Vanwege de najaarsstorm koos de Sint in Esch om per buurtbus te komen in plaats van met de boot. (Foto's: Gerard Schalkx).
Vanwege de najaarsstorm koos de Sint in Esch om per buurtbus te komen in plaats van met de boot. (Foto's: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

ESCH, GEMONDE EN LENNISHEUVEL GENIETEN VAN INTOCHT GOEDHEILIGMAN

Sinterklaas trotseert stormachtig weer

CARRY DIRKX & HENK VAN WEERT

,,De wind waait in ieder geval hard genoeg door de bomen." Het was een opmerking die zondagmiddag veel gemaakt werd in de regio. In Esch en Gemonde werd besloten een alternatieve intocht van Sinterklaas te organiseren, het programma in Lennisheuvel bleef ongewijzigd. Eén ding was in alle dorpen hetzelfde: de kinderen genoten met volle teugen van het bezoek van de Sint en zijn Pieten.

Sinterklaas zou zondagmiddag per boot aankomen over de Essche Stroom, maar door het stormachtige weer werd het uiteindelijk… de buurtbus. Het maakte de tientallen toegestroomde kinderen niks uit: hij wás er weer en dat zorgde voor vreugde. De wind langs de rivier was zo hard, dat het niet verantwoord was de kinderen daar te laten staan. De gezelligheid was er niet minder om: fanfare Sint-Willibrordus was er en burgemeester Jeanette Zwijnenburg heette de goedheiligman welkom.

Groot succes waren de zogenoemde Pietenpleintjes, die verspreid over het dorp te vinden waren. Daar verzamelden de Pieten zich vóór de aankomst van de Sint om met de kinderen te spelen. Er werd gevoetbald, verstoppertje gespeeld en muziek gemaakt. Het spel 'Annemarie Koekoek' werd door de Pieten creatief veranderd in 'Een twee drie… pepernoot!'. De kinderen deden mee. Na de spelletjes gingen de Pieten met de kinderen naar de aankomst van Sinterklaas in de Spankerstraat. Vervolgens ging het in optocht naar dorpshuis De Es. Daar traden de Danspieten op en de vele Muziekpieten speelden bekende liedjes. Enkele kinderen durfden mee te zingen door de microfoon. Ook mocht iedereen op de foto met Sinterklaas én was er een cadeautje voor alle kinderen.

Na afloop van de bijeenkomst ontstak de Sint net als vorig jaar de feestverlichting in de kastanjebomen bij de bierpomp. Esschenaar Christ Pijnenburg nam drie jaar geleden het initiatief voor de feeërieke versiering die tot en met de jaarwisseling blijft hangen.

HELI STIJGT NIET OP

,,U zou toch per helikopter komen?", vroeg directeur Linsey van Gansewinkel van de Gemondse basisschool Sint-Lambertus verbaasd toen Sint-Nicolaas zondagmiddag zijn opwachting maakte in zaal De Schuif. ,,Dat was bijna gelukt. We gingen wel omhoog, maar niet met een vliegmachine. Wel door de harde stormwind", lachte de goedheiligman op zijn troon. Het intochtcomité in Gemonde had een dag eerder al besloten de geplande ontvangst op de muziekkiosk in het dorp te laten voor het was.

Vanwege de weersvoorspellingen werd ervoor gekozen alleen de feestmiddag voor de jeugd in De Schuif te houden. Daar speelde de fanfare vrolijke sinterklaasliedjes toen de bisschop met zijn gevolg binnenkwam. Wel een klein beetje verlaat, omdat het gezelschap onderweg wat omgewaaide bomen was tegengekomen die de weg versperden.

Met name dankzij heel enthousiaste Zwarte Pieten werd het een heel uitbundige begroeting. De kinderen hadden op school een dansje ingestudeerd en dat kenden ook de pieten. Zij moeten immers alle dagen klimmen en daarom ook heel veel gymmen. Samen met de Gemondse kinderen deden ze hun lichamelijke ritmische oefeningen. Op de maat van de muziek werden armen werden 'losgegooid', daarna de benen en ook nog de billen...

Maar ook de Spaanse roffel ontbrak niet. De meeste kinderen kenden 'm nog van voorgaande jaren. Met de handen werd flink op de vloer getrommeld om vervolgens beide armen joelend in de lucht te steken. Dat was nog eens een ontvangst. Sint glunderde van oor tot oor.

Op de vraag van de Sint of er ook stoute kinderen in de zaal waren, gingen twee vingers de lucht in. Maar het bleek dat de kinderen niet stout waren geweest, maar stonden te popelen om zelf een vraag te stellen. ,,Klopt het dat u een witte onderbroek met rode hartjes draagt?", wilde een van hen weten. ,,Bijna goed", verklapte de Sint. ,,Het is wel een witte onderbroek, maar met aardbeitjes erop." Maartje telde acht Pieten: ,,Maar hoeveel Pieten heeft u in totaal, Sinterklaas?" ,,Meer dan zeshonderd geloof ik. Maar ik ben de tel een beetje kwijt...", grinnikte de eeuwenoude kindervriend.

PER KOETS

In Lennisheuvel trotseerde Sinterklaas wél het stormachtige weer. Per koets trok hij door het dorp, voorafgegaan door fanfare Sint-Arnoldus. Aansluitend mochten kinderen de goedheiligman persoonlijk begroeten in gemeenschapshuis De Orion.

In Esch, maar ook in Lennisheuvel en Gemonde, zorgde de fanfare ervoor dat de goedheiligman een muzikaal welkom kreeg.
De Gemondse jeugd danst in zaal De Schuif een vrolijke polonaise bij binnenkomst van Sinterklaas.
In Lennisheuvel moest de bisschop uit Spanje zijn mijter stevig vasthouden om te voorkomen dat die weg zou waaien.
Zondagmiddag ontstak de Sint de feestverlichting in de kastanjebomen bij de Essche bierpomp.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding