Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ZORGGROEP ELDE ZET VERPLEEGHUIS IN ETALAGE

Lindenlust in beeld voor woningbouw

MARC CLEUTJENS

Verpleeghuis Lindenlust is binnenkort te koop. Het zorgcomplex aan de Bosscheweg in Boxtel staat sinds enkele weken leeg nu de bewoners van multicultureel zorgcentrum Sefkat zijn overgeplaatst. Zorggroep Elde wil het terrein aan de zorg onttrekken en verkopen, de gemeente Boxtel ziet kansen voor woningbouw.

Zorggroep Elde is eigenaar naar het verpleeghuis dat niet alleen onderdak bood aan de bewoners van Sefkat, maar ruim tien jaar lang ook fungeerde als wissellocatie voor andere woonzorgcentra. De ouderen die in Sefkat woonden, zijn recent verhuisd naar Liduina in Boxtel en Nieuw Beekvliet in Sint-Michielsgestel en nemen in het najaar van 2017 hun intrek in het nieuwe Wereldhuis Molenweide aan de Achterberghstraat.

Volgens vastgoedmanager Mario Knoops is Zorggroep Elde bezig met het inkrimpen van het aantal zorgcentra nu de nadruk steeds meer komt te liggen op zware verpleeghuiszorg. In het Wereldhuis is na de verbouwing plaats voor 124 bewoners, die onder meer afkomstig zijn van Sefkat en Nieuw Beekvliet. ,,Het beheren van vastgoed is geen kerntaak van Zorggroep Elde en om die reden willen we Lindenlust in 2017 verkopen", legt Knoops uit. ,,Het verpleeghuis is niet meer in beeld voor intramurale zorg, mede omdat het gebouw niet meer geschikt is voor zware verpleeghuiszorg." Eerder werd bekend dat Zorggroep Elde ook het complex Elisabethsdael aan de Mgr. Bekkersstraat wil verkopen.

De vastgoedmanager geeft aan dat Lindenlust via een openbare procedure op de markt zal komen en dat de opbrengst van het complex aan de Bosscheweg door Zorggroep Elde gebruikt zal worden voor zorgdoeleinden. ,,Woningbouw lijkt dé aangewezen bestemming voor dit terrein", denkt Knoops, die aangeeft dat het oudste deel van Lindenlust een monumentale status heeft. ,,Het karakter van de gevel zal gerespecteerd moeten worden."

Het zorgcomplex werd begin jaren dertig van de vorige eeuw gebouwd en fungeerde in eerste instantie als kindertehuis. Het gebouw werd gesticht door de Stichting Katholieke Kinderhuizen. Tot in de jaren zestig deed het dienst als kinderrustoord Sint-Antonius. Het deed vooral dienst als vakantieoord voor 'bleekneusjes' van grote katholieke gezinnen uit de stad die in Boxtel zes weken op vakantie gingen. Later werd het complex omgebouwd tot verpleeghuis en kreeg het de naam Lindenlust.

Wethouder Peter van de Wiel zegt in een reactie dat de gemeente Boxtel met Zorggroep Elde overleg voert over de toekomstige invulling van het terrein aan de Bosscheweg. Van de Wiel ziet kansen voor woningbouw en wil onder meer streven naar de bouw van sociale huurwoningen. (Foto: Peter de Koning).

Op pagina 5: 'Alle kamers Lindenlust nu te huur'.