Afbeelding
Foto: Peter de Koning

NOG STEEDS WACHTLIJST VOOR TAALBEVORDERINGPROJECT

Wekelijks uitkijken naar 'voorleesoma'

Lonneke Hoondert

Hamer, kameel, wang, voetbal, koekje, kraan: een jaar geleden praatte Eri Millaku (3) nog nauwelijks. Inmiddels heeft hij een behoorlijke woordenschat opgebouwd en papegaait hij alles na wat je zegt. Trudy Brouwers van De Voorleesfiets bracht daar, samen met moeder Mevlyde verandering in. Trudy leest elke week voor aan het Boxtelse jongetje en Mevlyde oefent 's avonds met Eri door hem voor het naar bed gaan te trakteren op een verhaaltje.

De eerste bezoekjes van Trudy aan Eri gingen niet heel soepel. ,,Ik kwam niet echt aan voorlezen toe, want Eri wilde van alles doen behalve zitten en luisteren. Voetballen, rondrennen en spelen deed hij veel liever." De vrijwilligster hield echter stug vol. Het vertrouwen groeide en inmiddels kijkt Eri elke week uit naar de komst van 'oma Trudy' en haar voorleesboekjes. Het liefst wordt hij voorgelezen uit Het Eerste Woordjesboekje. ,,Het is een heel simpel boek met verschillende plaatjes en woorden erbij, maar Eri vindt het fantastisch. Ook verhalen over Nijntje hoort hij graag. Maar ja, welk kind houdt daar nou niet van?", glundert Trudy.

Mevlyde is blij met de hulp van Trudy. ,,Eri gaat met sprongen vooruit. Hij leert de taal en luistert steeds beter. Ook kan hij nu figuren benoemen en tot honderd tellen." Daarnaast geniet ze zelf óók van het gezelschap van de voorlezer. ,,Trudy is een leuke vrouw en het is heel gezellig als ze langskomt. We kletsen wat af."

INTEGRATIE

Trudy geniet van haar vrijwilligerswerk. Ze doet het nu bijna een jaar. ,,Vooral omdat ik vooruitgang zie bij Eri. Door een uurtje per week voor te lezen, kan ik veel voor hem betekenen. Ik vind het daarnaast mooi om te zien hoe goed geïntegreerd dit gezin is. Ze werken hard, hebben een huis gekocht en de broer en zus van Eri kunnen allebei goed leren." Eri kampte met een taalachterstand en werd door het consultatiebureau voorgedragen als deelnemer aan De Voorleesfiets.

Mevlyde kwam twintig jaar geleden vanuit Kosovo naar Boxtel. ,,Dat is het bijzondere van De Voorleesfiets: het is ontstaan om kinderen met een taalachterstand te helpen, maar er zitten veel leuke bijwerkingen aan. We hopen bij buitenlandse gezinnen ook te kunnen bijdragen aan de integratie", vertelt directeur Ghislaine de Brouwer van Brede Scholen Boxtel. Het populaire taalbevorderingsproject van deze stichting en bibliotheek De Meierij bestaat vijf jaar en wordt gecoördineerd door Han Vlamings. Kinderen vanaf tweeënhalf jaar die moeite hebben met taal komen in aanmerking.

,,Er is zelfs een wachtlijst", zegt Ghislaine. ,,We hebben dan ook altijd behoefte aan vrijwilligers en stagiaires om voor te lezen aan kinderen die ondersteuning nodig hebben op het gebied van taal." De focus ligt vooral op jonge kinderen. ,,Die maken de grootste ontwikkeling door. De taalachterstand wordt alleen maar groter als je niet op tijd ingrijpt", aldus Ghislaine.

GOEDE BAND

Niet iedereen komt in aanmerking voor De Voorleesfiets. ,,Het succes van het project zit 'm ook in het feit dat ouders zelf actief aan de slag gaan met hun kind. Vaders en moeders moeten een goede ontwikkeling hebben en meehelpen. Het kan niet zo zijn dat moeder even gaat koken als de voorlezer er is", benadrukt Ghislaine. ,,Ook moet het kind de mogelijkheid hebben om door te kunnen ontwikkelen."

Deelnemers krijgen twintig tot dertig weken per jaar een voorlezer op bezoek en mogen maximaal drie jaar gebruik maken van de regeling. Daarna is een ander aan de beurt. ,,Maar in de praktijk hebben de gezinnen vaak zo'n goede band met de voorleesvrijwilliger opgebouwd, dat ze ook na die drie jaar nog langskomen", zegt Ghislaine. Trudy knikt: ,,Na die drie jaar stopt het voor mij niet. In de zomervakantie ligt het project altijd even stil, maar ook toen kwam ik regelmatig op bezoek."

De Voorleesfiets is gebaseerd op het landelijke zusterproject De Voorleesexpress. ,,Daar zaten enorm veel eisen aan en dus hebben we het vertaald naar een Boxtelse variant. Omdat je hier alles op de fiets kunt doen, hebben we gekozen voor de tweewieler als het symbool van dit initiatief", aldus Ghislaine. Boxtelaren die wekelijks een uur als voorleesvrijwilliger aan de slag willen, kunnen contact opnemen via e-mail: voorleesfietsboxtel@gmail.com. De tijden worden in overleg met de voorlezer en het gezin afgestemd.

FOTO BOVEN: Trudy Brouwers (links) is vrijwilliger bij De Voorleesfiets. Wekelijks leest ze een uur voor aan Eri Millaku (3). Moeder Mevlyde is blij met de hulp van de voorlezer. (Foto: Peter de Koning).


Videoclip

Star Company

staat online

De onlangs opgenomen videoclip van het nummer 'Let The Children Play' staat online. De clip is een productie van The Star Company die het nummer uitbrengt ten bate van stichting Het Vergeten Kind.

'Let The Children Play' werd enkele weken geleden opgenomen in studio Apollo-98 van Roel Jongenelen en Inge van den Biggelaar. Een groep getalenteerde kinderen uit Boxtel zingt de teksten en nam later de clip op bij het Street Art Center. Dat is de tunnel van het Duits Lijntje onder de rijksweg A2, waar graffiti-kunstenaars regelmatig aan het werk zijn.

Volgens de initiatiefnemers heeft de deelname aan The Star Company een positieve invloed op het kind. ,,Het kind bloeit op en wordt zekerder van zichzelf", zegt zangeres Van den Biggelaar. ,,Deelnemers leren om samen naar één doel te werken. Tijdens de zangles maken ze kennis met diverse ademhalingstechnieken waardoor ze leren om zich te ontspannen. Dansen en acteren biedt ook een uitgelezen mogelijk om zich te ontwikkelen.

De single van The Star Company is te downloaden, onder meer via iTunes.