Afbeelding
Foto: Cor Timmers

HARRIE VAN GRINSVEN 65 JAAR BIJ ESSCHE FANFARE

'Dorp zonder fanfare is geen dorp'

CARRY DIRKX

Harrie van Grinsven (78) was een 12-jarig jochie toen hij ging spelen bij de Essche fanfare. Hij had liever eerder gewild, maar van zijn moeder moest hij wachten tot hij 12 jaar was. Dat is inmiddels 65 jaar geleden en dus werd Van Grinsven zaterdag gehuldigd voor dit bijzondere jubileum, tijdens het Vriendenconcert van de muziekvereniging Sint-Willibrordus. Hij kreeg een verguld insigne met twee robijntjes opgespeld, door een vertegenwoordiger van de Brabantse muziekbond.

Officieel was Van Grinsven afgelopen zomer al 65 jaar lid, vertelt hij. ,,Maar ik denk dat ze de huldiging expres hebben uitgesteld tot het Vriendenconcert afgelopen zaterdag." Dat concert werd speciaal gehouden voor de 'vrienden van de muziekvereniging'. Van Grinsven was de stichter van deze donateursclub, bestaande uit mensen of organisaties die de fanfare een warm hart toedragen. ,,Ik heb de vriendenclub opgericht toen de fanfare veertig jaar bestond. De toenmalige voorzitter zei: 'Da krijgde gij nooit voor elkaar', maar in één weekend had ik al 39 donateurs", zegt Van Grinsven. Het is niet het enige wat hij deed. Zo was hij ook veertig jaar bestuurslid en richtte hij het uniformenfonds op. Maar natuurlijk het belangrijkste: hij is al 65 jaar musicerend

Liempde

Wandeling Bleijendijk

Natuurwerkgroep Liempde organiseert zondag 13 november een wandeling in landgoed Bleijendijk in Vught. Op deze plek vindt volop bedrijvigheid plaats. Zo is er een biologische melkveehouderij en biologisch-dynamische tuinderij, daarnaast worden diverse natuuractiviteiten georganiseerd. Gids Toon van Haaren toont de wandelaars de mooiste plekken. Vertrekpunt is café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat in Liempde, vervolgens wordt gecarpoold naar Bleijendijk.

lid, al jaren op de bas. Nog steeds blaast hij mee. ,,Ik ben honkvast. En iets wat je graag doet, kun je lang doen. Iedere donderdagavond ga ik trouw naar de repetitie; ik kan het nog goed bijhouden. Het blazen zelf is geen probleem, maar mijn vingers worden stijf. Dus die moet ik soepel houden. Ik oefen thuis veel."

KRENTENMIK

Muziek maken zit hem in het bloed, zegt hij. ,,Mijn vader heeft altijd gezongen. Zijn broer leidde een mannenkoor en dat koor repeteerde bij ons in de bakkerij." Van Grinsven nam de bakkerij van zijn vader over; heel Esch kent hem dan ook als 'Harrie den bekker'. Dat beroep zette hij óók in voor de fanfare. ,,Toen voetbalclub Essche Boys in 1959 werd opgericht, daalde het ledenaantal van de fanfare. Ik ging vervolgens met een krentenmik langs bij nieuwe inwoners en probeerde ze zo over te halen lid te worden van de fanfare. Steekpenningen, hè", lacht hij. De fanfare is 'zijn clubje'. ,,Een dorp zonder fanfare is geen dorp", vindt hij.

Afgelopen zaterdag was hij 'overdonderd'. ,,Ik wist van niks. Tot Jos Timmermans, de voorzitter van de Vriendenclub, me op het podium riep. 'Wat krijg ik nou toch om mijn oren', dacht ik." Een vertegenwoordiger van de Brabantse Muziekbond overhandigde Van Grinsven een oorkonde en een vergulde speld met twee robijntjes, als blijk van waardering voor 65 jaar lidmaatschap. ,,Mooi", zegt Van Grinsven, ,,maar ik sta liever niet in de belangstelling." Daarna moest er gewoon weer gemusiceerd worden. ,,Maar dat ging niet helemaal meer zoals ik wilde…"

FOTO BOVEN: Jos Timmermans, voorzitter van vrienden van de muziekvereniging fanfare Sint-Willibrordus, sprak jubilaris Harrie van Grinsven (rechts) zaterdag toe. (Foto: Cor Timmers).


Uitslag loterij

Tijdens de onlangs gehouden handwerktentoonstelling in gemeenschapshuis De Orion in Lennisheuvel werd een loterij gehouden. Het winnende lotnummer is blauw 849. De winnaar kan de prijs ophalen bij de familie Swinkels, Molenstraat 22 in Boxtel, telefoonnummer (0411) 67 21 64.