De huidige uitkijktoren op Banisveld is versleten en niet meer voor het publiek toegankelijk. Op deze plek - het geografisch hart van Het Groene Woud - verrijst de Tour de Frans. (Foto: Peter de Koning).
De huidige uitkijktoren op Banisveld is versleten en niet meer voor het publiek toegankelijk. Op deze plek - het geografisch hart van Het Groene Woud - verrijst de Tour de Frans. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BOSWACHTER FRANS KAPTEIJNS OPENT UITKIJKTOREN IN 2017

Banisveld krijgt zijn 'Tour de Frans'

MARC CLEUTJENS

Na de laatste tussenstand van bijna 29.000 euro was het vorige week al geen verrassing meer dat Frans Kapteijns zijn 'Tour de Frans' zou krijgen. En toen de crowdfunding voor de gepensioneerde boswachter van Natuurmonumenten vrijdag werd afgesloten, stond de teller op 30.275 euro. Daarmee is voldoende geld beschikbaar om een nieuwe uitkijktoren te bouwen op Banisveld in Boxtel.

,,Ik ben ongelofelijk blij", reageerde Kapteijns deze week opgetogen. ,,Geweldig dat meer dan driehonderd mensen bij mijn afscheid de moeite hebben genomen om een donatie te doen en daarmee een nieuwe uitkijktoren op Banisveld mogelijk te maken." De boswachter koos juist voor deze plek omdat hier onder zijn regie de kiem werd gelegd voor nationaal landschap Het Groene Woud. De huidige uitkijktoren is dermate versleten dat deze niet meer toegankelijk is; Natuurmonumenten heeft de trap neergehaald om te voorkomen dat het publiek nog op het uitkijkplatform klimt.

Volgens Kapteijns breekt nu een periode aan waarin hij samen met Natuurmonumenten, een landschapsarchitect en de gemeente Boxtel in overleg gaat. ,,Er moet eerst een ontwerp komen dat past in de omgeving", weet de boswachter. ,,Dat vergt enige tijd, maar ik wil er wel de vaart in houden. Medio 2017 wil ik mijn Tour de Frans openen, met alle donateurs die een steentje hebben bijgedragen. Ik ben een echte Brabander dus we gaan er een leuk feestje van maken." De komende maanden organiseert Kapteijns enkele wandelexcursies voor donateurs. ,,Een tegenprestatie voor al die gulle gevers."

HEEMKUNDE BOXTEL

Dinsdag 29 november is Kapteijns te gast bij Heemkunde Boxtel om te vertellen over de geschiedenis van natuurgebied Kampina. De lezing in zaal De Adelaar aan de Baroniestraat begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk. De boswachter zal teruggaan naar de oudste historie van het natuurgebied waarin tijdens de laatste ijstijd de basis werd gelegd voor het huidige landschap, dat bestaat uit bossen, heide en vennen. Ook zal hij de recente geschiedenis belichten, onder meer de eerste particuliere verkoop van heidegronden in 1841 en de grondaankopen door Pieter van Tienhoven in 1902. (Foto: Peter de Koning).