Afbeelding
Foto: Peter de Koning

CENTRUMMANAGER BERRY DANKERS MAAKT BALANS OP

'Ongenuanceerd spuien kan iedereen'

Dino's in het centrum, een pop-upstore van SintLucas aan de Stationsstraat en de weekmarkt die tijdens de herinrichting van de Markt naar het Breukelsplein verkast. Een greep uit de ideeën waar centrummanager Berry Dankers zich hard voor maakt. Drie maanden is hij nu aan de slag en de eerste resultaten tekenen zich af.

Lonneke Hoondert

,,Tussen de ondernemers ontstaat steeds meer saamhorigheid en ik durf gerust te zeggen dat ik daar een rol in speel", stelt Dankers. In augustus werd de Boxtelaar door stichting Centrummanagement aangesteld als centrummanager van de winkelkern van Boxtel. Hij volgde daarmee Jef van Stratum op. Direct na zijn aantreden stelde hij zich al ten doel de centrumwinkeliers te helpen bij het realiseren van 'meer loop' in het winkelgebied. Hij benadrukt dat het vooral de ondernemers zelf zijn die het moeten bewerkstelligen. ,,Ik ben alleen een onafhankelijke schakel tussen de gemeente, ondernemers, bewoners en consumenten. Geen verlengstuk van deze partijen. Ik ben nooit politiek betrokken geweest en ben geen centrumondernemer", aldus Dankers. 'Smeerolie' tussen de verschillende partijen, zo typeerde hij zijn functie eerder.

Het lijkt er op alsof ondernemers de handschoen hebben opgepakt. Het gonst van de ideeën om van hartje Boxtel een aantrekkelijk winkelgebied te maken. Het plan voor het verbinden van oertijdmuseum De Groene Poort met het centrum is daar het meest recente voorbeeld van. Lokale partijen hopen de 60.000 bezoekers die jaarlijks naar het museum aan de Bosscheweg komen, naar het winkelgebied te lokken door middel van een route-app waarin op allerlei locaties replica's van dinosaurussen staan gestald.

Stationsstraat

Dankers maakt zich als centrummanager niet alleen hard voor de kern van het dorp. Ook wil hij samen met de bewoners en ondernemers van de zogeheten aanloopstraten, zoals de Stationsstraat, het onderste uit de kan halen. ,,In de detailhandelsvisie van de gemeente Boxtel ligt nu eenmaal vast dat het winkelgebied start bij de Zwaanse Brug. Daar heeft de gemeenteraad zélf voor gekozen. Met deze feiten als vertrekpunt moeten we er het beste van maken. De aanloopstraten zijn belangrijk en moeten aantrekkelijke toegangsroutes naar het centrum worden."

Zo komt er in de Stationsstraat in het pand waar eerst - de inmiddels failliete - schoenenzaak Verkuilen zat een pop-upstore van SintLucas. ,,Studenten van de school gaan daar eigen producten en die van lokale winkeliers promoten", vertelt Dankers. De leerlingen bedenken bijzondere manieren om items van Boxtelse retailzaken te presenteren. Daarmee moeten ze het winkelend publiek verleiden het centrum in te lopen en het product aan te schaffen.

Weekmarkt

Naast de pop-upstore heeft de centrummanager nog meer in petto: ,,Dat de weekmarkt tijdens de herinrichting van de Boxtelse Markt richting de Hendrik Verheeslaan zou vertrekken was eigenlijk al beslist. Ik heb mijn hakken in het zand gezet om zo de verplaatsing van de markt naar het Breukelsplein bespreekbaar te maken. Het gaat om een langere periode van zes maanden en het zou een geweldige impuls voor de Stationsstraat zijn."

Ook tijdens de feestdagen wil Dankers in samenspraak met de betrokken bewoners en ondernemers 'een positief elan' in de aanloopstraat creëren. ,,Met een levende kerststal bij de Rabobank tijdens de kerstfair van 17 en 18 december. Ook moet er een soort pleintje met kraampjes gerealiseerd worden." Daarnaast wil hij met de leerlingen van het Baanderherencollege het pand waar eerst Eyewish Opticiens zat, in kerstsfeer aankleden.

Dankers faciliteert niet alleen de ideeën en initiatieven van centrumondernemers, hij is ook niet bang om, zoals hij het zelf zegt, 'een steentje in het water te gooien'. ,,Er mag af en toe best wat reuring ontstaan. Soms wordt iets voor besloten aangenomen en leggen mensen zich erbij neer, terwijl er nog andere opties zijn. Eigenwijs als ik ben, wil ik bijvoorbeeld nog onderzoeken of de bibliotheek wellicht naar het herenhuis waar eerst galerie Tinks gevestigd zat, kan verhuizen."

Gratis parkeren

Het dorpshart en de aanloopstraten zijn volop in beweging, maar de wensenlijst van Dankers lijkt eindeloos. ,,Winkelen in het centrum moet een beleving zijn. In overleg met de Ondernemingsvereniging Centrum Boxtel (OCB) worden de vastgestelde koopzondagen straks gekoppeld aan evenementen. Daarbij willen we ook onderzoeken of we de Herfstfair en Bockesprongen op één dag kunnen laten plaatsvinden. Als tegelijkertijd de winkels open zijn, kunnen we er samen één mooie dag van maken." Ook wil de centrummanager meer eenheid in de verschillende openingstijden die retailers hanteren.

Centrummanager Dankers is trots op de ondernemers die hun schouders eronder zetten om van de Boxtelse kern een aantrekkelijk winkelhart te maken. ,,Ik ben ook positief verrast door de gemeente. Die denkt écht mee. Dat ze gestart zijn met de proef met gratis parkeren in de Rechterstraat en het parkeerterrein nabij de Zwaanse Brug is fantastisch. Het liefst zie ik dat overal in het centrum."

Omarmen

Waar bij de vorige centrummanager wel eens werd gemopperd omdat hij te weinig zichtbaar zou zijn in het centrum, is dat bij Dankers niet het geval. Het lijkt erop alsof Boxtel deze centrummanager heeft omarmd. Zijn geheim? ,,Ik vraag mensen om van alles te doen, maar ik bén er ook altijd om te helpen. Ik ben er de hele dag en dát wordt gewaardeerd."

Dankers beklemtoont nogmaals dat hij volledig onafhankelijk opereert. ,,Ik ga tegen de gemeente in waar nodig, maar beweeg ook mee als ze goede ideeën heeft. Ik sta open voor iedereen, ook bewoners. Je mag problemen aankaarten als je minimaal de bereidheid hebt om mee te denken over de oplossing. Ongenuanceerd spuien kan iedereen."

Hart voor de zaak

Het betrekken van inwoners, ondernemers en de gemeente bij oplossingen om het Boxtelse centrum weer te laten bruisen en te behoeden voor leegstand sluit naadloos aan bij het initiatief 'Samen hart voor de zaak' van de provincie Noord-Brabant. Dat werd vorige maand opgestart en duurt nog tot het voorjaar van 2018. Het is een experiment waar naast Boxtel, ook Loon op Zand, Halderberge en Aalst voor geselecteerd zijn. Centraal staat het stimuleren van ondernemerschap door groepen bij elkaar te brengen en ruimte te geven aan een nieuwe, creatieve blik op het centrum. In de praktijk komt het neer op kennisdeling, masterclasses en het maken van een realistisch plan van aanpak. De centrummanager is blij met de ontwikkeling. ,,Het betekent extra geld vanuit de provincie om een impuls te geven aan óns centrum", besluit Dankers.

FOTO BOVEN: Boxtelaar Berry Dankers maakt de balans op nu hij drie maanden werkt als centrummanager. (Foto: Peter de Koning).