Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GEMEENTE EN ZLTO PLAATSEN VIJF NIEUWE BLIKVANGERS

Zwerfvuil? Mik het in Boxtelse baskets

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

'Erin! Maak er een sport van!' Deze leus is te lezen op één van de vijf 'blikvangers' die sinds dinsdag Boxtel sieren. De moderne prullenbakken dagen voorbijgangers uit hun afval niet te laten slingeren, maar in de basket te gooien. De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) Boxtel-Liempde zorgde samen met de gemeente Boxtel voor de blikvangers.

Uit het jaarlijks overleg dat de gemeente Boxtel had met de ZLTO Boxtel-Liempde


Aanhouding

na mishandeling

met houten paal

De politie heeft zondag een 18-jarige inwoner uit Boxtel opgepakt voor het mishandelen van een 43-jarige Bosschenaar op een crossterrein in Handel. De tiener sloeg de man met een houten paal tegen het hoofd.

Volgens de politie had het tweetal eerder op de dag ergens woorden over gekregen. Omstreeks 15.30 uur sloeg de verdachte het slachtoffer uit het niets met een houten paal tegen diens hoofd en ging er vandoor. De Bosschenaar raakte bewusteloos en is naar een ziekenhuis gebracht. Na behandeling kon hij weer naar huis. Daar heeft hij de politie gewaarschuwd.

Het slachtoffer wist wie de verdachte was, waarna agenten naar diens woning in Boxtel zijn gegaan. De Boxtelaar werd aangehouden en daarna in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

bleek dat er bij de agrarische koepelorganisatie met name klachten van leden binnenkwamen over zwerfafval in de bermen en op weilanden. ,,We hebben vervolgens in mei een rondje gefietst door Boxtel om plekken aan te wijzen waar maatregelen nodig waren", legt wethouder Herman van Wanrooij van de gemeente Boxtel uit.

Al snel werd gedacht aan blikvangers: een type afvalbak dat men tegenkomt in de openbare ruimte, veelal naast fietspaden. Door het ontwerp kan een voorbijganger zijn afval kwijt zonder te hoeven vertragen. De naam blikvanger is een fraaie woordspeling en is zowel een object dat de aandacht trekt als een bak waar mensen lege blikjes in gooien.


Kerstmarkt Selissenwal

De kerstmarkt in de wijk Selissenwal wordt dit jaar gehouden op zaterdag 10 december tussen 16.00 en 20.00 uur. Boxtelaren die zelfgemaakte spulletjes willen verkopen voor een goed doel of verenigingen en stichtingen die zich daarvoor inzetten en informatie willen delen, kunnen een marktkraam inrichten. Mensen die een kraam willen reserveren, kunnen vóór 15 november contact opnemen via telefoonnummer 06-30 62 16 04 of 06-52 07 09 66.

Kerstconcert

Big Band Boxtel verzorgt samen met het Wereldkoor een kerstconcert op zaterdag 11 december op tijdens een kerstconcert. Het gratis toegankelijke optreden begint om 14.00 uur en vindt plaats in de Tijberzaal van het Baanderherencollege. Ook het leerlingenorkest van de Gildenbondsharmonie treedt er op.

MEEWERKEND BOXTEL

Waar de ZLTO vervolgens omwonenden van de plekken bezocht en vroeg of zij bezwaar hadden tegen de plaatsing van deze blikvangers, zorgde de gemeente Boxtel voor de financiering van de afvalbakken. ,,Dit is weer een mooi voorbeeld van meewerkend Boxtel. De ZLTO klopte bij ons aan met het afvalprobleem en heeft vervolgens alle hand- en spandiensten verricht. Wij hebben enkel gezorgd voor de centjes."

NEDVANG

Uit de zogenaamde Nedvanggelden konden de vijf blikvangers worden betaald. Ze staan op vijf plekken in de gemeente Boxtel: nabij de rotonde Oosteind, achter benzinestation Lukoil (voorheen Shell), de kruising van de Schijndelsedijk met de Koppenhoefstraat, de Braken en de Mijlstraat (vlak voor de aansluiting met Tongeren). De kosten bedragen zo'n 1.200 euro per stalen korf. Van Wanrooij: ,,Ik verwacht dat er de komende tijd nog wel meer blikvangers in Boxtel worden geplaatst."

FOTO BOVEN: Erin! Wethouder Herman van Wanrooij en Hanny Eijkemans-de Bresser en Wim Jennissen van de ZLTO Boxtel-Liempde gooiden dinsdagmiddag het eerste afval in de blikvanger op de kruising van de Schijndelseweg met de Koppenhoefstraat. (Foto: Peter de Koning).