ZORGORGANISATIES EN CLIËNTENRADEN
MAKEN VUIST VOOR BETERE THUISHULP

Keuzehulp wijkverpleging legt verschillen verzekeraars bloot

Acht zorgorganisaties, waaronder Zorggroep Elde uit Boxtel, hebben er genoeg van om 'nee' te moeten verkopen aan cliënten die aankloppen voor wijkverpleging. Dit zijn vooral kwetsbare tachtigers en hun kinderen of mantelzorgers. ,,Het is niet vanzelfsprekend dat iemand wijkverpleging kan krijgen door de zorgorganisatie van zijn keuze. Dat is gek, want cliënten vinden die vrije keuze heel belangrijk", zegt Boxtelaar Adrie van Osch, bestuurder bij BrabantZorg. De keuzehulp wijkverpleging moet verbetering brengen.

Met de keuzehulp wijkverpleging maken acht cliëntenraden en zorgorganisaties samen een vuist om de verschillen tussen de voorwaarden van zorgverzekeraars te laten zien. ,,Voor verzekerden is nu niet zichtbaar wat voor systemen zorgverzekeraars in de contracten afspreken. De keuzehulp verschaft op deze onderwerpen meer inzicht met als doel dat de verzekerde daar bij zijn poliskeuze rekening mee kan houden", stelt Van Osch.

Namens de cliëntenraden en zorgorganisaties zijn vragen gesteld aan de grootste vier zorgverzekeraars die in de regio actief zijn. Die gingen over de voorwaarden die zij hanteren binnen de wijkverpleging. Het gaat daarbij om hoge kwaliteit van zorg, gegarandeerde toegankelijkheid en betaalbaarheid.

BASISPAKKET

,,Verzekeraars hebben die vragen zelf beantwoord. Hoe beter de voorwaarden voor wijkverpleging, hoe meer punten we aan de verzekeraar hebben toegekend", zegt Arja de Bekker, lid van de cliëntenraad van Pantein. ,,Een verzekeraar kan 0 tot 5 sterren halen. We laten in één oogopslag zien welke zorgverzekeraar het best voldoet aan de geformuleerde voorwaarden voor goede wijkverpleging. Daar kunnen cliënten rekening mee houden bij hun keuze. Wij hebben het liefste dat álle zorgverzekeraars vijf sterren gaan halen. Zorgverzekeraars zouden niet alleen op verschil in premie moeten concurreren, maar ook in de voorwaarden."

Wijkverpleging zit in het basispakket van de verzekering. Toch verschillen de voorwaarden per zorgverzekeraar. Voor de cliënt speelt vooral het probleem dat hij de gewenste zorg niet (tijdig) kan krijgen. Dit komt voor als het budget dat de zorgverzekeraar beschikbaar stelt voor wijkverpleging onvoldoende is. In de praktijk gebeurt dat geregeld. De patiënt kan voor persoonlijke zorg niet de organisatie kiezen die hij het beste bij zich vindt passen. De cliënt moet naar een andere aanbieder. Als het budget op is, dan kan die niets anders dan 'nee' verkopen. Het komt voor dat iemand pas bij een tweede of derde zorgorganisatie geholpen kan worden.

SLECHT LUISTEREN

Volgens Jacqueline Joppe, bestuursvoorzitter van Zorggroep Elde is het probleem dat de inkoop van zorgverzekeraars niet goed aansluit op wat de verzekerde echt belangrijk vindt: zelf bepalen wie de zorg mag verlenen en dat er netjes wordt omgesprongen met de organisatie die deze zorg verleent. ,,Verzekeraars luisteren slecht naar hun cliënten en dat levert problemen op. Ze houden geen rekening met de stijgende zorgbehoefte als gevolg van de extramuralisatie en langer zelfstandig wonen van ouderen, gaan uit van verouderde historische gegevens zonder te kijken naar de werkelijke zorgvraag. De behoefte aan wijkverpleging stijgt, want steeds meer ouderen willen die zo lang mogelijk thuis blijven wonen en hebben meervoudige problemen of ziektes. Zorgverzekeraars houden daar geen of onvoldoende rekening mee en kopen geregeld te weinig in bij een zorgorganisatie."

Alle informatie staat op de website www.keuzehulpwijkverpleging.nl.

BBO Volley

Uitslagen dinsdag 15 november

EERSTE KLASSE

NulVier - Hart v. Boxtel        3-0

Xieoe Meubel Idee - FAC Hyp.        1-2

Veldsink/De Lind - VanderlandeNetnie        3-0

Burned - Discovloerboxtel/Fustje        0-3

TWEEDE KLASSE

Jesse v.d. Sande - The Brain        0-3

Van Olphen - Oude Ballen        2-1

Fassbender - Effe Tikke        0-3

Fireballs - Van Oirschot RVS        0-3

DERDE KLASSE

Zonder Naam - Arie's        0-3

Unlimited - Hoppenbrouwers        1-2

Clic Visuals - Erfgoed Brabant        0-3

Smit & Dorlas - Brabant Sports        2-1

VIERDE KLASSE

Baldadig - De Braken        1-2

Magig X - Als Voorheen 2a        0-3

Becoloth - VOFcs        1-2

Bonyxblok - Arteway        1-2