De nieuwe bewoners van De Tijvert in de wijk Selissenwal beschikken over een kamer met eigen sanitair. Daarnaast is er een gezamenlijke huiskamer met drie keukens. (Foto's: Peter de Koning).
De nieuwe bewoners van De Tijvert in de wijk Selissenwal beschikken over een kamer met eigen sanitair. Daarnaast is er een gezamenlijke huiskamer met drie keukens. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

ACHT BEWONERS NEMEN INTREK IN DE TIJVERT SELISSENWAL

'Integratie start vanaf de allereerste dag'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De rode loper lag maandag al uit in het pand en gistermiddag was het zover: acht mannelijke statushouders uit Syrië, Eritrea en Sudan namen hun intrek op de tweede verdieping van het complex aan De Tijvert. In totaal is er plek voor dertien personen. ,,De integratie in Boxtel start vanaf de eerste dag", aldus Carola Staats. De Boxtelse zorgt als coach voor de begeleiding van de mannen.

De voormalige hotelaccommodatie van het inmiddels verdwenen opleidingsinstituut BGA werd de voorbije maanden verbouwd door woonstichting Sint-Joseph. Alle bewoners beschikken over een eigen kamer, daarnaast is er een gezamenlijke huiskamer gecreëerd met drie keukentjes. Met behulp van de Vincentiusvereniging, vrijwilligers Wil en Jeanne Sterks en de WoonOmgevingsPloeg (WOP) van Sint-Joseph en de WSD is De Tijvert klaargemaakt voor bewoning.

Mensen uit de buurt kregen maandag al de kans een kijkje te nemen, de uiteindelijke bewoners arriveerden gistermiddag. ,,We zorgen voor een welkomstmaaltijd, zodat ze elkaar kunnen leren kennen en meteen kunnen wennen", vertelden Staats en Debra Toelen, coördinator van Buro Nieuwkomers, maandag. ,,En daarna wordt er meteen met z'n allen opgeruimd en schoongemaakt..."

Staats zal uiteindelijk fungeren als het eerste aanspreekpunt voor de bewoners. Ze is werkzaam bij grand café Rembrandt en verricht sinds twee jaar vrijwilligerswerk bij ContourdeTwern. Voor Buro Nieuwkomers, onderdeel van de welzijnsinstelling, begeleidde ze al verschillende statushouders. Nu heeft ze een vaste aanstelling gekregen als coach bij De Tijvert. ,,De leefsituatie van de bewoners comfortabeler maken, dat is mijn taak", aldus Staats. ,,Ik zorg ervoor dat er contacten worden gelegd met de buurt en potentiële werkgevers en kijk ook naar gezamenlijke activiteiten die we kunnen organiseren voor de bewoners." Zo heeft Staats al contact gelegd met HUB, de school aan de overkant voor speciaal en voortgezet speciaal onderwijs. ,,Ik denk bijvoorbeeld aan gezamenlijke kookactiviteiten, zodat de bewoners en leerlingen kennis met elkaar kunnen maken." Ook vindt ze het belangrijk dat de contacten tussen de nieuwe bewoners en de rest van de buurt goed zijn. ,,Onbekend maakt onbemind, dat is nou eenmaal zo. Daar brengen we verandering in."

bijzondere band

De Boxtelse geeft aan dat het er vooral om gaat wat de bewoners zélf willen. ,,We verrichten maatwerk, maar vinden integratie wel een belangrijk punt. We laten ze kennismaken met allerlei facetten van Boxtel. Maar het belangrijkste is dat ze eerst tijd krijgen om te acclimatiseren." Twee vluchtelingen die al langer in Nederland zijn en die door Staats werden begeleid, hebben aangeboden als tolk te functioneren. ,,Het is bijzonder werk, je bouwt met de cliënten een bijzondere band op. Ze zijn je allemaal dankbaar."

Van de acht nieuwe bewoners hebben zes mannen een aanvraag gedaan voor gezinshereniging. De verblijftijd voor alle bewoners is maximaal vijf jaar. In principe is De Tijvert voor tien jaar beschikbaar als locatie om statushouders op te vangen.

Boxtel

Alzheimercollecte

Zo'n negentig collectanten gaan deze week in Boxtel en Liempde op pad om huis aan huis geld in te zamelen voor Alzheimer Nederland. De opbrengst van deze jaarlijkse collecte is bestemd voor onderzoek naar en bestrijding van dementie.

Coach Carola Staats uit Boxtel gaat de statushouders die in De Tijvert komen wonen, begeleiden.