Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

BEWONERS SEFKAT VERHUIZEN NAAR NIEUW BEEKVLIET

Alle kamers in Lindenlust nu te huur

Met het vertrek van de laatste bewoners van woonzorgcentrum Sefkat naar locaties in Boxtel en Sint-Michielsgestel, staat het voormalige verpleeghuis Lindenlust aan de Bosscheweg leeg. Eventjes, want leegstandsbeheerder Interveste gaat alle vrijkomende kamers in Sefkat tijdelijk verhuren aan woningzoekenden.

MARC CLEUTJENS

Eerder werd het oudste deel van Lindenlust, compleet met beide villa's, al verhuurd. En nu komt daar volgens Interveste-woordvoerder Maarten de Gans, ook Sefkat bij. Volgens De Gans gaat het om ongeveer 25 kamers die beschikken over enkele basisvoorzieningen. Huurders zijn voor een grotere woonkamer, badkamer en douche aangewezen op de gezamenlijke ruimten in het complex. Hierin bevinden zich ook grotere woonkamers.

De verhuur van alle kamers gebeurt in opdracht van Zorggroep Elde, dat eigenaar is van het voormalige Lindenlust. ,,Nu de bewoners van Sefkat zijn verhuisd, hebben we met de Zorggroep Elde afgesproken dat we de kamers gaan verhuren aan woningzoekenden", legt De Gans uit. Volgens de zegsman staat niet vast hoe lang de verhuur kan duren. Interveste doet daar geen mededelingen over; huurders weten dat ze voor bepaalde tijd een ruimte kunnen huren en dat de huur opgezegd kan worden als de eigenaar plannen wil ontwikkelen.

De Gans geeft aan dat het zoeken van woningzoekenden voor de kamers in het vroegere Sefkat gestart is. Huurders moeten rekenen op een huursom die varieert van 197 tot maximaal 300 euro per maand. ,,Het doel van de verhuur van Lindenlust en nu dus ook Sefkat is dat het complex wordt beschermd tegen kraak en er minder kans is dat vernielingen worden gepleegd of brand wordt gesticht."

Interveste geeft aan dat huurders vooraf gescreend worden. Belangstellenden kunnen zich als kandidaat-huurder inschrijven via de website van de leegstandsbeheerder.

WERELDHUIS

De verhuizing van de bewoners van Sefkat heeft alles te maken met de plannen van Zorggroep Elde om aan de Achterberghstraat in Boxtel een Wereldhuis te openen. In het Wereldhuis is na voltooiing van een grootschalige verbouwing plaats voor 124 bewoners; tachtig bedden zijn bedoeld voor ouderen die zijn aangewezen op zware verpleeghuiszorg. Ook komen er 44 appartementen waarbij wonen en zorg gescheiden worden.

De bewoners van de afdeling psychogeriatrie van Sefkat zijn tijdelijk overgebracht naar expertisehuis Liduina in Boxtel en verhuizen na oplevering van het Wereldhuis naar de Achterberghstraat. Dat geldt ook voor de Sefkat-bewoners die kampen met somatische (lichamelijke) klachten. Zij zijn verhuisd naar Nieuw Beekvliet in Sint-Michielsgestel en keren medio 2017 ook terug naar Boxtel. De verwachting is dat het Wereldhuis in september 2017 klaar is.

FOTO BOVEN: Zicht op de voormalige hoofdingang van verpleeghuis Sefkat aan de Bosscheweg. Met de andere ruimten in Lindenlust worden nu alle kamers in het voormalige verpleeghuis tijdelijk verhuurd. Op de archieffoto zijn de tijdelijke woonunits zichtbaar, waarin ouderen van zorgcentrum Emmaus tijdelijk verbleven. Deze woonunits zijn enkele jaren geleden gesloopt. (Foto: Albert Stolwijk).


Alzheimercafé

In restaurant-zaal De Nachtegaal aan de Boxtelseweg in Schijndel wordt maandag 28 november een informatieve bijeenkomst gehouden van alzheimercafé Regio 't Groene Woud. Deze gaat over het belang van ergotherapie voor mensen met dementie.

Het programma duurt van 19.30 tot 21.30 uur, de zaal is vanaf 19.00 uur open. De toegang is gratis.