Sinterklaas begroet kleuters van basisschool De Vorsenpoel in de ridderzaal van kasteel Stapelen. Tot en met 3 december verwacht de goedheiligman enkele duizenden kinderen. (Foto: Peter de Koning).
Sinterklaas begroet kleuters van basisschool De Vorsenpoel in de ridderzaal van kasteel Stapelen. Tot en met 3 december verwacht de goedheiligman enkele duizenden kinderen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

EVENEMENT 'STAPEL OP SINT' BEGROET EERSTE SCHOLIEREN OP STAPELEN

Sint speelt piano met blauwe maandagring

MARC CLEUTJENS

Meer dan dertienhonderd kinderen van alle basisscholen in Boxtel, Lennisheuvel en Liempde brengen de komende weken een bezoek aan Stapel op Sint. Sinterklaas logeert met zijn pieten in kasteel Stapelen en ontving maandag de eerste leerlingen. Zoals groep 3 van juf Mariëlle van de Molenwijkschool in Boxtel. ,,Hé, dat kleurboek hebben ze bij de Action ook!"

Pianoklanken vullen de kamers van kasteel Stapelen. Waar anders de laatste Boxtelse paters assumptionisten rond schuifelen, heerst nu de goedheiligman die met alle pieten logeert in de waterburcht. In de ridderzaal heeft Sinterklaas zijn werkkamer ingericht en staat gelukkig een piano. ,,Even wat vingeroefeningen doen", glimlacht de goedheiligman in afwachting van alweer een schoolklas. Het treft dat Sinterklaas muzikaal is en notenschrift kan lezen. ,,Ik speel graag op deze Bechstein", vervolgt de goedheiligman. ,,'Oh, kom er eens kijken' is mijn favoriet."

DOLDWAZE CAPRIOLEN

Het rustgevende pianospel wordt onderbroken als de hoofdpiet en de wegwijspiet de ridderzaal betreden. De kinderen nestelen zich op de kussens en poefjes die rond de troon zijn neergelegd. Ze zijn opgewonden, een tikkeltje nerveus. En soms ook een beetje bang, zoals Charlotte die aan de hand van de juf binnenkomt. Wat volgt zijn een paar doldwaze capriolen van de hoofdpiet, grapjes over de doordeweekse staf en de zondagse staf en samen 'Zie ginds komt de stoomboot' zingen.

Teil en Evelien hebben geluk. Ze mogen de staf vasthouden. De anderen krijgen de kans om even in het grote boek van Sinterklaas te turen. Ze zien de lange namenlijsten staan. Natuurlijk, iedereen staat erin en iedereen mag de schoen zetten. Ook mag iedereen de ring zien die Sinterklaas draagt. ,,Vandaag is het maandag en dan draag ik mijn blauwe maandagring."

Tijdens het zingen onderbreken Sint en de aanwezige pieten hun lied als '...wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe' langskomt. ,,Nee! Stop! Dat doen we niet meer", zegt Sinterklaas vriendelijk maar ook vastberaden. ,,Vroeger kreeg je de roe als je stout was geweest", legt de hoofdpiet uit. ,,Billenkoek dus. Maar nu zijn alle kinderen lief. We hebben geen roe en stoppen niemand in de zak."

WORKSHOPS

Stapel op Sint is een succesnummer. Onder regie van Boxtel Vooruit is in kasteel Stapelen een prachtig logeeradres ingericht waar Sinterklaas en alle pieten logeren en kinderen mogen komen kijken. Doordeweeks verwacht voorzitter Wim Ketelaars met zijn team 48 klassen, samen zo'n dertienhonderd leerlingen. En op de drie zaterdagen en twee zondagen worden nog eens enkele duizenden bezoekers verwacht.

Het evenement is niet alleen voor kinderen een avontuur, ook voor volwassenen is het een hernieuwde kennismaking met hun jeugd. ,,Wie op bezoek komt, wordt meegetrokken in het verhaal", zegt Nick van der Veer, die een groot aantal pieten theaterles gaf. ,,Door goed te oefenen kan een leuker toneelspel gespeeld worden en zijn Sinterklaas en de pieten beter op elkaar ingespeeld", vult Michelle van Breugel aan, die ook meewerkte aan de workshops.

SELFIE

Kinderen die Stapel op Sint bezoeken, kunnen in het kasteel een rondgang maken langs de verschillende vertrekken van Sinterklaas, waaronder de kamer van de pakjespiet en de postpiet. Verder worden de slaapkamer van de Sint en de pietenslaapkamer bezocht en is het begroeten van de goedheiligman in de ridderzaal het onbetwiste hoogtepunt van Stapel op Sint. Iedereen mag een handje geven of een selfie maken.

En vragen stellen natuurlijk! Over het kleurboek van de voorleespiet dat ook bij de Action te koop blijkt te zijn. En over de hele lange baard van Sinterklaas. ,,Is dat niet lastig", vroeg een van de kinderen van de Molenwijkschool maandag. ,,Ik heb een lange baard omdat ik me nooit scheer", legde Sinterklaas uit. ,,Dat vind ik mooi. Maar het is ook lastig. Als ik een boterham met pindakaas eet, zit er meestal wel een haartje tussen..."

Alles over Stapel op Sint staat op
www.stapelopsint.nl.