Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

'OOK LOKAAL AANDACHT KLIMAATVERANDERING NODIG'

Vragen bij Boxtels duurzaamheidsbeleid

HENK VAN WEERT

Slechts één burger maakte dinsdagavond aan het begin van het begrotingsdebat tijdens de gemeenteraadsvergadering gebruik van het recht om in te spreken. Het was Mirjam Bemelmans, lid van de werkgroep Transition Town Boxtel. Zij verbaasde zich erover dat de gemeente Boxtel geen geld reserveert voor maatregelen die nodig zijn om te anticiperen op de klimaatverandering.

,,In de wetenschap dat Boxtel veel bestuurders heeft met een 'groen hart' dacht ik met een gerust hart te kunnen gaan slapen als het gaat over duurzaamheid", sprak Bemelmans. De inspreker refereerde daarbij aan de documentaire 'Before the flood' die onlangs werd gelanceerd, maar ook aan de nieuwe Nederlandse dramaserie 'Als de dijken breken' waarvan afgelopen zaterdag de eerste aflevering was te zien bij de EO. Dat de gemeente Boxtel in haar begroting geen budget vrijmaakt voor maatregelen om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen, verontrust Bemelmans.

Mede door het betoog van de inspreker vroeg fractievoorzitter Marria van den Hoven (INbox) zich hardop af of Boxtel zijn pretentie om voorop te lopen met duurzaamheid nog wel waar kan maken. Wethouder Peter van de Wiel gaf echter aan dat duurzaamheid én de klimaatverandering wel degelijk de aandacht van het college hebben: ,,Maar het is nog te prematuur om voor sommige projecten op dit moment al geld te budgetteren."

DE KLEINE AARDE

Duurzaamheidsprincipes zijn onder meer het uitgangspunt bij een nieuwe invulling van het voormalige milieueducatiecentrum De Kleine Aarde. Het Collectief, een samenwerkingsverband van acht partijen met onder meer woonstichting Sint-Joseph, Rabobank en aannemingsbedrijf Heijmans, is door een meerderheid van de gemeenteraad hiervoor uitgekozen. Balans drong erop aan dat er vóór de jaarwisseling een ondertekend contract ligt of anders de samenwerking met Het Collectief te ontbinden.

De partij kreeg daarbij steun van het CDA, de enige andere oppositiepartij, maar wethouder Van de Wiel ging er niet in mee: ,,Ons college vindt het niet verstandig ons te binden aan een harde datum. Goede afspraken over de invulling zijn belangrijker." Fractievoorzitter Van der Zanden van Balans hield zijn twijfels over Het Collectief. Het duurt hem allemaal te lang: ,,De partijen die daarin samenwerking zijn misschien afzonderlijk heel goed, maar wellicht niet in gezamenlijkheid."

FOTO BOVEN: Onder evenemententerrein D'n Tip is dit jaar een waterbergingskelder gebouwd. Het is een van de maatregelen die de gemeente Boxtel neemt als buffer bij extreme regenval door klimaatverandering. (Foto: Albert Stolwijk).