Afbeelding
Foto: Daisy Renders

EHKIMAZ PRESENTEERT 99 SMAKEN

Bier proeven is vooral
een gezellige bezigheid

TONNIE WESSELING

Hop Verdomme. Een vloek? Allerminst, het is de naam van één van de 99 bieren die zondag getapt werden tijdens '99 Bottles of beer on the wall'. De bierproeverij werd door biervereniging Ehkimaz voor de derde keer gehouden in café Le Temps Perdu aan de Markt.

Ehkimaz oftewel Een Half Krat Is Meer Als Zat bestaat negen jaar en is een hechte groep van bierliefhebbers. ,,Vier jaar geleden hebben we de proeverij in het bos gehouden en het jaar daarvoor ook buiten, met hapjes", zegt verenigingslid Mark Pijnenburg. ,,Het evenement in de huidige opzet is voor ons veel gezelliger om te organiseren. We doen alles in eigen beheer. We hebben nu 22 leden en het maximum is 24, gerelateerd aan een krat bier met 24 flessen!"

Pijnenburg noemt de samenstelling 'heel bijzonder'. ,,Met acht vrouwen erbij is het gewoon kéigezellig." Het jongste lid is 20 en het oudste viert deze zondag zijn 65e verjaardag. Pijnenburg: ,,We zijn vooraf wezen shoppen bij het Bierparadijs in het Belgische Hazeldonk. Je komt daar binnen, pakt een platte kar en dan is het kratten opladen."

Pijnenburg noemt de sfeer in het café goed: ,,Een gezonde mix van jong en oud. En evenals vorig jaar rekenen we weer op zo'n 150 bezoekers." Een lange waslijn met de nummers 1 tot en met 99 is in het café opgehangen en vertegenwoordigt alle soorten bier die ook in de catalogus vermeld staan. Het gerstenat wordt met smaak genuttigd. Het duo René en die Rooie speelt ondertussen 'Stand by me' en dat verhoogt zeker de gezelligheid.

Er zijn, verspreid over de zaak, drie bars. Bij een daarvan staat Bas Quaadvliet een echte Ehkimaz te proeven, gebrouwen door de biervereniging zelf. Eigenlijk is hij een wijndrinker, maar het blonde bier smaakt hem ook uitstekend: ,,Ik kom hier graag, het is hier altijd gezellig", zegt hij. De bitterballen gaan rond en het wat oudere echtpaar Marty en Karin geniet aan een statafel. ,,We komen hier voor de derde keer en vinden dat we als Boxtelaren aan activiteiten mee moeten doen. Dit is er één van", zegt Marty.

Aan de waslijn is nummer 98, het Spaanse bockbier Epidor als eerste uitverkocht en rond sluitingstijd, om acht uur, is slechts de helft nog voorradig. ,,Het was een leuke middag met fijne muziek", besluit Mark Pijnenburg.

FOTO BOVEN: In café Le Temps Perdu konden liefhebbers zondag 99 verschillende biersoorten proeven bij vereniging Ehkimaz, een afkorting van 'Een half krat is meer als zat'. (Foto: Daisy Renders).

Afbeelding