Afbeelding
Foto: Peter de Koning

YVONNE SNIJDERS VAN ANYFMA: 'VERKOPEN WAT PUBLIEK WIL'

Van inspirerende geuren tot spelletjes

TONNIE WESSELING

,,Van 99 van de 100 mensen krijgen we te horen: 'Wat heb je een leuke winkel!' en dáár doen we het voor." Aan het woord is Yvonne Snijders, eigenaresse van lifestyle- en New Age-winkel Anyfma aan de Stationsstraat 43 in Boxtel.

Anyfma startte in 2004 in een pandje aan het begin de Stationsstraat en verhuisde tien jaar later naar een veel groter pand verderop in de straat, schuin tegenover de Rabobank. Yvonne: ,,Wij zagen het winkeltje leeg staan en dachten: dát is wel leuk om iets in te beginnen! Het is alweer twaalf en een half jaar geleden." De intrigerende naam Anyfma is bedacht door an Yvonne's schoonmoeder en is samengesteld uit de namen Ans (moeder van Yvonne), Yvonne en zus Marianne. ,,Met de f van familie ertussen", lacht Yvonne.

SPIRITUELE INSTEEK

Vanaf het begin was er de spirituele insteek met producten van Arkopharma en fytotherapie. Ze gingen verkopen wat het


Informatieavond
over dino-plannen
voor ondernemers

Twee weken geleden werden in deze krant plannen gelanceerd die ertoe moeten leiden dat bezoekers van het populaire oertijdmuseum De Groene Poort ook naar het centrum van Boxtel komen. Dinsdag 22 november lichten centrummanager Berry Dankers en Bart Jan Wulfse van De Groene Poort hun ideeën toe tijdens een informatieavond in restaurant De Rechter.

,,Ondernemers die zijn aangesloten bij Centrummanagement Boxtel en werkgeversorganisatie SPIN hebben een persoonlijke uitnodiging ontvangen. Maar ook ander ondernemers zijn van harte welkom", vertelt Dankers. De voorlichtingsbijeenkomst in het horecabedrijf aan de Rechterstraat begint om 20.00 uur.

publiek wilde. ,,En dat was best veel", zegt Yvonne. ,,We hadden vanaf het begin ook sieraden en beeldjes. Onze nieuwe locatie is tien keer beter, de ruimte en wat we hier kunnen doen, is zo anders."

Zo komen mensen van heinde en verre voor de exclusieve vloeistoffen die in een oliebrander gaan en de lucht zuiveren en parfumeren. Nieuw zijn ook de geurkaarsen met houten lonten die een knapperend geluid maken bij het branden wat associaties opwekt van een brandend haardvuur. De sieradenlijn is uitgebreid en er is een handwerkafdeling. Er zijn spelletjes en knutsel-, teken- en verfspullen. Vanaf volgende week kan de hobbykunstschilder er ook terecht voor verf, penselen en doek. In de winkel klinkt altijd rustgevende esoterische muziek en men kan de inspirerende geuren van wierook en geurkaarsen opsnuiven. ,,'De geur hangt zelfs in jullie boeken', kregen we van de boekhouder te horen", lacht Yvonne.

WOL GAF REDDING

De verkoop van wol begon in de oude zaak met een practical joke: ,,Een Belg kwam de winkel binnen en zei: 'Wilt ge wol verkopen vrouwke, waar moet ik het neerleggen?' Hij zette een aantal zakken acrylgaren neer en de week daarop was de helft al verkocht." Aansluitend kwamen hier andere garens bij, net als knopen en ritsen. Maar ook het spirituele liep als een rode draad door: ,,Een vrouw die slecht zag en niet meer kon handwerken heb ik magnesiumbalsem meegegeven. Daardoor kreeg ze weer fijne vingers", glundert Yvonne. De wol-hausse van een aantal jaren geleden heeft Anyfma door de crisis heen geloodst. ,,Zonder wol waren we er als winkel niet meer geweest!"

De zaak wordt nu gerund door vier personen: naast Yvonne staan haar moeder Ans, Phyllis en Carin de klant met raad en daad bij. De gezondheidslijn is uitgebreid met enkele fameuze merken.

SPELLETJES

Elke tweede zaterdag van de maand kunnen spelletjes gespeeld worden in Anyfmal. Er wordt daarbij ook uitleg gegeven. Van 26 november tot 17 december is het iedere zaterdag spelletjesmiddag. ,,De drempel is hier heel laag en je kunt er gewoon gezellig voor gaan zitten", besluit Yvonne.

FOTO BOVEN: Yvonne Snijders (midden) van Anyfma met haar moeder Ans (links) en een van de medewerksters. (Foto: Peter de Koning).

Boxtel

Expositie Hanneke Boleij

De Boxtelse kunstenares Hanneke Boleij exposeert van 28 november tot 9 januari schilderijen in theater De Speeldoos aan de Vliertstraat 6 in Vught. Boleij maakt abstract, veelal minimalistisch werk. Haar vertrekpunt is het landschap en gedurende haar artistieke proces ontstond een steeds grotere behoefte om meer weg te laten en de verdieping op te zoeken, waardoor het werk steeds abstracter, puurder en intenser wordt.