Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ANGELASCHOOL BEZOEKT BIO-INDUSTRIE EN HERENBOEREN

First Lego League: meer dan bouwen...

LONNEKE HOONDERT

Een kijkje nemen in een varkenshouderij én een bezoekje aan de krulstaarten van de Herenboeren in het Wilhelminapark. Wie denkt dat je bij de wedstrijd First Lego League alleen met de bekende bouwstenen aan de slag gaat, heeft het mis. Niet alleen bouwen twaalf jongens en meiden uit groep 8 van de Angelaschool legorobots die verschillende uitdagingen aangaan, ze doen ook zelf onderzoek naar techniek in de maatschappij. Het thema van de wedstrijd is dit jaar Animal Allies en dus togen de techneuten naar twee totaal verschillende boerderijen.

Elke maandag-, dinsdag- en donderdagmiddag komen de twaalf leerlingen tussen de middag samen in het documentatiecentrum van de Angelaschool. Daar staat een grote tafel opgesteld waar de zelfgemaakte robot getest wordt. In groepjes werkt de jeugd aan de verschillende onderdelen van de Lego League. Zo bouwen en programmeren ze een robot die tijdens de regiofinale in Tilburg op 10 december een parcours aflegt. Ze voeren zelf een onderzoek uit over een


actueel probleem waar wetenschappers vandaag de dag mee worstelen én ze houden nauwgezet een logboek bij. De taken zijn strak verdeeld en aan alles is gedacht, óók aan de pr: Sanne Heesen is de woordvoerster, Mike van de Langenberg en Ties Joosten houden een eigen Facebookpagina bij. ,,Dat was nog best lastig, want ik heb zelf geen Facebook. Dus moesten we alles zelf ontdekken.", bekent Mike.

Waar vaak vooral jongens meedoen aan de First Lego League, vormt de Angelaschool een uitzondering. Liefst vijf meiden meldden zich aan. ,,Waarom zouden meisjes dit niet kunnen?", zegt Sanne stellig. Suze Verhagen is het daar roerend mee eens: ,,Het is een uitdaging en ook heel technisch, maar het is goed om eens iets anders te proberen. Je gebruikt je hoofd en dat maakt het leuk."

BIGGETJES

Het onderzoeksproject dat bij de deelname aan de First Lego League hoort, is in volle gang. ,,We onderzoeken wát diervriendelijkheid precies is", vertelt Sanne. De deelnemers ontdekten tijdens hun 'werkbezoeken' dat het begrip op verschillende plekken iets anders betekent. Zo wierpen de leerlingen een blik achter de schermen bij de boerderij van coöperatie Herenboeren Wilhelminapark waar op een duurzame manier voedsel wordt geproduceerd voor tweehonderd gezinnen. Daar scharrelen vijftig varkens van het Belgische ras Piétrain rond. ,,Daar hadden ze een schuilplek, veel ruimte en een modderpoel." Marieke van Amelsfort van de Herenboeren was vereerd met het bezoek. ,,We voelen ons écht partner van dit team. Uiteraard gaat er ook een delegatie mee naar de regiofinale."

De scholieren gingen ook op bezoek bij de Boxtelse varkenshouderij van de vader van teamlid Jeske Schoenmakers. ,,Daar gingen de medewerkers op een andere manier met de varkens om. Er waren veel meer dieren en de hokken waren kleiner. Ook bleven de varkens binnen. Maar daar waren ze óók diervriendelijk", benadrukt de jeugd.

Wat nu precies het beste is voor varkens, daar zijn de leerlingen nog niet over uit. ,,De dieren kunnen het ons niet zelf vertellen, dus je weet niet of een varken liever binnen zit of in de regen staat", zegt Lotte Langerwerf.

EV3

Het robotteam is klaar voor de regiofinale. Het programmeren doen de kinderen gewoon via de laptop. ,,Je bepaalt zelf de snelheid en de richting die de robot inslaat", zegt Tijl van Erp terwijl hij het programma toont waar hij invoert hoe vaak de wielen van de robot draaien. ,,In de computer zet je precies wat hij moet doen. Vervolgens download je die gegevens naar de robot." De tactiek tijdens de regiofinale is al bepaald volgens Tymo Kock: ,,We mogen maar met één robot meedoen, dus we kiezen voor EV3. Dat is de allersnelste."

SAMENWERKEN

Tijdens de wedstrijd worden de jonge deelnemers ook beoordeeld op hun core values, oftewel of ze respectvol naar elkaar en sportief hebben samengewerkt. De coaches, leerkrachten Gerrit de Jong en Abel Adams, laten de leerlingen vrij. ,,Die makkers doen het helemaal zelf. Van het bouwen tot het onderzoek en van het logboek tot de pr", aldus Gerrit. Hij is apetrots op 'zijn' team. ,,Hoewel het heel knap is dat ze zelf programmeren, vind ik het vooral bijzonder dat ze zo goed samenwerken. Als er iets valt en kapot gaat, lossen ze het samen op. Dát is hun grootste talent."

De avonturen van Hein Adams, Tijl van Erp, Sanne Heesen, Ties Joosten, Tymo Kock, Mike van de Langenberg, Lotte Langerwerf, Mies Mosink, Rik van de Sande, Jeske Schoenmakers, Ryonie Smulders en Suze Verhagen van het First Lego League-team van de Angelaschool volgen? Kijk dan op de Facebookpagina: Angela ATLT.

FOTO BOVEN: Het First Lego League-team van de Angelaschool mag op 10 december naar de regiofinale in Tilburg. (Foto: Peter de Koning).