Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

What's Up, Thom & Walter?

Voor de leerlingen van basisschool De Beemden stond gisteren in het teken van het thema verkeer. De Beemden heeft het Brabants VerkeersveiligheidsLabel (BVL) en organiseert jaarlijks een aantal activiteiten waarbij de veiligheid van kinderen in het verkeer centraal staat. Eens in de twee jaar verzorgen medewerkers van ANWB Streetwise een dag lang lessen voor alle klassen. Voor de leerlingen van groep 5 en 6 stond een bijzondere activiteit op het programma...

Wie zijn jullie? ,,We zijn Thom van Liempt en Walter Eijkemans. We zijn allebei negen jaar oud en zitten in groep zes van De Beemden."

Waarom zitten jullie in een auto? ,,We hebben net les gehad over remmen", vertelt Thom. ,,En daarna mochten we allemaal uittesten hoe lang de remweg van een auto is", voegt Walter toe. Een instructeur van de ANWB zat achter het stuur en de leerlingen namen plaats op de bijrijdersstoel waar rempanelen zaten." Walter: ,,We gingen dertig kilometer per uur en nadat een klasgenoot met de vlag zwaaide, moest ik remmen. Dat ging goed, al kon ik bijna niet bij de pedalen..." Thom: ,,Het ging vooral vlug, maar was heel leuk. Dit mag ik thuis nooit van mijn ouders..."

Wat hebben jullie geleerd tijdens de les? Thom en Walter: ,,Dat het belangrijk is om rekening te houden met de remweg. Eerst moesten we zo hard mogelijk rennen op een parkeerterrein en daarna zo snel mogelijk weer afremmen. Later werd het met de auto uitgetest. We hebben geleerd dat snelheid, profiel en gewicht met de remweg te maken hebben."

Gaan jullie je autorijbewijs halen als jullie 18 jaar zijn? ,,Echt wel", zeggen Thom en Walter enthousiast. ,,Ik zou kiezen voor een rode Ferrari of een BMW", lacht Walter. Thom: ,,Die zou ik ook wel willen, maar een Seat is goed, hoor."

FOTO RECHTS: Thom van Liempt (links) en Walter Eijkemans uit groep 6 van basisschool De Beemden mochten, net als hun klasgenoten, plaatsnemen in de bijrijdersstoel van een ANWB-lesauto en de rempedalen te bedienen. Zij leerden tijdens de verkeersles hoe lang een remweg van een rijdend voertuig kan zijn. (Foto: Annelieke van der Linden).