkt ongeveer een/derde van de leerlingen met de auto te worden gebracht, vergelijkbaar met het landelijke gemiddelde.

Tijdens de bijeenkomst van vorige week werd verder ingezoomd op verkeerssituaties in Centrum-Breukelen. Buurtbewoners, ouders van leerlingen en afgevaardigden van de Angelaschool en Sint-Petrusschool kregen de kans om knelpunten te prioriteren en oplossingen te bedenken voor gevaarlijke situaties. Dat leverde originele ideeën op: zoen- en zoefzones in de Ons Doelstraat en bij mbo-school SintLucas, verkeersbrigadiers bij de Angelaschool, extra zebrapaden, vaker boa's inzetten, tijdelijke paaltjes, haaientanden op de T-splitsing Van Hornstraat-Breukelsestraat-Tongersestraat, gedragsbeïnvloeding, opstelstroken bij de stoplichten in de Baroniestraat vergroten of spreiden van aanvangstijden verschillende scholen.

GEDRAG

Extra aandacht was er voor de Prins Bernhardstraat. De gemeente Boxtel stelde in een eerder verkeerscirculatieplan voor het Boxtels centrum dat tweerichtingsverkeer in deze straat een mogelijke oplossingsrichting is. ,,Dát nooit", zei Pierre van den Oord tijdens de bijeenkomst en hij kreeg bijval van de meeste aanwezigen. Jack Dörfel van de gemeente Boxtel gaf aan dat er in Centrum-Breukelen 'een hele wereld op te lossen is'. ,,Er zijn teveel functies per vierkante meter." Verschillende buurtbewoners stelden dat het al tientallen jaren over verkeerssituaties in de wijk gaat. ,,Gedrag speelt een grote rol, van buurtbewoners én ouders van scholieren", aldus Nick van der Veer. ,,We willen graag meedenken maar hopen dat er nu écht iets gaat veranderen."

DTV Consultants gebruikt de komende weken om de tien vaakst genoemde knelpunten in de wijk te voorzien van een advies, in combinatie met de suggesties die inwoners eerder gaven. Dit leidt tot een rapport dat aan wijkplatform Centrum-Breukelen wordt overhandigd. ,,Wij gaan vervolgens in gesprek met de gemeente Boxtel en de politie om tot concrete oplossingen te komen", aldus bestuursleden Fons van Heesch en Bernadette Bekkers. ,,Eén ding is zeker: we hebben budget om iets aan de knelpunten te kunnen doen."

FOTO BOVEN: De kruising van de Prins Bernhardstraat met de Herman Brandtstraat: één van de verkeerssituaties in Centrum-Breukelen dat als knelpunt wordt bestempeld. (Foto: Annelieke van der Linden).


Tweedehands markt

In gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat te Boxtel wordt zaterdag 3 december een tweedehands markt georganiseerd met vele kerstspullen. Bezoekers zijn welkom tussen 13.00 en 16.00 uur. De entreeprijs bedraagt 1 euro, kinderen onder de twaalf jaar ontvangen een verrassing bij binnenkomst. Het is mogelijk om tafels te huren à vier euro. Reserveren is mogelijk via telefoonnummers (0411) 68 36 75 of 60 10 36.