'SNELSTE OPSPLITSDATUM IS 1 JANUARI 2020'

Provincie zet druk op opsplitsing van Haaren

CARRY DIRKX

Per 1 december stelt de provincie Noord-Brabant een procesbegeleider aan bij de gemeente Haaren, met of zonder instemming van de gemeente. Die procesbegeleider gaat de gemeente helpen een datum voor definitieve opsplitsing te prikken. Het was een overduidelijke boodschap die Anne-Marie Spierings, gedeputeerde van de provincie, dinsdagavond overbracht aan de Haarense gemeenteraad. Die lijkt weinig andere keus te hebben dan de hulp van de provincie te aanvaarden.

Vier van de vijf raadsfracties voelden zich voor het blok gezet door de mededelingen. In een buitengewone raadsvergadering kwam Spierings uitleg geven over het besluit van de provincie een procesbegeleider aan te stellen. De Haarense gemeenteraad sprak eerder al verontwaardiging uit voor de - in hun ogen - onnodige bemoeienis van de provincie bij het proces van opsplitsing. Spierings week echter niet af van haar boodschap: de procesbegeleider komt er, sowieso. ,,De provincie vindt het een dapper besluit dat u kiest voor opsplitsing", zei ze. ,,Maar het is een gemiste kans dat daar geen datum aan gekoppeld is. Dat zorgt voor onduidelijkheid bij inwoners, ondernemers en buurgemeenten en dat is ongewenst. Wij willen helderheid over de datum. Een procesbegeleider gaat helpen met een duidelijke planning en geeft advies over een datum voor opsplitsing. De uitvoering van het proces blijft bij de gemeente, en die beslist uiteindelijk ook over de datum", was haar betoog. Ze nodigde de gemeenteraad uit samen opdrachtgever te zijn voor de procesbegeleider. ,,Dan kan ook de gemeente mee nadenken over een profielschets", zei ze. Het zette de zaak meteen op scherp. Graag samen met u, en anders zonder u, was de boodschap.

DUIDELIJKHEID

De meerderheid van de raadsfracties had problemen met het dwingende karakter van de aangeboden hulp en vroeg zich af 'waarom nu?' ,,We doorlopen toch al een proces naar opsplitsing?", zei VVD'er Boy Scholtze. Het belangrijkste argument: de raad wil dat Haaren pas opsplitst als er voor alle vier de dorpen een 'toekomstbestendige' en 'bestuurskrachtige' oplossing is. Anders gezegd: de raad wil zeker weten dat de dorpen goed ondergebracht worden. Pas als die juiste oplossing voor de dorpen er is, wil de raad een datum prikken voor opsplitsing, en niet andersom. Spierings veegde dat van tafel. ,,Uw buurgemeenten zijn allemaal toekomstbestendig en bestuurskrachtig. En er is behoefte aan duidelijkheid." Ze gaf overigens aan dat de theoretisch snelste opsplitsdatum 1 januari 2020 is.

Buitenbeentje was de partij Progressief '96, die aangaf graag snel te willen gaan samenwerken met de provincie. De andere partijen hadden liever hulp gekregen op basis van gelijkwaardigheid. Tijdens de vergadering nam de gemeenteraad geen besluit over het aanbod. Maar het vervolg lijkt duidelijk: de gemeenteraad kan niet veel anders dan instemmen met samenwerking, want die procesbegeleider: die komt er.


Elf-elfbal in Esch

Het carnavalsseizoen in Esch wordt zaterdag 12 november geopend met het traditionele elf-elfbal. Deze avond worden de hoogheden bekendgemaakt die tijdens de carnaval over de Oggelvorsen en Kwakbollekes regeren. Daarnaast zijn er optredens van de Dansmariekes en van de kinderen die meedoen aan het KeinderKupkesFestival. Het carnavalsbal begint om 19.00 uur en vindt plaats in De Es.