Turnvereniging Tabitta liet in het voorjaar veertig zonnepanelen plaatsen op het dak van haar gymzaal aan de Europalaan. (Foto: Peter de Koning).
Turnvereniging Tabitta liet in het voorjaar veertig zonnepanelen plaatsen op het dak van haar gymzaal aan de Europalaan. (Foto: Peter de Koning). Turnvereniging Tabitta liet in het voorjaar veertig zonnepanelen plaatsen op het dak van haar gymzaal aan de Europalaan. (Foto: Peter de Koning).

SPORTVERENIGINGEN KUNNEN AANVRAAG DOEN IN JANUARI

Nieuwe subsidieronde energiebesparing

Vorig jaar werd bekend dat sportclubs in Boxtel in aanmerking komen voor een subsidie van maximaal 15.000 euro als ze op korte termijn plannen voor energiebesparing indienen. Naast een toelage van het ministerie van Economische Zaken zorgde de gemeente ook voor financiële ondersteuning. Vier Boxtelse sportclubs maakten hier gebruik van. Begin volgend jaar houdt het Rijk een nieuwe subsidieronde. Ook de gemeente Boxtel stelt geld beschikbaar.

De firma Cuadrilla betaalde eerder 150.000 euro aan Boxtel om in de gemeente naar schaliegas te kunnen boren. Dit bedrag hoefde niet te worden terugbetaald, waarna Boxtel besloot het bedrag beschikbaar te stellen voor energiebesparende maatregelen bij sportverenigingen. Voetbalclub LSV (Lennisheuvel), turnvereniging Tabitta, tennisclub LTV Munsel en biljartclub 't Ivoor dienden aanvragen in. Tabitta liet veertig zonnepanelen plaatsen op haar gymzaal aan de Europalaan. LSV heeft 25 panelen geplaatst op de kleedlokalen en is nog bezig met nieuwe led-verlichting voor het trainingsveld. Ook LTV Munsel en 't Ivoor plaatsten panelen op hun accommodaties.

De rijksoverheid ondersteunt sportclubs met een subsidie van 30 procent (maximaal 15.000 euro), daarnaast draagt de gemeente hetzelfde percentage bij. ,,Navraag bij de gemeente leerde ons dat Boxtel van het gereserveerde bedrag van 150.000 euro ongeveer 20 procent heeft uitgegeven. Er is dus nog veel subsidie beschikbaar", laat gemeenteraadslid Stefan de Nijs van Combinatie95. Zijn partij diende eerder een motie in om het 'Cuadrilla-geld' te besteden aan energiebesparende maatregelen. De Nijs: ,,Begin dit jaar was er een stormloop met aanvragen bij het Rijk. Het is zaak dat verenigingen die achter het net visten er snel bij zijn in januari. Er zijn mogelijkheden genoeg voor clubs: zonnepanelen, ledverlichting, isolatie van daken, muren of vloeren, HR++-ramen, warmtepomp, zonneboiler en warmteterugwinning uit douchewater." Clubs kunnen een energieadvies op laten stellen. Het Rijk draagt 500 euro bij aan de kosten van de aanbeveling als de geadviseerde maatregelen uitgevoerd worden.

BEGIN JANUARI

Om voor de subsidieronde in aanmerking te komen, moet begin januari een aanvraag gedaan worden. ,,Hiervoor moet een aantal zaken worden geregeld, zoals een eHerkenning niveau 1 en een ondertekende offerte voor energiebesparende maatregelen onder voorbehoud van subsidietoekenning", aldus raadslid De Nijs. Mocht de Boxtelse subsidiepot niet opraken, dan stelt het college van B. en W. de regeling ook open voor andere verenigingen. Geïnteresseerde (sport)clubs kunnen contact opnemen met Stefan de Nijs via e-mailadres stefan@de-nijs.nl. Hij tipt de betreffende clubs als de subsidie ook beschikbaar komt voor andere verenigingen. Ook voor andere vragen over de subsidie kunnen mensen contact opnemen met De Nijs. Meer informatie is ook te vinden op de website www.rvo.nl/subsidies-regelingen/subsidieregeling-sportaccommodaties.