Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

PRIMA BEOORDELING BIJ REGIOCONCERT

Boxtel's Harmonie speelt enthousiast en met plezier

De deelname aan het jaarlijkse Regioconcert De Meierij heeft de muzikanten van Boxtel's Harmonie zondag geen windeieren gelegd. Van de zes deelnemende orkesten eindigden ze als tweede; de uitvoering werd beloond met 84 van de maximaal honderd te verdienen punten. Maar nóg belangrijker is het verslag vol aandachtspunten dat jurylid Rob Goorhuis meegaf. ,,Dit is een prima ijkpunt voor een verdere uitbouw van ons orkest", concludeerde dirigent Jules van de Loo tevreden.

In cultureel centrum Den Durpsherd te Berlicum was Boxtel's Harmonie - naast de plaatselijke harmonie Tot Onderling Genoegen - het enige orkest in de eerste divisie. Een afdeling lager behaalde harmonie Wilhelmina uit Den Dungen het hoogste aantal punten van het beoordelingsconcert (een gemiddeld rapportcijfer van 8,8) en ging daarmee met de Regiobokaal aan de haal. Niet helemaal verwonderlijk, want Wilhelmina - waarin ook fagottist Geert Schulpen van Boxtel's Harmonie meespeelt - bereidt zich voor op een bondsconcours dat komend weekeind in Enschede plaatsvindt. En dus mag je verwachten dat de Dungense muzikanten de voorbije weken heel wat extra uurtjes repeteren achter de rug hebben.

ACHTEN EN NEGENS

Boxtel's Harmonie toonde zich tevreden met het resultaat. Zowel 'Fantasy Tales' van Piet Swerts als 'Theatre Music' van Philip Sparke beleefden een gloedvolle vertolking. 'Een enthousiast orkest waar ik met veel plezier naar heb geluisterd', schreef jurylid Goorhuis aan het einde van zijn rapport. Dat bevatte ook diverse tips om muzikaal nóg verfijnder voor de dag te kunnen komen.

Dirigent Van de Loo, die sinds vorig jaar de artistieke leiding heeft over het Boxtelse harmonieorkest en voor zijn uitvoering een rapportcijfer 9 kreeg, drong bij bestuur en muziekcommissie aan op deelname aan het toetsingsconcert. ,,Enkele maanden intensief bezig zijn met uitdagende muziekstukken is goed voor een orkest. Dankzij deze beoordeling weten we waar we staan en wat er nog te doen is", vertelde hij na het optreden. ,,Er ging veel goed, maar sommige dingen kunnen én moeten gewoonweg beter."

Jong talent podiumervaring op laten doen, was een van de doelstellingen waarmee Boxtel's Harmonie naar het Regioconcert ging. Het mooist kwam dat uit de verf tijdens de overtuigende solo die de 13-jarige Remco van den Elshout op altsaxofoon vertolkte in het tweede deel van 'Theatre Music'. Maar ook andere, meer ervaren solisten lieten met verve van zich horen. De puntenstaat van tien rubrieken toonde louter cijferwaarderingen van acht, achtenhalf en negen hetgeen de klasse van de Boxtelse muzikanten onderstreept.

MAESTRO BOXTEL

Na dit Regioconcert richt Boxtel's Harmonie zich op een besloten Nieuwjaarsconcert in het nieuwe repetitielokaal, Muziekhuis Boxtel. Voor een breder publiek loopt zaterdag 1 april in het Jacob-Roelandslyceum de lokale variant op het succesvolle tv-programma Maestro van stapel. Diverse bekende Boxtelaren nemen daarbij de plaats in van dirigent Van de Loo om te ervaren hoe het is een groot orkest te leiden.

FOTO ONDER: Boxtel's Harmonie in actie tijdens het drukbezochte winterconcert Sparkling Music Night, vorig jaar december in het Jacob-Roelandslyceum. (Foto: Albert Stolwijk).