Afbeelding
Foto: Peter de Koning

WETHOUDER ERIC VAN DEN BROEK LOVEND OVER SAMENWERKING

'Positieve vibe in centrum van Boxtel'

MARC CLEUTJENS

Boxtel werkt stap voor stap aan de versterking van het centrum. Wethouder Eric van den Broek (SP), die alle centrumplannen in zijn portefeuille heeft, geeft aan dat momenteel vaart wordt gemaakt. Alle plannen die in 2012 werden opgenomen in de notitie 'Op weg naar een leefbaar en bruisend centrum' zijn in uitvoering of gaan binnen enkele maanden van start. Als eerste zijn de oude boomgaard en de gemeentevijver aan de beurt.

Waar de reconstructie van de Markt pas na de kermis in augustus 2017 begint, streeft het gemeentebestuur naar een snelle aanpak van de groene long tussen de Markt, de Mgr. Bekkersstraat en de Dr. Van Helvoortstraat. Plannen om hier een groot parkeerterrein aan te leggen, belandden enkele jaren geleden na veel protesten in de prullenmand.

U bent blij dat de oude boomgaard en de gemeentevijver behouden kunnen blijven?

,,Het is goed dat we op deze plek een mooie, parkachtige omgeving kunnen inrichten, zodat voor bewoners en bezoekers van het centrum een plek ontstaat waar het goed toeven is. De gemeentevijver zal in januari gedregd worden, daarna start de herinrichting. De oude boomgaard krijgt de uitstraling van een parkje, compleet met wandelpaden. De toegang wordt verbeterd, mede dankzij allerlei goede ideeën die door allerlei betrokkenen zijn aangeleverd. Samen zitten we in een klankbordgroep die mooie resultaten boekt."

Na de afronding van Sta-P - de herinrichting van de centrumstraten tussen kasteel Stapelen en de Sint-Petrusbasiliek - komt er steeds meer garen op de klos in het centrum, zo lijkt het.

,,Klopt. Na Sta-P was het zaak om het tempo erin te houden. Daarom werken we nu voortvarend aan de aanleg van extra parkeerplaatsen aan het Zusterspad en hakken we snel knopen door over het parkeren op het binnenterrein van het gemeentehuis. Dat is belangrijk als we volgend jaar starten met de herinrichting van de Markt, die met vijftien parkeerplaatsen autoluw wordt. Eind dit jaar is het plan voor het Zusterspad klaar, de tekening voor het binnenterrein liggen nu op de vergadertafel."

De reconstructie van de Markt is de grootste uitdaging, zo lijkt het. Ligt u op koers?

,,Na de informatieavond die we in juli hebben gehouden, zijn ongeveer dertig zienswijzen ingediend waarmee we aan de slag zijn gegaan. Het gemeentebestuur zal in december een definitief besluit nemen over het ontwerp waaraan H+N+S Landschapsarchitecten momenteel de laatste hand legt. En dat betekent dus dat we prima op schema liggen en het startsein zal klinken na de kermis in augustus 2017. In grote lijnen staan de contouren van de nieuwe Markt vast, wel voeren we nog overleg over het fietsparkeren, het omdraaien van de rijrichting en de groeninvulling. Dat zijn drie dossiers waarover we nog in gesprek zijn met belanghebbenden. Wie wil zien hoe de Markt er ongeveer uit gaat zien, kan de maquette in het gemeentehuis nog eens bekijken. En als mensen nog ideeën hebben, dan zijn die natuurlijk heel welkom. Enige haast is overigens wel geboden omdat we volgende maand knopen gaan doorhakken en het herinrichtingsplan voor de Markt gepresenteerd zal worden."

Als centrumwethouder pleit u voor een compact kernwinkelgebied. Toch lijkt er weer meer aandacht voor de aanloopstraten?

,,Het centrum van Boxtel is gebaat bij een compact kernwinkelgebied, maar dat betekent niet dat andere straten op het tweede plan komen. Vooral de Stationsstraat zien we als een hele belangrijke aanloopstraat, waar plaats moet zijn voor andersoortige bedrijvigheid. Neem nu de plannen van SintLucas in de voormalige schoenenwinkel van Verkuilen. Het idee voor een 'experimenteerplek' waar veel te beleven is, sluit aan bij onze opvattingen over aanloopstraten. Graag blijven we in gesprek met ondernemers en bewoners."

U bent positief gestemd over de toekomst van het centrum van Boxtel?

,,De economie trekt aan en dat merk je, ook in Boxtel. Daarnaast is de samenwerking van ondernemers en bewoners met de gemeente heel vruchtbaar. Ik zeg het nog maar eens: we krijgen hier heel veel van de grond en er heerst een hele positieve vibe. Dat merk je aan centrummanager Berry Dankers, die voor veel reuring zorgt. Maar ik wil ook de uitreiking van de Boxtelse Ondernemers Trofee in Sacre Coeur noemen. Een geweldig ondernemersevenement waar Boxtel trots op kan zijn. Laten we het positieve gevoel vasthouden om stappen te kunnen blijven zetten."

FOTO BOVEN: Wethouder Eric van den Broek (links) tijdens de officiële oplevering van het project Sta-P in de Oude Kerkstraat in juli 2015. De oude bestrating werd vervangen door kinderkopjes van het Breukelsplein. De wethouder is blij dat veel centrumplannen tijdig uitgevoerd kunnen worden. Na de jaarwisseling komen als eerste de oude boomgaard en de gemeentevijver aan de beurt. (Foto: Peter de Koning).