EXTRA CONTAINERS BIJ ZEVEN FLATS

Boxtel start proef voor afvalscheiding Hoogheem

De bewoners van de Boxtelse hoogbouwwijk Hoogheem gaan meedoen aan een proef voor afvalscheiding. Woensdag 30 november wordt het officiƫle startsein gegeven voor de proef. Dat gebeurt bij de containerruimte van flat 3.

De bewoners van de zeven Hoogheemflats maken sinds de oplevering van de flats begin jaren zeventig van de vorige eeuw gebruik van stortkokers. Daarnaast hebben ze allemaal een sleutel die toegang geeft tot een containerruimte waar afval gedeponeerd kan worden.

Volgens de gemeente Boxtel is vooruitlopend op de proef in elke containerruimte al een papierbak geplaatst. Op 1 december komen daar twee containers bij, voor elektronica en metalen. Verder worden ook afvalbakken geplaatst voor zowel plastic als metalen verpakkingen en drinkpakken. Textiel kunnen de flatbewoners kwijt in twee textielcontainers in de buurt van hun woning.

GELD BESPAREN

Het gemeentebestuur hecht veel belang aan afvalscheiding. Niet alleen is dit goed voor het milieu, ook wordt geld bespaard. ,,Met het scheiden van afval steunen bewoners de Huurders Vereniging Hoogheem", zo stelde het college van B. en W. deze week. ,,De vereniging gebruikt de opbrengst voor activiteiten en voor de Huiskamer van Hoogheem."

Wethouder Herman van Wanrooij kondigde de proef voor afvalscheiding op Hoogheem eerder aan bij de presentatie van de begroting voor 2017. De gemeenteraad had aangedrongen dat ook bewoners van hoogbouw mee zouden kunnen doen aan een regeling waarmee ze kunnen besparen op de afvalkosten. Wie niet in een flat of appartement woont, heeft invloed op de kosten door de grijze kliko minder vaak aan de straat te zetten.

Voorzitter Guus Eltink van de Huurders Vereniging Hoogheem gaf eerder in Brabants Centrum aan dat de bewoners van de zeven flats er klaar voor zijn om hun afval te gaan scheiden.


Crowdfunding

'Tour de Frans'

bijna afgerond

Boswachter Frans Kapteijns van Natuurmonumenten krijgt zijn Tour de Frans. Die conclusie mag voorzichtig getrokken worden nu de crowdfunding voor de bouw van een uitkijktoren in natuurgebied Banisveld bijna is afgerond en 94 procent van het benodigde geld binnen is.

Kapteijns nam eind september na 26 jaar afscheid van Natuurmonumenten en koos voor een bijzonder afscheidscadeau. De ambassadeur van nationaal landschap Het Groene Woud wil een nieuwe uitkijktoren laten verrijzen op Banisveld, waar de huidige uitkijktoren niet meer bruikbaar is. Voor deze Tour de Frans is een bedrag van 30.000 euro nodig. Deze week stond de actiestand op 28.345 euro, waarmee het ernaar uitziet dat op 11 november voldoende middelen beschikbaar zijn.

Heemkunde Boxtel maakte deze week bekend dat boswachter Kapteijns dinsdag 29 november te gast is in zaal De Adelaar. Hij zal er vanaf 20.00 uur uitgebreid vertellen over de geschiedenis van natuurgebied Kampina. Ook het actuele beheer van de bossen en vennen zal door de boswachter worden belicht. De Kampina telt 1.544 hectaren en is sinds 1924 in bezit van Natuurmonumenten, dat het kocht van Pieter van Tienhoven.