Afbeelding
Foto: Peter de Koning

PAROCHIE AKKOORD MET PLACEMAKER; GEMEENTE NU AAN ZET

Woningbouw in pastorietuin Breukelen

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Voor de pastorie van de voormalige Heilig Hartkerk en de 3.400 vierkante meter grote tuin aan de Baroniestraat in Boxtel is een nieuwe eigenaar gevonden: projectontwikkelaar The Placemaker uit Vught. Het bedrijf heeft plannen om in de tuin tien tot veertien koopwoningen te bouwen. In de pastorie komen koop- en/of huurappartementen.

Het drie jaar oude bedrijf The Placemaker bouwt woningen in samenspraak met de omgeving en toekomstige bewoners. ,,Dat zijn we ook van plan op deze plek in Boxtel", aldus Stefan Schuwer van The Placemaker. Zo worden al gesprekken gevoerd met Ouderen in Regie. Deze Boxtelse stichting onder aanvoering van Ad van den Brand peilt momenteel de behoefte onder senioren in de gemeente voor het bouwplan aan de Baroniestraat. Hierover is elders op deze pagina meer te lezen. ,,Ik verwacht echter niet dat deze plek in de toekomst alleen door ouderen wordt bewoond", aldus Schuwer. ,,Zo is de plek ook uitermate geschikt voor gezinnen." Hij hoopt volgend jaar te kunnen starten met de bouw, zodat de woningen in 2018 klaar zijn voor gebruik.

BESTEMMINGSPLAN

Jos Polman, vicevoorzitter van de Heilig Hartparochie, laat weten dat de koopovereenkomst 'in kannen en kruiken' is. ,,We staan positief tegenover de plannen van The Placemaker en hebben het gevoel dat er iets moois tot stand komt als deze organisatie aan de slag gaat aan de Baroniestraat." De definitieve contracten worden echter pas getekend als de gemeente het bestemmingsplan wijzigt. Schuwer laat weten dat met de gemeente Boxtel al een verkennend gesprek is gevoerd. ,,Onze plannen werden daar ook goed ontvangen."

De Heilig Hartkerk werd begin 2015 onttrokken aan de eredienst. Onder aanvoering van bouwkundig adviseur Sanne de Koning werd gebrainstormd over een nieuwe toekomst van het gebouw. In augustus werd bekend dat het gebedshuis werd verkocht aan ondernemer Michel de Groot uit Waalre. Hij doopte het kerkgebouw om tot Sacre Coeur, een evenementenlocatie.

Mensen die meer willen weten over de bouwplannen rond de pastorie en de tuin, kunnen contact opnemen met Stefan Schuwer via e-mailadres info@theplacemaker.nl.

FOTO'S BOVEN: Wonen in de parochietuin of de pastorie. In 2018 moet het mogelijk zijn, als het aan The Placemaker ligt. De projectontwikkelaar heeft een akkoord bereikt met de Heilig Hartparochie voor de aankoop van de pastorie en de tuin, mits de gemeente Boxtel instemt met een bestemmingsplanwijziging. (Foto's: Peter de Koning).


STICHTING OUDEREN IN REGIE: JAAR ACTIEF IN BOXTEL

'Samen sta je veel sterker dan alleen'

Bewogen. Zo omschrijven bestuursleden Ad van den Brand, Cor Hogenboom en Peter van Steenderen het eerste jaar van Ouderen in Regie. De Boxtelse stichting probeert ouderen duidelijk te maken dat het belangrijk is om over de woon- en zorgtoekomst na te denken en daar zelf de regie in te nemen. Ouderen in Regie helpt een behoorlijk handje mee door met partners aan tafel te schuiven en initiatieven van de grond te tillen. Momenteel wordt onder ouderen gepeild of er behoefte is voor het bouwplan in de pastorie en tuin aan de Baroniestraat.

,,Boxtel kent te weinig alternatieven voor ouderen op het gebied van wonen", stellen Van den Brand, Hogenboom en Van Steenderen. ,,Dat is de reden dat we van ons laten horen bij verschillende partijen en gesprekspartner willen zijn. We besteden veel tijd aan de samenwerking met organisatie" Zo zit Ouderen in Regie aan tafel bij partners als Janssen de Jong Bouw, die plannen heeft op het perceel Roderweg-Hamsestraat in Liempde, woonstichting Sint-Joseph, de gemeente Boxtel en recent ook The Placemaker, de projectontwikkelaar die woningen wil bouwen in de voormalige pastorie en aangrenzende tuin in Breukelen. ,,Uitgangspunt van de projectontwikkelaar is samen met belangstellenden tot een bouwplan te komen. Dat past exact in ons straatje", aldus Van Steenderen. ,,Bovendien is het een uitgelezen woonlocatie voor ouderen, met voorzieningen als Sint-Ursula, fysiotherapie en het centrum in de buurt",


Nieuwjaarsconcert

Onder het motto 'Musik macht Freunde' verzorgt gezelschap Die Fürstenwälder Musikanten op zaterdag 14 januari vanaf 20.30 uur een nieuwjaarsconcert in gemeenschapshuis Orion te Lennisheuvel. Ook blaaskapel De Bergtoeters uit Eerde treedt die avond op. De toegang is gratis.

voegt Hogenboom toe. Ouderen in Regie heeft inmiddels haar adressenbestand aangeschreven over het bouwplan in de pastorie en tuin aan de Baroniestraat. Ouderen die geïnteresseerd zijn om op deze locatie te wonen, kunnen zich melden bij de stichting via e-mailadres info@oudereninregie.nl of via telefoonnummers 06-34 27 29 66, 06-53 33 89 00 of 06-53 85 14 09.

SENIORENBEURS

Op het gebied van zorg heeft Ouderen in Regie ZorgSamenBuurt Oost opgestart: een telefonisch dienstverlening in Boxtel-Oost waarbij vraag en antwoord aan elkaar worden gekoppeld. ,,Dat heeft al geresulteerd in een wandel- en fietsgroep en leesclub", aldus Van Steenderen. En plannen zijn er bij de stichting nog volop. ,,Zo organiseren we excursies naar organisaties met voorbeelden van wooninitiatieven die ook in Boxtel uitgerold zouden kunnen worden", legt Van den Brand uit. ,,Hiervoor nodigen we ook partners als de gemeente en woonstichting voor uit." Bovendien worden gesprekken gevoerd om interessante activiteiten voor ouderen van de grond te krijgen. Van den Brand: ,Een seniorenbeurs in de spiegeltent in kasteelpark Stapelen: het zou zomaar kunnen. Onze stichting wil aantonen aan ouderen dat ze samen sterker staan dan alleen als het gaat om de woon- en zorgtoekomst." Meer informatie: www.oudereninregie.nl.


Centrum-Breukelen

Wijkplatform Centrum-Breukelen organiseert hedenavond, donderdag 16 november, een bijeenkomst over verkeersveiligheid in de wijk, met name rondom de Angelaschool en de Sint-Petrusschool. Een werkgroep heeft in samenwerking met de scholen, ouders van leerlingen, wijkbewoners en de gemeente een verbeteringsplan opgesteld. Dit wordt vanaf 19.30 uur in de Angelaschool besproken. Iedereen is welkom.

Afbeelding
Het bestuur van Ouderen in Regie: Ad van den Brand, Cor Hogenboom, Tineke Wijers en Chris D'Havé. Niet op de foto: Peter van Steenderen. (Foto: Hans van Doorn).