Bert van Houten maakt al tien jaar zelf het clubblad 'Efkes Kéijke' voor de leden van de Gemondse afdeling van de KBO. (Foto: Wendy van Lijssel).
Bert van Houten maakt al tien jaar zelf het clubblad 'Efkes Kéijke' voor de leden van de Gemondse afdeling van de KBO. (Foto: Wendy van Lijssel). Foto: Lonneke Hoondert

JUBILEUM VAN GEMONDSE KBO-NIEUWSBRIEF

'Efkes Kéijke' verschijnt voor de honderdste keer

Wendy van Lijssel

Om dorpsgenoten nóg meer met elkaar te verbinden begon Bert van Houten tien jaar geleden met de nieuwsbrief Efkes Kéijke voor leden van de Gemondse afdeling van de KBO. Dat deed hij helemaal in eigen beheer. Het blad gaat met de tijd mee en wordt inmiddels zelfs buiten 'het Gimmese' gelezen. Voor de honderdste editie heeft Van Houten een verrassing in petto. Op 'pakjesdag' verschijnt een speciale uitgave, geheel in kerstsferen.

Van Houten komt uit Vught en woont sinds enkele jaren in Liempde. Hij heeft nooit in Gemonde gewoond, maar koestert al decennia een bijzondere band met de gemeenschap. ,,Ik ben er halverwege de jaren zeventig een keer muziek gaan maken en had aansluitend een klik met de inwoners. In de loop der jaren werd ik steeds actiever bij de verenigingen die het dorp rijk is. Ik word soms de burgemeester van Gemonde genoemd", grapt hij.

Tien jaar geleden werd Van Houten voorzitter van de plaatselijke KBO. Hij besloot direct om onder de noemer 'Efkes Kéijke' een nieuwsbrief in het leven te roepen. ,,Ik wilde de leden met elkaar verbinden. Het werd een zwart-wit uitgave met wetenswaardigheden over de KBO: activiteiten die nog stonden te gebeuren en verslagen van zaken die de revue gepasseerd waren."

Samen met het, in totaal vijfkoppige, KBO-bestuur staat de Liempdenaar midden in de gemeenschap en weet hij precies wat er speelt. ,,Toen ik met Efkes Kéijke begon, was het puur gericht op de KBO. Ik ben echter steeds meer andere dorpse zaken in de nieuwsbrief mee gaan nemen. Activiteiten in dorpshuis De Kei, van de Heemkundevereniging, oude foto's en verhalen, vreemde voorwerpen, een puzzel, een prijsvraag: van alles wat."

Inspiratie

Efkes Kéijke verschijnt elke eerste maandag van de maand. Het kost Van Houten behoorlijk wat kruim om het blad te maken. ,,Ik ben er dagen mee bezig. Vooral 's nachts, want dan heb ik de meeste inspiratie", vertelt hij. ,,Als ik Gemonde binnen rijd, voel ik me thuis", verklaart hij zijn gedrevenheid. De positieve reacties en de wetenschap dat het blad doorgegeven wordt tot zelfs buiten Gemonde, doen de rest. ,,Er zijn zelfs plannen om het blad één of twee per jaar te maken voor het hele dorp." Dankzij tientallen sponsors lukt het om maandelijks een, inmiddels full-colour, blad te maken. De honderdste editie wordt een speciaal kerstnummer waarin Van Houten extra uitpakt. Hoewel hij nog steeds plezier heeft in het samenstellen, hoopt hij dat er een keer iemand opstaat die het roer van hem over wil nemen. ,,Midden in de gemeenschap staan en met de computer om kunnen gaan, is een must." Voor meer informatie: bertvanhouten@kpnmail.nl. (Foto: Wendy van Lijssel).