In deze winkel aan de Stationsstraat opent SintLucas een werkplek voor studenten van twee opleidingen. (Foto: Peter de Koning).
In deze winkel aan de Stationsstraat opent SintLucas een werkplek voor studenten van twee opleidingen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

TWEE OPLEIDINGEN BUNDELEN ACTIVITEITEN IN WINKELPAND STATIONSSTRAAT

Studenten SintLucas aan de slag in centrum

Studenten van twee opleidingen van SintLucas in Boxtel gaan vanaf 1 december aan het werk in een winkelpand aan de Stationsstraat. In het pand waar voorheen schoenenzaak Verkuilen was gevestigd, opent SintLucas een 'experimenteerplek' waar de studenten deels eigen creaties aan de man gaan brengen maar ook nauw gaan samenwerken met centrumondernemers. Het gemeentebestuur van Boxtel en het Centrummanagement zijn enthousiast.

Mbo-directeur Eli van Beekveld van SintLucas legt uit dat de behoefte aan een experimenteerpand in hartje Boxtel al langer op het verlanglijstje van de middelbare beroepsopleiding stond. De school aan de Burgakker wil als 'creative community' nóg meer verbinding zoeken met de lokale gemeenschap en diensten ter beschikking kan stellen aan centrumondernemers.

SHOP-IN-SHOP

Studenten van de in 2015 gelanceerde opleiding 'Vormgeven Product, Ruimte & Media' gaan het winkelpand gebruiken als een leerplek waar ze de communicatieboodschap van winkeliers kunnen laten zien. ,,Ze gaan in dit pand visualiseren hoe zo'n boodschap eruit zou kunnen zien, bijvoorbeeld in een webshop en met logo's. Samen met ondernemers gaan ze verkennen hoe producten attractief gepresenteerd kunnen worden." Volgens Van Beekveld wordt een shop-in-shop gerealiseerd. ,,De gepresenteerde producten worden niet door SintLucas verkocht. De studenten stimuleren bezoekers om juist de winkels te bezoeken en dragen zo bij aan de versterking van het centrum."

Ook de opleiding 'Vormgeven & Ambacht' wordt bij het initiatief betrokken. Volgens de directeur van SintLucas leren jongeren van deze studierichting in het pand aan de Stationsstraat hoe ze als ondernemer aan de slag kunnen gaan. ,,Ze maken nu prachtige creaties, maar leren te weinig hoe ze als ondernemer moeten denken. Door hun producten in deze winkel te verkopen, biedt SintLucas ze een opstapje op weg naar zelfstandig ondernemerschap." Van Beekveld geeft aan dat het winkelpand elke acht weken een metamorfose zal ondergaan en een nieuwe look krijgt. ,,Momenteel werken acht studenten aan het concept dat op 1 december te zien zal zijn. Dan openen we een promo-shop."

VEEL MOGELIJKHEDEN

De directeur van SintLucas maakt duidelijk dat het vroegere pand van Verkuilen groot is en dus veel mogelijkheden biedt. ,,De ruimte nodigt sowieso uit om creatief aan de slag te gaan. Doordat er twee entrees zijn, gaan we er vast en zeker meer activiteiten doen. Meer dus dan een winkel en opleidingslocatie, maar ook een plek voor lezingen, workshops en misschien wel zomerateliers." Van Beekveld kreeg deze week enthousiaste reacties, onder meer van wethouder Marusjka Lestrade die de verbinding van onderwijs met bedrijfsleven toejuicht.

SPRANKELEN

Centrummanager Berry Dankers is in zijn nopjes met de komst van SintLucas. De experimenteerplek past prima bij de plannen die bewoners en ondernemers van de Stationsstraat hebben om deze aanlooproute naar het centrum weer te laten sprankelen. ,,Het is een belangrijke toegang tot het centrum en verdient daarom ook een goede uitstraling. Dankzij de shop-in-shop wordt de straat ook écht met het centrum verbonden. Beide plekken kunnen elkaar versterken", glundert de centrummanager.

Op pagina 5 een uitgebreid interview met centrummanager Berry Dankers.