De winnaar van het Kwekdeuntjesfist ontvangt steevast de Eendison. Vrijdag sleepte CV Geen Drank Geen Klank de grote muziekprijs van Eendengat in de wacht. Prins Peer de Twidde (Peter van As, links) reikte de trofee uit. (Foto's: Hans van Doorn).
De winnaar van het Kwekdeuntjesfist ontvangt steevast de Eendison. Vrijdag sleepte CV Geen Drank Geen Klank de grote muziekprijs van Eendengat in de wacht. Prins Peer de Twidde (Peter van As, links) reikte de trofee uit. (Foto's: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

PETER VAN AS OPNIEUW INGEZWOREN ALS PRINS PEER DE TWIDDE VAN EENDENGAT

'Geen Drank Geen Klank' grijpt Eendison

HENK VAN WEERT

Kwam het omdat het precies d'n elfde van d'n elfde was? Of zouden de Boxtelse feestneuzen gewoonweg extra veel zin hebben gehad om een feestje te bouwen. Feit was dat het Kwekdeuntjesfist een gezellige en drukbezocht liedjesfestival werd in hofpaleis Denziz. Met CV Geen Drank Geen Klank als winnaar. Aansluitend werd Peter van As opnieuw ingehuldigd als prins Peer de Twidde van Eendengat.

Tien jaar nadat ze voor de derde keer de Eendison in de wacht sleepte, werd carnavalsclub Geen Drank Geen Klank de onbetwiste winnaar van het jaarlijkse Kwekdeuntjesfist. 'Indegat, gij bent 't hillemaol' werd geschreven door Tonnie van der Steen, die ook de nummers schreef waarmee de dit jaar jubilerende club het kolderconcours won in 2002, 2003 en 2006. Het lied werd deze keer gearrangeerd Rini van Grinsven uit Esch. Net als bij eerdere optredens zorgde De Aggemarvanhuisaf Band voor de instrumentale omlijsting van de drie zangers: John de Laat, Cor van der Steen en Stefan Verhappen.

De organisatoren van het Boxtelse jeugdcarnaval, De Knokkers, werden net als vorig jaar tweede en lieten merken dat geen straf te vinden. CV De Natneuzen eindigde als derde en kreeg bovendien de kolderprijs uitgereikt voor de meest ludieke presentatie.

HILLARY EN DONALD

Na de tien optredens, die werden gepresenteerd door Matthieu Hagemans, kondigde president Jan de Koning van de Stichting Openbaar Carnaval een sketch aan door CV Nooit Gedacht die inmiddels elf jaar bestaat. Dennis Schellekens kroop in de huid van Hillary Clinton die dacht een greep naar de macht in Eendengat te kunnen doen, na de verloren presidentsverkiezing in de VS. Na vier prinsen die in de voorbije decennia als Donald over de Waggelaars regeerden, zag zij een toekomst voor haar aartsrivaal Donald Trump als pretpotentaat niet weggelegd.

Met een masker van The Donald voor, schoot Peter van As met een confetti-kanon Hillary van het podium. Zo werd duidelijk dat prins Peer II zijn ambtstermijn met een jaar verlengde. Met zijn hand aan het vaandel van de Waggelaars legde Van As ten overstaan van SOC-president De Koning de eed van zottigheid af en ontving hij de kroonjuwelen van Eendengat. Hij koos Mark Kluytmans opnieuw als adjudant. Zijn motto was al herkenbaar in het lied dat hij als Peer d'n Indzinger tijdens het Kwekdeuntjesfist zong: 'Indegat, wè bende mooi!'. Na zijn inauguratie installeerde de leutmonarch zijn de raad van elf en de rest van de hofhouding. Ook strooide hij kwistig met onderscheidingen: speldjes in de vorm van een peer.

DE DORINI'S

Nadat het winnende kwekdeuntje nogmaals was vertolkt, kwam het Boxtelse feestduo De Dorini's voor het voetlicht voor de live première van zijn nieuwe kraker: 'De nonnen uit het zuiden'. Het lied van Dorien Habraken en Marlou van Griensven, dat eerder die dag al online werd gelanceerd, sloeg aan bij het publiek. Het vrolijke deuntje was het startsein van een grote en feestelijke polonaise zoals er waarschijnlijk nog veel zullen volgen voordat het carnavalsfeest volgend jaar écht losbarst tijdens de laatste dagen van februari.

FOTO RECHTS: Peer de Twidde installeert Alex Voermans als lid van zijn raad van elf. Links adjudant Mark Kluytmans.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding