AMBTELIJKE FUSIE MET SINT-MICHIELSGESTEL KOST KRUIM

Hoger ziekteverzuim ambtenaren verontrust gemeenteraad Boxtel

HENK VAN WEERT

Dit jaar werden de ambtelijke organisaties van de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel samengevoegd. Dat gaat niet zonder slag of stoot en het ziekteverzuim is toegenomen, erkent burgemeester Mark Buijs van Boxtel. ,,Maar we zijn op de goede weg om burgers beter en sneller van dienst te zijn." Buijs geeft aan dat de organisatie in het gemeentehuis in de afgelopen dertig jaar niet is veranderd. Nu dat wél gebeurt, heeft dat ontegenzeggelijk invloed op het personeel.

Bij de introductie van de slogan 'Meewerkend Boxtel' tijdens de heropening van het verbouwde gemeentehuis in juni vorig jaar gaf burgemeester Buijs al aan dat er veel ging veranderen in de ambtelijke organisatie. Niet zozeer vanwege de ambtelijke fusie met Sint-Michielsgestel, maar meer door andere uitgangspunten. Ideeën en vragen vanuit de bevolking moeten veel meer leidend zijn in het handelen van ambtenaren. 'Van buiten naar binnen' wordt deze werkwijze in het kort omschreven.

In het gemeentehuis is een flinke cultuuromslag gaande en niet elke ambtenaar kan daar even goed mee overweg. Voor de burgemeester staat niet onomwonden vast dat het hoger aantal ziekmelding van zijn medewerkers een rechtstreeks gevolg is van de veranderingen op de werkvloer, maar hij houdt er wel terdege rekening mee. Dat meldde hij dinsdagavond tijdens het debat over de gemeentebegroting.

Boxtel

Ierse sessie

In bed & breakfast In Den Boogert aan de Oude Boomgaard 3 te Boxtel wordt zondag 20 november vanaf 13.30 uur een Ierse sessie gehouden. Tijdens de muzikale middag klinkt in een intieme sfeer Ierse muziek maar er is ook ruimte voor Brabantse liederen. Iedereen mag mee spelen én mee zingen. De toegang is gratis.

Fractievoorzitter Wim van der Zanden van oppositiepartij Balans gaf in zijn algemene beschouwingen aan dat hij zich zorgen maakt over de ambtelijke organisatie. Hij constateert niet alleen een groter ziekteverzuim, maar ook een 'iets minder positieve sfeer op de werkvloer'. ,,Als we ambtelijke vragen stellen, duurt het heel lang voordat er antwoord volgt. En vaak is het excuus dat de betrokken medewerker ziek of afwezig is. En als dan uiteindelijk een antwoord volgt, komt dat nogal eens door iemand die extern daarvoor wordt aangetrokken", zei Van der Zanden gisteren in een toelichting.

De veranderingen in de organisatie leidden ertoe dat sommige Boxtelse ambtenaren voortaan in het Gestelse gemeentehuis werken of op een andere afdeling. Maar er zijn ook mensen die een heel andere functie kregen. ,,Door minder hiërarchie en meer verantwoordelijkheid bij de ambtenaar te leggen, willen we bereiken sneller te werken. We zijn aan het bouwen en verzetten spoortjes terwijl 'de winkel' openblijft. Daarbij wordt het personeelsbestand met 9 procent ingekrompen, terwijl we voor 10 procent meer taken van het Rijk op ons bordje krijgen. Dat alles vergt veel van een organisatie, maar we zijn op de goede weg. Er zijn inderdaad meer zieken, maar relatief gezien valt het mee", probeerde de burgemeester de gemeenteraad gerust te stellen.

'MARGINAAL'

Gevraagd naar het exacte percentage zieken in vergelijking met voorgaande jaren, kon Buijs tijdens een schorsing van het begrotingsdebat geen precies antwoord geven. ,,Het zal gaan om enkele procenten meer, maar dat is marginaal bij het doorvoeren van zo'n grote verandering." Een voorlichtster van de gemeente Boxtel meldde daags na het debat dat het ziekteverzuim in de eerste tien maanden van dit jaar uitkomt op 5,2 procent. Dat is volgens haar gelijk aan het landelijk gemiddelde vorig jaar, maar 1,7 procent hoger dat het aantal ziekmeldingen die vorig jaar in Boxtel werden geregistreerd.