Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

BOXTEL WORDT DEMENTIEVRIENDELIJKE GEMEENTE

Centrale rol voor ketenzorg en Sociaal Wijkteam

MARGO BARTELDS

Het aantal ouderen in Boxtel neemt de komende jaren flink toe. Daarmee zal ook het aantal mensen met de ziekte dementie toenemen. Steeds meer mensen blijven langer thuis wonen, waardoor iedereen op de een of andere manier met dementerende mensen te maken krijgen. Dementie raakt hierdoor iedereen. Samen met een aantal organisaties zet de gemeente Boxtel zich in om een dementievriendelijke gemeenschap te worden. Maandelijks besteedt Brabants Centrum hier aandacht aan.

Deze maand staan de plaats van ketenzorg en sociaal wijkteam gedurende het dementieproces centraal, waarin zowel dementerende mensen als hun naasten gesteund worden. Dementie is een slopende, dodelijke ziekte, waarbij de betrokkene steeds meer zorg en hulp nodig zal hebben. Vanuit het Integraal Dementie Centrum Brabant (IDCB) is in 2011 ketenzorg in de regio uitgerold. In Boxtel is Monique Oerlemans een van de drie casemanagers dementie. Samen met wijkverpleegkundige Hester Rohaan die deel uitmaakt van het Sociaal Wijkteam, loopt zij vanaf de diagnose mee met de cliënt en zijn familie.

De diagnose dementie roept nog veel onnodige schaamte op, waardoor er niet eerlijk en open over gepraat wordt. ,,Mensen dreigen daardoor in isolement te komen", vertelt Oerlemans. ,,Ik probeer ook de omgeving van de cliënt erbij te betrekken. Kennis over het dementieproces en praktische hulp bevorderen de acceptatie van de ziekte, waardoor die minder beladen wordt", aldus de casemanager ,,Het is altijd maatwerk, want bij iedereen verloopt de ziekte anders."

PRAKTISCHE ZAKEN

Het Sociaal Wijkteam krijgt soms signalen en klachten uit een buurt. ,,Als buren niet weten dat dementie oorzaak is van veranderd gedrag, kan dit als storend ervaren worden", legt Rohaan uit. ,,We gaan dan met alle betrokkenen in gesprek", gaat de wijkverpleegkundige verder. ,,Begrip ontstaat met kennis en vaak veranderen klachten dan in steun."

Al in een vroeg stadium kan ketenzorg voor de cliënt en direct betrokkenen hulp bieden. ,,Praktische zaken, zoals bijvoorbeeld een levenstestament, kunnen dan nog in overleg met de dementerende cliënt geregeld worden", verklaart Oerlemans. Rohaan en Oerlemans werken nauw samen om elke cliënt de juiste hulp op het juiste moment te bieden. ,,Voor de mensen met dementie én voor de samenleving is het belangrijk dat mensen met dementie niet afgeschreven worden, maar zo lang mogelijk overal bij betrokken blijven." De cliënt heeft langzaam aan steeds minder ziekte-inzicht, waardoor de eigen regie afneemt. Dagbesteding kan dan wenselijk zijn en inzet van vrijwilligers kan de mantelzorger helpen bij de steeds zwaarder wordende zorg thuis.

Ketenzorg is te zien als spin in het web van professionals en vrijwilligers, om gezamenlijk de hoogst haalbare zorg te kunnen bieden aan thuiswonende mensen met dementie en hun naasten: die hoeven het niet alleen te doen. Meer informatie over ketenzorg is te vinden via www.idcb.nl/wp/ketenzorg. Vragen kunnen gesteld via e-mailadres info@idcb.nl of telefoonnummer 06-43 00 31 07. Informatie over het sociaal wijkteam is te vinden op www.boxtel.nl/leven-en-wonen/zorgenondersteuning/sociaal-wijkteam.html.


Vragen naar

aanleiding van

dit artikel?

Voor medische vragen: neem contact op met uw huisarts.

Voor vragen aan de gemeente: Loket WegWijs, gehuisvest in Sint-Ursula aan de Baroniestraat.

Voor vragen over welzijn en wonen: Ineke Matheeuwsen, e-mail: inekematheeuwsen@contourdetwern.nl.

Voor vragen over mantelzorg: Marieke Dijkshoorn, e-mail: mariekedijkshoorn@contourdetwern.nl.

Voor algemene informatie over Alzheimer en Alzheimercafé: Charlotte de Windt- de Reeper, e-mail: charlottedereeper@gmail.com.

FOTO BOVEN: Monique Oerlemans (voor) is actief in de gemeente Boxtel als casemanager dementie. Samen met wijkverpleegkundige Hester Rohaan die deel uitmaakt van het Sociaal Wijkteam, loopt zij vanaf de diagnose mee met de cliënt en zijn familie. Al in een vroeg stadium kan ketenzorg hulp bieden, onder meer bij praktische zaken als de samenstelling van een levenstestament. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding