Afbeelding
Foto: Peter de Koning

LEERLINGEN HUB NOORD-BRABANT ETEN IN HET GEMEENTEHUIS

Ontbijten én de ambtsketen passen...

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Fruit, kaas, volkoren boterhammen, krentenbollen, appelstroop. En vooruit, óók enkele pakjes hagelslag, want dat hoorde bij de feestelijke ochtend die vijftien leerlingen van HUB Noord-Brabant in het kader van het Nationaal Schoolontbijt beleefden. De kinderen van de Boxtelse school voor speciaal onderwijs genoten van een lekker en gezond ontbijtje, sámen met burgemeester Mark Buijs.

De school, die voorheen De Speelman heette, telt zeventig leerlingen. Uit alle vijf klassen zijn drie leerlingen geselecteerd. ,,Onze school heeft een regionale functie, waardoor we voor het burgemeestersontbijt hebben gekozen voor kinderen die uit de gemeente Boxtel komen. De rest van de leerlingen geniet van een ontbijtje op school", aldus leerkracht Aafje van HUB Noord-Brabant. Het Nationaal Schoolontbijt probeert te bereiken dat kinderen door samen een boterham te eten, leren dat ontbijten een goede start van de dag is.

BENZINE

In het werkcafé, op de begane grond onder de raadzaal, stond een lange, gedekte tafel klaar. Nadat burgemeester Buijs enkele cadeautjes ontving van de leerlingen, zoals zelfgebakken saucijzenbroodjes, een chocoladereep én een uitnodiging eens langs te komen op school, was het tijd om te eten. ,,Ik heb thuis toch wat koekjes gegeten", vertelde Brian (8) die er met een overhemd op zijn paasbest uit zag. Hij zette zijn tanden in een boterham met komkommer. ,,Lekker hoor. En dadelijk neem ik nog een cracker en mandarijntje." Inge (11) vond het 'heel cool' om met de burgemeester te ontbijten. ,,Ik was hier nog niet eerder geweest. Het ziet er mooi uit. De vijver lijkt wel op Aquanura in de Efteling..."

Zoë (10) koos voor een krentenbol, appel en een glas water. ,,Thuis eet ik meestal een boterham, met worst, pindakaas of hagelslag. Ontbijten is heel belangrijk, het zorgt voor benzine in je lichaam. Dan heb je energie om bijvoorbeeld te sporten. Ik honkbal bij JRC Ducks, dus ik heb energie nodig", glundert het meisje. Ze vond het leuk om in het gemeentehuis te zijn. ,,Ook heb ik vandaag geleerd welk eten gezond is."

BAAS VAN BOXTEL

Niet alleen de leerlingen, óók burgemeester Buijs was vereerd om met een grote groep kinderen te ontbijten. De scholieren, die Buijs de baas van Boxtel noemden, vertelden honderduit over hun favoriete sporten en andere hobby's. En na afloop van het ontbijt gaf de burgemeester een korte uitleg over de ambtsketen en mocht iedereen de ketting dragen. Zo waren de leerlingen van HUB Brabant allemaal even baas van Boxtel...

Het goede doel dat aan de veertiende editie van het Nationaal Schoolontbijt is verbonden, is Jantje Beton. De gemeente Boxtel doneerde honderd euro aan de stichting die zich inzet voor vrij buitenspelen en bewegen voor kinderen.

FOTO BOVEN: In 255 gemeenten ontbeten scholieren deze week met de burgemeester. Leerlingen van HUB Noord-Brabant schoven gisterochtend aan bij burgemeester Mark Buijs (midden). (Foto: Peter de Koning).


Heemkunde start

lessenreeks

Petrus-o-logie

Heemkunde Boxtel start in samenwerking met de Heilig Hartparochie in 2017 met een nieuwe cursus: Petrus-o-logie. Deelnemers gaan zich verdiepen in de archeologische, bouwkundige en artistieke geschiedenis van de Sint-Petrusbasiliek. Naast enkele lessen waarin de theorie centraal staat, houdt Heemkunde Boxtel ook enkele excursies naar de kerk en de kerkheuvel in hartje Boxtel.

,,In 2017 willen we een aantal cursusmiddagen of -avonden houden waar bekende sprekers zullen vertellen over allerlei geschiedkundige aspecten van de kerk", vertelt voorzitter Dik Bol van Heemkunde Boxtel. Op de sprekerslijst staan onder meer Dick Zweers en Willem Wittenberg. Een belangrijk onderdeel van de cursus Petrus-o-logie is de kennismaking met de oudste geschiedenis van de kerk.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor de cursus Petrus-o-logie via e-mail: secretariaat@heemkundeboxtel.nl.