DEFINITIEF ONTWERP KLAAR IN DECEMBER

Boxtel wil vaart maken met reconstructie Markt

In opdracht van het gemeentebestuur van Boxtel werkt stedenbouwkundig bureau H+N+S Landschapsarchitecten aan een definitief plan voor de reconstructie van de Markt. Volgens wethouder Eric van den Broek start de herinrichting van de Markt meteen na de kermis in augustus 2017. De gemeenteraad stemde eerder al in met de plannen waarin onder meer wordt uitgegaan van vijftien parkeerplekken voor auto's en 150 fietsparkeerplaatsen.

Van den Broek geeft aan dat de planning voor de herinrichting van de Markt nog steeds op schema ligt. Veel contouren van het plan liggen vast, hoewel nog uitgebreid overleg wordt gevoerd met tal van belanghebbenden, zoals winkeliers, de Fietsersbond en Transition Town Boxtel. ,,De voorbije maanden hebben we ongeveer dertig zienswijzen ontvangen en op basis van al die reacties werkt H+N+S Landschapsarchitecten aan een aangepast plan dat het gemeentebestuur in december zal vaststellen."

Volgens de wethouder zijn reacties op de plannen nog steeds welkom, al komt de uitvoering steeds dichterbij.

De meeste aandacht gaat momenteel uit naar de voorgestelde rijrichting. Boxtel wil het eenrichtingsverkeer op de Markt en in de Clarissenstraat omdraaien en dat levert veel reacties op. Daarnaast wordt nog gesproken met ondernemers en bewoners over de voorgestelde kap van de platanen. Verder is deze week nog nadrukkelijk overleg gevoerd over het fietsparkeren op de nieuwe Markt. ,,Het is de bedoeling dat we alle ideeën verwerken in het definitieve plan dat in december wordt vastgesteld."

Eerder werd al duidelijk dat drie kunstwerken die momenteel op de Markt staan terugkeren in het ontwerp. Dat zijn het beeldje van Stop Voets van kunstenaar Hans van Brunschot, de sculptuur 'De Gedachte' van Arthur Spronken en de creatie 'Baken' van Antonie Eikemans. De fontein 'Piramide' van Paul Strik komt niet meer voor in de plannen van het gemeentebestuur en verdwijnt.

Op pagina 12: 'Positieve vibe in centrum van Boxtel'.