In het centrum van Liempde werd zaterdagochtend zes kilometer kerstverlichting opgehangen door zo'n zestig vrijwilligers. De lampjes blijven tot eind januari aan de gevels hangen. (Foto: Daisy Renders).
In het centrum van Liempde werd zaterdagochtend zes kilometer kerstverlichting opgehangen door zo'n zestig vrijwilligers. De lampjes blijven tot eind januari aan de gevels hangen. (Foto: Daisy Renders). Foto: Daisy Renders

ZES KILOMETER FEESTVERLICHTING AAN DE GEVELS

Liempde baadt weer volop in het licht

HENK VAN WEERT

Voor het zevende jaar op rij brandt in de straten van Liempde weer uitbundig de sfeerverlichting. Zo'n zestig vrijwilligers gingen zaterdagochtend enkele uurtjes op pad om de lampjes aan de gevels van woningen te hangen. In totaal zes kilometer.

Ze kregen onder meer uit Lennisheuvel en Sint-Oedenrode de vraag hoe Liempde het toch elk jaar weer voor elkaar krijgt om het dorp zo uitbundig in het licht te zetten. Het antwoord is simpel: zorg dat je genoeg vrijwilligers op de been kunt krijgen. Kijk, lampjes kopen is één. Maar ze elk jaar weer ophangen en vervolgens weer opruimen, dat is een ander verhaal. René Knoops en Jan Verhoeven van de werkgroep Liemt in 't Licht prijzen zich gelukkig met de inzet van velen. ,,Onze actie is gekoppeld aan het spaarsysteem Op Liemt Gemunt. Mensen die bij lokale ondernemers winkelen, kunnen muntjes sparen voor hun vereniging. Je ziet dat clubs die veel muntjes vergaren, ook mensen willen leveren om de lampjes op te hangen. Het komt de clubkas ten goede", zegt Knoops.

EIGEN BIJDRAGE?

Verhoeven loopt deze week 's avonds alle slingers met lampjes even na om te kijken of ze ook daadwerkelijk branden. ,,We hebben destijds met subsidie van de gemeente Boxtel voor 60.000 euro goede kwaliteit lampjes gekocht. Maar je merkt dat nu toch wat slijtage ontstaat. Dat komt vooral door het ophangen en opruimen. We zouden ze het hele jaar door kunnen laten hangen, maar daar zijn woningbezitters niet van gediend. Om in de toekomst defecte kabels en lampjes te vervangen, zullen we er waarschijnlijk niet aan ontkomen om bewoners een eigen kleine bijdrage te gaan vragen", aldus Knoops. Hoe zo'n regeling precies inhoudt krijgt, is nog niet duidelijk, benadrukt Knoops: ,,Maar mensen een vrijblijvende donatie laten doen, zal niet werken, verwacht ik."

Uit veiligheidsoverwegingen werden vrijdag met een hoogwerker al lampjes opgehangen aan hoge gevels.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding