Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Jolanda Verkaart runt al 35 jaar MJ Mode in Selissenwal

'Leukste beroep van de hele wereld'

LONNEKE HOONDERT

Jolanda Verkaart uit 's-Hertogenbosch kwam op haar twaalfde 'toevallig' terecht in Boxtel. Elke week hielp ze in de kapsalon van haar nicht aan de Baanderherenweg, pal tegenover klokkentoren Magere Josje. De wijk Selissenwal beviel haar wel en op haar achttiende opende ze - samen met haar man Ferrie - Jeansshop Magere Josje in de leegstaande winkel naast de kapperszaak. 35 jaar later vormt de winkel, die nu MJ Mode heet, nog steeds hét kloppend modehart van de wijk.

De naam van haar kledingwinkel is een ode aan de iconische klokkentoren in Selissenwal. Tientallen jaren keek Verkaart uit op het bouwwerk, dat inmiddels een monumentenstatus verworven heeft. Met de grote reconstructie van het winkelgebied in de wijk was de ondernemer genoodzaakt te verhuizen naar de overkant van de Baanderherenweg. Tien jaar geleden nam Verkaart haar intrek in de Banier. ,,Ik wilde per se op de hoek van het complex een winkel openen. Eerst keek ik tegen de toren aan, nu zit ik aan de voet", glundert de eigenaresse terwijl ze op de muur klopt. ,,Hierachter zit hij."

Gafair

Verkaart runt de modewinkel samen met haar dochter Gaby. Om en om bemannen ze de zaak. Dochter Fenny stond ook een tijdje in de winkel, maar besloot uiteindelijk een andere droom na te jagen. ,,We houden er allebei van om mensen mooier te maken. Ik trek gerust een uur uit om een klant te helpen aan een perfecte outfit. Als het niets is, stuur ik ze trouwens meteen terug de paskamer in. Ik ben heel eerlijk", lacht ze. ,,Ik verkoop niet zomaar iets. Mensen moeten er écht blij van worden. Ik vind dit het leukste beroep van de hele wereld." En daar hoort ook een praatje met de klanten bij. ,,Die vertellen me soms heel persoonlijke verhalen."

Doordat de kledingstukken afkomstig zijn van de groothandel van haar echtgenoot, weet Verkaart precies wat ze verkoopt en kan ze klanten goed adviseren. Ze heeft zelfs een 'eigen' spijkerbroekenlijn die in heel Nederland verkocht wordt: Gafair. ,,'Ga' staat voor Gaby en 'fair' voor eerlijk. Het merk werd in 1990 op de markt gebracht, dus wat dat betreft waren we de duurzaamheidstrend ver vooruit."

Meerdere vestigingen

Nadat de winkel in Boxtel een succes bleek, opende ondernemersechtpaar Verkaart ook zaken in Oisterwijk, Sint-Michielsgestel en Sint-Oedenrode. ,,Daar kenden ze Magere Josje niet, dus noemden we de winkel MJ Mode. Na de verplaatsing naar de Banier besloten we die naam ook voor de Boxtelse vestiging te gebruiken." Doordat de kledinggroothandel van echtgenoot Ferrie een succes bleek en Jolanda liever nauw contact met haar klanten onderhield, besloten ze uiteindelijk alleen de winkel in Boxtel overeind te houden. ,,Ik wil het liefst alles zelf doen en dicht bij de mensen blijven. Wanneer je alles uit moet gaan besteden, verlies je de binding met de klanten."

De keus om de zaak enkel in Boxtel voort te zetten was makkelijk. Selissenwal heeft Verkaarts hart gestolen. ,,Ik ben hier ooit begonnen als één van de drie modewinkels in Boxtel. We waren zelfs de eerste met een pinautomaat. De wijk heeft iets gemoedelijks. Ik zou nooit naar het centrum verhuizen. Het is hier nét even anders dan daar."

In de vijfendertig jaar dat Verkaart kleding verkoopt, heeft ze de wijk zien veranderen. ,,Ik zie nog steeds nieuwe gezichten, zeker nu hier veel jonge gezinnen wonen. Veel Boxtelaren denken dat ik vooral mode voor ouderen verkoop, maar dat is écht niet zo." In de winkel hangen inderdaad verrassend modieuze en actuele items in de meest trendy kleuren. ,,Bijna elke week krijgen we nieuwe kledingstukken binnen." Die mode-items worden overigens ingekocht op gevoel. ,,Ik verkoop kleding die ik zelf mooi vind. Blijkbaar werkt het, want aan het einde van elk seizoen zijn de rekken leeg."

15.800 is het aantal arbeidsplaatsen in Boxtel. In de serie 'Winkelen in Boxtel' neemt Brabants Centrum een kijkje in de winkels die de gemeente rijk is.

FOTO BOVEN: Jolanda Verkaart runt al vijfendertig jaar kledingwinkel MJ Mode in de wijk Selissenwal. De naam is afgeleid van de iconische klokkentoren Magere Josje. (Foto: Peter de Koning).


Sporten en shoppen bij Tiga, Filipe en DenimTrend

Tiga Health & Beauty, DenimTrend en Mr. & Mrs. Filipe organiseerden vorig jaar Shopping Friday Night. Dat was zo'n succes dat de Boxtelse ondernemingen weer de krachten bundelen. Ook nu worden fashion, beauty en sport weer gecombineerd. Vrijdag 2 december staat een speciale shoppingnight gepland, waar fanatieke sporters hun verdiende waardecheques kunnen verzilveren.

Sportievelingen ontvangen bij elk bezoek aan Tiga een stempel. Na acht keer mogen de stempels ingewisseld worden voor een cheque van Mr. & Mrs. Filipe, Tiga Beauty of DenimTrend ter waarde van 25 euro. Na tien of twaalf keer sporten, verdienen de fashionista's respectievelijk de tweede en derde kortingscheque. Met de actie hopen de ondernemers hun klanten te stimuleren gezond te leven en fit te blijven. Daar mag best een beloning tegenover staan, vinden de eigenaren van de drie bedrijven. Vandaar het evenement Work Out & Shopping Night Out. Vrijdagavond 2 december kunnen de waardecheques ingeleverd worden bij de deelnemende zaken. Daarna wordt er een 'gezonde' borrel georganiseerd bij Tiga aan de Prins Bernhardstraat.