Boxtelse publiceert in literair tijdschrift Extaze

Schrijfster Trudy van Rooij- van Mil uit Boxtel haalde vorige week de publiciteit als winnares van de landelijke verhalenwedstrijd die werd uitgeschreven door de stichting Toekomstbeeld der Techniekpubliceerde. Onlangs werd een ander verhaal van haar hand gepubliceerd in literair tijdschrift Extaze. Het gaat over een 94-jarige boerin die in natuurgebied De Geelders woont.

Het verhaal is een bewerking van het hoofdstuk De Lijnen uit een manuscript dat Van Rooij (Gemonde, 1973) opstuurde naar verschillende uitgeverijen. Terwijl zij op een reactie wachtte, stuurde ze het hoofdstuk op naar Extaze. De redactie van het literair tijdschrift reageerde enthousiast en publiceerde het als kort verhaal in editie 19 dat de titel Vrouw en Literatuur' droeg.

OUDE WEGEN

In 'De Lijnen' wordt de hoofdpersoon, een oude boerin en tevens natuurgenezer, verrast door een onderzoekende kunstenaar. In de herd van haar boerderijtje in De Geelders legt hij een landkaart op de grond en wil van haar weten waarom de lokale bewoners nog gebruik maken van de oude wegen die niet meer efficiƫnt zijn. Maar zij wil de geheimen van de streek niet aan hem prijsgeven. Terwijl het verhaal ontwikkelt, blijkt dat de kunstenaar al meer ontdekt heeft dan dat de vrouw wil, maar dat hij de geheimen nog niet goed begrijpt. De auteur had tijdens het schrijven veel aan haar ervaring als voormalig acteur van Boxtheater waaraan zij tussen 1999 en 2007 verbonden was.

BAANBREKENDE VROUWEN

Extaze is een kwartaaltijdschrift en samengesteld uit literair en beeldend werk van Nederlandse en Belgische schrijvers en kunstenaars. Nummer 19 werd begin oktober feestelijk gepresenteerd in de Houtrustkerk in Den Haag en ging over vrouwen in de Nederlandstalige literatuur die de gemoederen van hun lezers in beroering hebben gebracht en in verschillende opzichten baanbrekend zijn geweest. Naast andere korte verhalen zijn er interessante essays te lezen over Hadewijch, Betje Wolff en Aagje Deken en Annie M.G. Schmidt.

Het 112 pagina's dikke nummer is verkrijgbaar in de boekhandel en via e-mail: redactie@extaze.nl.