Wethouder Marusjka Lestrade deelde vorige week de certificaten uit aan de deelnemers van de cursus Digisterker. (Foto: Henk van Weert).
Wethouder Marusjka Lestrade deelde vorige week de certificaten uit aan de deelnemers van de cursus Digisterker. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

ACHT CERTIFICATEN NA CURSUS DIGISTERKER

Frederike (85): 'Ook digitaal bij de tijd blijven'

,,Het is zaak om ook digitaal bij te blijven. Alles verandert zó snel", vertelt Frederike Vos (85). Zij is een van de acht mensen die vorige week met goed gevolg de cursus Digisterker afrondde. Uit handen van wethouder Marusjka Lestrade ontvingen de deelnemers een certificaat.

,,Het wordt steeds moeilijker om zonder internet gebruik te maken van overheidsdiensten. Denk alleen maar aan je belastingaangifte met je DigiD. Die heb ik al vier keer opnieuw aan moeten vragen en steeds gaat het mis. En dan ben ik nog iemand die heel digitaal is...", vertelde wethouder Lestrade eerder in deze krant. Mensen die niks met een computer hebben, konden zich aanmelden voor de cursus Digisterker die bibliotheek De Meierij startte in samenwerking met de gemeente Boxtel.

De overheid werkt steeds meer via internet: denk maar aan de campagne 'Vaarwel blauwe envelop' van de Belastingdienst en het digitaal afspraken maken met de gemeente. ,,Of het nu gaat om het aanvragen van huurtoeslag, het zoeken van werk of om het doorgeven van een verhuizing: steeds vaker kan dit alleen via internet. Best lastig als je hier niet zo handig mee bent", zegt Marie-José Mathijsen van de bibliotheek.

SOCIALE CONTACTEN

De cursus omvatte vier bijeenkomsten onder leiding van Dick Bartelds en Marjo Roelofs die via het Vrijwilligerssteunpunt van welzijnsorganisatie ContourdeTwern werden aangetrokken. In de Marktzaal naast de hoofdingang van het gemeentehuis aan de Markt hadden de cursisten de beschikking over computers en leerden zij alles over de digitale overheid. Daar werden ook de certificaten uitgereikt. ,,Het was heel leerzaam. Ik kan wel met een computer omgaan, maar van zo'n cursus word je toch weer een stuk wijzer", vertelde Vos (geheel links op bovenstaande foto). ,,Maar ook voor de sociale contacten was deelname aan Digisterker leuk." Naast Vos kregen Trees en Frans van Ballegoij, Joop Hoevers, Henk Kelfkens, José Poort en Kees van Roij een certificaat.

In december start een nieuwe cursus. Deelnemers moeten wel enige computerervaring hebben; kunnen e-mailen is noodzakelijk. Aan cursisten wordt van vooraf gevraagd een intakeformulier in te vullen. Deelname kost 15 euro inclusief cursusboek en koffie/thee. Iedereen kan meedoen; lid zijn van de bibliotheek is niet nodig. Aanmelden via m.mathijsen@bibliotheekmeierij.nl of telefoonnummer 06-58 02 30 54.

FOTO BOVEN: Wethouder Marusjka Lestrade (rechts) deelde vorige week de certificaten uit aan de deelnemers van de cursus Digisterker. (Foto: Henk van Weert).


Ierse sessie

In bed & breakfast In Den Boogert aan de Oude Boomgaard 3 te Boxtel wordt zondag 20 november vanaf 13.30 uur een Ierse sessie gehouden. Tijdens de muzikale middag klinkt in een intieme sfeer Ierse muziek, maar er is ook ruimte voor Brabantse liederen. Iedereen mag mee spelen én mee zingen. De toegang is gratis.