Sinterklaas arriveerde als vanouds per kano in Boxtel. (Foto: Hans van Doorn, HvD).
Sinterklaas arriveerde als vanouds per kano in Boxtel. (Foto: Hans van Doorn, HvD). Foto: Hans van Doorn

KANO MET PIETEN SLAAT OM IN DE DOMMEL TIJDENS INTOCHT

Sint geniet van warm welkom in Boxtel

Hoor de wind waait door de bomen, hier in huis zelfs waait de wind.

Zou de goede Sint wel komen, nu hij het weer zo lelijk vindt?

De tekst van dit bekende Sinterklaasliedje was zondagmiddag tijdens de intocht in Boxtel wel heel toepasselijk. Met regenbuitjes en wind was het volgens enkele Boxtelaren 'echt Sinterklaasweer'. ,,Ik heb warme handschoenen aan en een muts op", verkondigde de vijfjarige Lise. ,,Dan is het helemaal niet koud." Want de intocht overslaan? Daar moet Lise niet aan denken. ,,Sinterklaas is heel lief. Ik heb een tekening gemaakt voor hem, die kan hij dan boven zijn bed hangen."

En dat bed, dat staat dit jaar ook weer in kasteel Stapelen waar Sinterklaas met zijn pieten logeert. In de weekenden kunnen kinderen en hun ouders de goedheiligman bezoeken en een kijkje nemen in de kamers. ,,Wij gaan daar vast wel naartoe", vertelde Robin (6) tijdens de intocht in Boxtel. Zijn kleine broertje Sven (3) was duidelijk onder de indruk van de drukte en de pieten die al eerder in het centrum te vinden waren. ,,Voor Sven is het nog een beetje spannend", verklaarde Robin. ,,Of ik het eng vind? Nee hoor. Ik ben al groot."

SCHOENSMEER

Met sfeervolle muziek door de Red River Band en het zingen van bekende Sinterklaas-liedjes werd het wachten op de goedheiligman en de pieten zowaar heel gezellig. Op de Zwaanse Brug en op de oever langs de Dommel stonden honderden kinderen en volwassenen klaar om Sinterklaas welkom te heten in Boxtel. Er werd gezwaaid met vlaggetjes en natuurlijk waren kinderen verkleed als Sinterklaas of Zwarte Piet. Zo ook de zevenjarige Laurie die met zwarte wangen de komst van de goedheiligman afwachtte. ,,Mama heeft mij zwart gemaakt met schoensmeer", verklapte ze. ,,Ik zag in het Sinterklaasjournaal op televisie dat er ook witte pieten zijn. Die zijn nog niet zo vaak in de schoorsteen geweest. Dus eigenlijk heb ik geen schmink nodig om een pietje te zijn."

Klokslag half één klonk er luid gejuich: nog meer pieten werden gesignaleerd! Op een fiets en op rolschaatsen raceten de pieten de parkeerplaats bij de Zwaanse Brug op en werden kinderen alvast getrakteerd op pepernoten én schuimpjes. Maar het grootste applaus was een paar minuten later voor de goedheiligman die per kano vanaf kasteel Stapelen naar het centrum van Boxtel kwam. Een oorverdovend gejuich ging op toen Sinterklaas met behulp van burgemeester Mark Buijs aan wal stapte.

PEPERNOTENREGEN

Aansluitend ging de stoet naar de Markt waar een groot podium was opgebouwd om Sinterklaas en de pieten officieel welkom te heten. In de straten van het centrum was het ondanks de regen gezellig druk. Maar was het eigenlijk wel echte neerslag die uit de lucht kwam vallen? Wie goed omhoog keek zag dat er geen druppels vielen, maar dat een paar pieten vanuit ramen het publiek bekogelden met strooigoed. Veel lekkerder...

,,Welkom in Boxtel, Sinterklaas." De woorden van burgemeester Buijs gingen bijna verloren in het gejoel en geklap van de vele kinderen op de Markt. De intocht verliep grotendeels zonder problemen, al was er wel een incident met een kano waarin drie pieten zaten. ,,Die is omgeslagen", sprak de goedheiligman nuchter. ,,Maar mijn pieten kunnen goed zwemmen hoor, en er zijn ook reddingsbootjes in de buurt."

VERKEERD CADEAUTJE?

Een groot probleem was dat het boek van Sinterklaas, waarin de namen van alle kinderen staan, zoek was. Wel kwamen een snorkel (,,die had ik bijna nodig in de boot") en een reddingsboot tevoorschijn. Na lang zoeken ontdekte een van de pieten het boek. Gelukkig maar, anders hadden de Boxtelse kinderen misschien wel het verkeerde cadeautje in hun schoen gekregen.

Alysha (4) hoopt dat ze glitterstiften krijgt van Sinterklaas en ook haar broertje Myckah (bijna 2) mag iets moois krijgen. ,,Ik heb mijn schoen nog niet gezet, maar dat mag ik wel snel doen", vertelde ze stralend. ,,Ik kijk veel naar Sinterklaas op de televisie en ik ben heel blij dat hij goed is aangekomen."

De goedheiligman beloofde dat er genoeg cadeautjes zijn voor alle kinderen in Boxtel. ,,Daar hebben de pieten goed voor gezorgd", vertelde Sinterklaas. ,,Ik vind het heel leuk om hier weer te zijn en voel me helemaal welkom. Het wordt weer een mooi verblijf hier in Boxtel..."

Reikhalzend keek de Boxtelse jeugd uit naar de komst van de goedheiligman (HvD).
Door een omgeslagen kano zat een van de koffers van de sint vol water (HvD).
Honderden uitgelaten kinderen trotseerden zondag de regen (HvD).
Op bezoek bij sinter in kasteel Stapelen kun je oefenen over daken te lopen. (PdK).
Pakjes in schoorstenen werpen. Dat blijkt nog niet zo eenvoudig. (Foto: Peter de Koning, PdK).