Afbeelding
Foto: Henk van Weert

'OPSTEKER VOOR DE ORGANISATIE'

Landelijk keurmerk voor kringloopzaak Het Goed

Het Goed, een landelijke keten van kringloopwinkels in Nederland, heeft vorige week het keurmerk van de branchevereniging BKN ontvangen. Alle 26 vestigingen, ook die aan de Industrieweg in Boxtel, mogen het keurmerk voortaan voeren.

Vorige week reikte directeur Leonie Reinders van de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN) het keurmerk uit. ,,Het toont aan dat bij Het Goed op een professionele, veilige en verantwoorde manier met mensen en materialen wordt omgegaan. Dit is een opsteker voor onze organisatie en alle medewerkers. We zijn er heel trots op", meent algemeen directeur Willem van Rijn van Het Goed.

Het Keurmerk Kringloopbedrijven is door de BKN ontwikkeld om duidelijk te maken dat haar leden professioneel zijn. Kringloop is namelijk geen beschermd begrip: iedereen kan een kringloopwinkel starten. In Nederland zijn er allerlei soorten kringloopwinkels, die op het gebied van professionalisme en de kwaliteit van de dienstverlening van elkaar verschillen. Door het keurmerk van de BKN wordt hierin duidelijk onderscheid gemaakt.

KRITISCHE BEOORDELING

Kringloopbedrijven die voor het keurmerk in aanmerking willen komen, worden kritisch beoordeeld door onafhankelijke controleurs. Van Rijn: ,,Wij zijn gecontroleerd door het gerenommeerde bureau Lloyds. Bij Het Goed werd onze werkwijze beoordeeld, en dan met name hoe we de goederenstroom verwerken. Verder werd gekeken hoe we omgaan met de personele procedures: het 'veilig' werken werd beoordeeld en er is gekeken naar hoe wij mensen op weg helpen naar een reguliere baan."

Voortaan mogen alle 26 kringloopwarenhuizen die bij Het Goed zijn aangesloten het Keurmerk Kringloopbedrijven voe-

ren. ,,Dat betekent voor ons heel veel. We tonen hiermee aan dat we een professionele speler zijn, die aantoonbaar werk maakt van hergebruik en zich inzet om mensen weer op weg te helpen naar een reguliere baan", aldus Van Rijn.

Het Goed zet zich samen met gemeenten en partners in voor hergebruik van goederen en meer werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Er werken 1.180 mensen in de 26 winkels en de bijbehorende textielsorteercentra.