Singer-songwriter Joia Rath won zaterdag de halve finale van de Grote Prijs van Nederland, een wedstrijd voor popmuzikanten.
Singer-songwriter Joia Rath won zaterdag de halve finale van de Grote Prijs van Nederland, een wedstrijd voor popmuzikanten. Foto: Joia

GEMEENTERAAD STELT BEGROTING VAST

Extra geld om bedrijven naar Boxtel te halen

HENK VAN WEERT

Tijdens een marathonvergadering heeft de gemeenteraad van Boxtel dinsdagavond de begroting voor 2017 nagenoeg ongewijzigd vastgesteld. Oppositiepartijen Balans en CDA stemden tegen. Buiten voorstellen van B. en W., waarbij de lokale belastingen zoals eerder afgesproken stijgen met de inflatiecorrectie, wordt op initiatief D66 een bedrag van 100.000 euro extra uitgetrokken. Daarmee wordt een marketingstrategie uitgestippeld om bedrijven en onderwijsinstellingen uit de regio Eindhoven naar Boxtel te krijgen.

In de wetenschap dat de economie aantrekt én bouwgrond in en rond 'Brainport' Eindhoven schaars is, zou Boxtel voor bedrijven en onderwijsorganisaties uitkomst kunnen bieden, betoogde raadslid Bart Louwers van D66 tijdens het begrotingsdebat in de raadzaal. Het college van B. en W. schaarde zich bij monde van wethouder Marusjka Lestrade (Louwers' partijgenoot) achter het amendement om 100.000 euro uit te trekken om belangstellenden te lokken. Alle overige raadsfracties ondersteunden het initiatief, mede vanwege het feit dat het gemeentebestuur verwacht volgend jaar geld over te houden. D66 pleitte er ook met succes voor dat ook ondernemers in de creatieve sector gebruik kunnen maken van het economisch stimuleringsbudget dat beschikbaar is gesteld.

MEER BEWEEGTUINEN

Naast D66 kwamen nog vier van de in totaal acht fracties met aanvullende wensen. Dat dit gebeurde, verbaasde fractievoorzitter Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks). ,,Wij hebben geen moties of amendementen. Die hebben we tijdens eerdere besprekingen al ingediend en zijn in behandeling of liggen op de plank." Van den Einden wees daarbij naar de vergaderingen van maart en juli waarin de gemeenteraad respectievelijk de zogeheten kadernota en het dekkingsplan vaststelde. Ook INbox en de VVD lieten moties achterwege.

Op initiatief van oppositiepartij CDA worden kleine duurzaamheidsinitiatieven gestimuleerd. Daarbij valt te denken aan de aanleg van groene daken en geveltuintjes en energiezuinig bouwen. Ook gaat gewerkt worden aan een proef om meer dagbestedingsprojecten voor mensen met een beperking op te zetten. Bovendien kregen de christendemocraten unanieme steun voor hun pleidooien om meer beweegtuinen voor ouderen in te richten en de gemeentebegroting voortaan in één oogopslag inzichtelijk te maken voor burgers.

Combinatie95 kreeg de handen op elkaar voor ondersteuning en het faciliteren van bedrijven die energiebesparende maatregelen willen nemen. Samen met coalitiepartner D66 diende deze partij met succes een voorstel in de koppeling tussen de onroerend-zaakbelasting (ozb) en de afvalstoffenheffing met ingang van 2018 los te laten. Die koppeling kwam twee jaar geleden tot stand en behelst dat de lokale lasten niet meer dan trendmatig mogen stijgen.

TANDJE ERBIJ

Balans spoorde het college aan zich in te zetten voor het laten aanbrengen van geluidsdempers op de spoorrails en andere geluidswerende maatregelen rondom het spoor. Het Rijk trekt daarvoor 80 miljoen euro uit. De motie werd unaniem aangenomen. Dat gold overigens ook voor de oproep om een 'tandje bij te zetten' om de slogan 'Meewerkend Boxtel' in praktijk te brengen.

Vier moties van de SP kregen unanieme steun. Daarbij ging het over het opstellen van een plan om te bevorderen dat mensen met een beperking meer gaan sporten én om armoede onder kinderen te bestrijden. Maar ook over het zoeken naar plekken voor zogeheten beschutte werkplekken voor kwetsbare mensen en het opzetten van een 'maatjesproject' voor schuldhulpverlening.

Zonder dat het tot écht spraakmakende debatten kwam, werd na zes uur overleggen de raadsvergadering dinsdag rond middernacht gesloten. Negen moties werden verworpen of ingetrokken.


BOXTELSE WACHT OPTREDEN IN PARADISO

Popzangeres Joia Rath
finalist in 'Grote Prijs'

Singer-songwriter Joia Rath staat zondag 18 december in de finale van de Grote Prijs van Nederland (GPNL). De 32e editie van de popwedstrijd vindt zijn ontknoping in de Amsterdamse poptempel Paradiso. De Boxtelse zangeres, die vandaag donderdag 10 november 24 wordt, strijdt samen met vijf andere finalisten om de hoogste eer. ,,Het voelt super dat ik straks op het podium sta in de zaal waar ik al zoveel mooie optredens bijwoonde."

Joia won afgelopen vrijdag als eerste één van de halve finales voor de GPNL. In de Rotterdamse jazzclub Bird verzekerde zij zich van een ticket voor de eindstrijd. Daar neemt ze het onder meer op tegen Vic Willems uit Schijndel. ,,Vic won in Utrecht een van de andere halve finales die in TivoliVredenburg werd gehouden. Ik ken hem nog van de muziekschool. Heel leuk. Maar tegelijk is hij ook wel een heel zware concurrent voor de eindzege", beseft Joia. Net als vrijdag speelt de zangeres in Paradiso met de band die haar voornaam draagt. ,,Ik hoop dat iedereen uit Boxtel en omgeving vanaf komende maandag op mij stemt via www.groteprijsvan.nl, want dat maakt de kans dat ik uiteindelijk de GPNL win alleen maar groter."

De Boxtelse singer-songwriter studeerde eerder dit jaar af aan Codarts, de hogeschool voor de kunsten in haar huidige woonplaats Rotterdam. Vijf jaar geleden rondde ze haar middelbare schoolopleiding af aan het Jacob-Roelandslyceum. Joia treedt op met haar eigen band en heeft inmiddels diverse singles uitgebracht.

COACHING

De Grote Prijs van Nederland is naast een talentenjacht ook een middel voor artiesten om zich te presenteren én te ontwikkelen. In het competitiegedeelte wordt hun voortgang bepaald door een vakkundige jury en/of publieksstemmen. Daarnaast worden de deelnemers gecoacht tijdens een aantal uitgebreide bootcamps. Daar wordt gewerkt aan podiumpresentatie, promotie en planning. Voor tal van bekende popartiesten betekende deelname aan de Grote Prijs van Nederland hun doorbraak.

FOTO ONDER: Singer-songwriter Joia Rath won zaterdag de halve finale van de Grote Prijs van Nederland, een wedstrijd voor popmuzikanten.