Directeur Edwin Vugts van basisschool De Oversteek is een van de gastdirigenten die bij de Liempdse fanfare Concordia op de bok komt tijdens de wedstrijd Maestro. (Foto: Peter de Koning).
Directeur Edwin Vugts van basisschool De Oversteek is een van de gastdirigenten die bij de Liempdse fanfare Concordia op de bok komt tijdens de wedstrijd Maestro. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

DIRIGEERWEDSTRIJD MAESTRO MET CONCORDIA IN 'DE SERENADE'

'Beetje zwaaien op muziek? Écht niet'

HENK VAN WEERT

Tijdens zijn opleiding aan de Pabo leerde hij de tekst en melodietjes van tweehonderd kinderliedjes uit zijn hoofd. Toch is directeur Edwin Vugts van basisschool De Oversteek in Liempde naar eigen zeggen geen 'muzikaal genie'. ,,Nee, verre van. Notenschrift staat voor mij gelijk aan Chinees...", lacht hij. Toch klimt hij zaterdag 26 november op de dirigeerbok bij fanfare Concordia. Met vijf anderen strijdt hij die avond vanaf 20.30 uur om de titel 'Maestro Liemt'.

Net als wethouder Marusjka Lestrade, kapelaan Geoffrey de Jong, horecavrouw Josephine Bekkers, fanfarevoorzitter Hans Vermeulen en Margo Brands (onder meer bekend als medeorganisator van de Samenloop voor Hoop) bereidt schooldirecteur Vugts zich enthousiast voor op Maestro. ,,We hebben drie een-op-een-bijeenkomsten met de dirigent gehad waarin werd uitgelegd hoe je bijvoorbeeld het verschil tussen een tweekwarts- en een driekwartsmaat moet dirigeren. Kijk, een beetje zwaaien op het ritme van de muziek kan iedereen wel. Maar een orkest leiden... tja, daar komt toch wel iets meer bij kijken. Daar ben ik inmiddels wel achter."

Vugts stond vorige week in zaal De Serenade voor het eerst op de bok bij Concordia. Net als Brands en kapelaan De Jong dirigeert hij het fanfareorkest; de andere drie Maestro-kandidaten staan voor de slagwerkgroep. Gecoacht door Henk Houben, de vaste dirigent van Concordia, verdiept de schoolleider zich in 'Music', de evergreen van John Miles. ,,Ik heb het altijd een mooi nummer gevonden. Maar ik vrees dat het lied me na Maestro de neusgaten uit komt. Ik draai het nu elke dag. Bijvoorbeeld als ik naar school fiets. Ja, en dan gaat het op den duur wel vervelen. Maar het is nodig om goed voor de dag te komen."

De eerste repetitie verliep volgens Vugts 'wel aardig'. ,,Ik heb er in elk geval veel plezier aan beleefd en de muzikanten volgens mij ook wel. Het was heel gezellig, ook onderling met de kandidaten."

Bij zijn ouders thuis stond vroeger een orgel en daarop heeft Vugts ook les gehad: ,,Maar al snel werd duidelijk dat ik geen muzikale aanleg had. Noten leren lezen is me nooit gelukt. Ik kwam niet verder dan iets naspelen wat mijn vader voordeed. Nadien heb ik nog eens geprobeerd de draad op te pakken toen mijn eigen zoon met gitaarles begon, maar dat is ook op niets uitgelopen."

JURYBEOORDELING

De verrichtingen van de zes dirigenten worden beoordeeld door een jury die wordt gevormd door Gerard Smits (voormalig artistiek leider van het fanfareorkest), slagwerker Toine van der Aa en een mystery guest. Na afloop van elk optreden geven zij hun oordeel over de dirigent.

De Maestro-kandidaten die de slagwerkgroep voor de pauze dirigeren, Vermeulen, Lestrade en Bekkers, leven zich uit in 'I Will Follow Him', 'Atlantis Saga' en 'Wonderful Days'; zij werden tijdens de voorbereiding gecoacht door instructeur Willie van der Steen. Tijdens het tweede deel van het concert vertolkt het fanfareorkest onder leiding van de drie andere deelnemers (De Jong, Brands en Vugts) naast 'Music' een medley van Abba-hits en filmmuziek uit Pirates of the Caribbean.

,,Bij het selecteren van de te dirigeren werken is bewust gekozen voor werken met verschillende tempi en maatsoorten, om een moeilijkheidsgraad in te bouwen voor de Maestro's. De jury zal haar beoordelingen baseren op technisch juist dirigeren, het aangeven van instrumentgroepen, gevoel over brengen aan de muziekgroepen, maar óók de amusementswaarde wordt meegenomen", vertelt fanfarelid Bas Oremans.

FINALE

De Maestro van de slagwerkgroep en het fanfareorkest nemen het tegen elkaar op in de finale waarin zij om beurten de twee orkesten samen dirigeren in Star Wars Disco March. Uiteindelijk beslist een applausmeter wie de Maestro Liemt 2016 wordt.

De gratis toegankelijke dirigeerwedstrijd Maestro Liemt in multifunctionele accommodatie De Serenade aan de Oude Dijk begint zaterdag 26 november om 20.30 uur en zal naar verwachting ongeveer twee uur duren. De presentatie is in handen van Yvon van den Bosch. Net als Frits Sissing tijdens de tv-uitzendingen deed, interviewt zij de kandidaten na hun optreden.

FOTO BOVEN: Directeur Edwin Vugts van basisschool De Oversteek op de dirigeerbok bij fanfare Concordia tijdens een repetitie voor Maestro Liemt. (Foto: Peter de Koning).


Cor van der Rijdt overleden

Ze vierde op 31 oktober haar honderdste verjaardag in woonzorgcentrum De Beemden te Sint-Michielsgestel waar burgemeester Jan Pommer haar kwam feliciteren. Later die dag vond een receptie plaats in zaal De Schuif te Gemonde, het dorp waar ze geboren en getogen is. Maandag 14 november overleed Cor van der Rijdt- van Grinsven.

Het leven van de Gemondse werd gekenmerkt door hard werken. ,,Het is wat gek om van jezelf te zeggen, maar de mensen waar ik in dienst was, hadden un goei aan mij", zei Cor onlangs in deze krant. Zo was ze jarenlang hulp in de huishouding in Oisterwijk. Cor was getrouwd met Theo, die in Gemonde smid was en later elders als loodgieter en bankwerker zijn brood verdiende. Hij overleed in december 1998. Cor laat vijf kinderen en vijf achterkleinkinderen achter.

Er wordt morgen, vrijdag 18 november, om 19.00 uur een avondwake gehouden in de ontmoetingsruimte van woonzorgcentrum De Beemden te Sint-Michielsgestel. De uitvaartdienst vindt op maandag 21 november om 11.00 uur plaats in de Sint-Lambertuskerk te Gemonde. In plaats van bloemen vraagt de familie aanwezigen om een gift aan CliniClowns. Aansluitend wordt om 13.15 uur de crematiedienst gehouden in crematorium Maaslanden, Abt van Engelenlaan te Nieuwkuijk.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding