Afbeelding
Foto: Henri Verwijmeren

GERARD SLIJTERS ONVERWACHT OVERLEDEN

RKSV Boxtel neemt afscheid van clubicoon

MARC CLEUTJENS

,,Een hele waslijst aan verdiensten." Beter had waarnemend burgemeester Hans van Brummen de inzet van Gerard Slijters voor 'zijn' RKSV Boxtel in december 2012 niet kunnen typeren toen hij hem een koninklijke onderscheiding opspeldde. Slijters, benoemd tot lid in de orde van Oranje-Nassau, overleed vorige week onverwacht en laat bij de voetbalclub een grote leegste achter.

Slijters begon als voetballer in de lagere elftallen van de club en wierp zich met Ad Verhoeven op als leider van het achtste elftal. Het was een team dat regelmatig kampioen werd omdat er nogal wat oud-selectiespelers in acteerden. Ze hadden de weg vrijgemaakt voor jong talent.

Binnen Boxtel ontpopte Slijters zich als de motor van het pupillenvoetbal. De jeugd droeg hem op handen en waardeerde zijn enorme inzet voor zowel het reguliere competitievoetbal als de organisatie van toernooien. Slijters stond mee aan de wieg van het zaalvoetbaltoernooi dat jaarlijks in de kerstvakantie wordt gehouden. Sinds enkele jaren doen alle regioclubs mee aan het evenement en brengen ze vele honderden pupillen op de been in sportcomplex De Braken.

Tijdens trainingen nam Slijters de tijd om spelers technische vaardigheden bij te brengen. Maar met name de mentaliteit en sportiviteit stonden bij het clubicoon hoog in het vaandel. Bestuurlijk droeg hij ook een steentje bij aan de club. Hij was meer dan tien jaar bestuurslid, draaide mee in het jeugdbestuur en was tien jaar leider van het eerste team. Maar ook de spaarkas was bij Slijters in goede handen.

Vorige week zondag zat Slijters met echtgenote Riek nog gewoon op de tribune om naar de verrichtingen van Boxtel tegen Avesteyn uit Dinther te kijken. Enkele uren later kwam het bericht dat hij onwel was geworden en behandeling in het ziekenhuis uiteindelijk niet meer mocht baten. ,,Verslagenheid en ongeloof alom", reageerde oud-voorzitter Gerard Smits op de clubsite. ,,Ontelbaar zijn de keren dat hij na tegenslagen met zijn lichaam en zijn gezondheid weer overeind krabbelde en met onvoorstelbare moed telkens weer de kracht vond om van zijn huis naar Munsel te komen."

Gerard Slijters is 74 jaar geworden. (Foto: Henri Verwijmeren, RKSV Boxtel).