Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

Leerlingen Vorsenpoel planten eetbaar groen in Boxtel-Oost

Snoepen van de pluktuin op school

LONNEKE HOONDERT

Maandenlang werd er gewerkt aan de herinrichting van de Dr. De Brouwerlaan in Boxtel-Oost. De aanleg van de openbare pluktuin naast basisschool De Vorsenpoel vormt het sluitstuk van de werkzaamheden. Leerlingen plantten gisteren appelbessen, krentenbomen, colaplantjes, bosaardbeien en meer lekkers. ,,Ik kan niet wachten tot ik er van kan snoepen", glunderde Daniël Evers (9).

Wethouder Peter van de Wiel gaf het officiële startsein voor het aanplanten van de verschillende struiken en gewassen. In groepjes waren de enthousiaste leerlingen van De Vorsenpoel echter al volop bezig met het graven van kuiltjes voor de planten. Uit elke groep mocht een aantal kinderen meehelpen. In de loop van de ochtend wisselden ze elkaar af. ,,Met deze pluktuin wordt Boxtel niet alleen mooier, maar ook duurzamer én het is goed voor bijen en vogels. Door kinderen al vroeg in aanraking te brengen met de natuur investeren we in de toekomst", zei Van de Wiel. Daarbij wees hij ook op de recent afgeronde wegwerkzaamheden aan de Dr. De Brouwerlaan. ,,Dankzij de aanleg van de doorlopende fietsroute langs De Vorsenpoel kunnen kinderen óók veiliger op de fiets naar school."

De leerlingen genoten van het werk in de tuin. Met lange felroze nepnagels en een dikke winterjas mét roze bontkraag stak Vyelle Vermeulen (12) een schep in de grond. ,,Ik vind het niet erg om vieze handen te krijgen. Als de tuin klaar is, hoef ik tenminste niet meer naar die saaie parkeerplaats te kijken die er eerst lag." Ook Noëlle van Hal schrok niet terug van de modder. ,,Graven is leuk", riep ze uit. Daniël was het daar roerend mee eens. ,,Als de planten straks gegroeid zijn, ziet het er vast heel mooi uit."

Colaplant

Directeur Silvo Steenkamer was in zijn nopjes met de 'eetbare tuin' pal naast zijn school. ,,De omgeving wordt mooier én kinderen kunnen in de praktijk leren over de natuur. In de leerlingenraad gaan we bespreken hoe we de tuin kunnen onderhouden. Door de scholieren te betrekken en het gevoel te geven dat het van henzelf is, zullen ze straks als ze ouder zijn, respectvoller met de pluktuin omgaan."

Marja Gijben uit Liempde ontwierp de pluktuin. Ze koos veelal onbekende fruitsoorten, zodat kinderen leren dat er meer is dan alleen appels en peren. ,,De bosaardbeitjes hoef je niet steeds opnieuw te planten en als je de blaadjes van de colaplant in water doet, proef je écht cola." De tuinontwerpster maakte er ook een educatieboekje bij met recepten. ,,Met deze tuin ontdekken leerlingen én ouders dat het kweken van fruit best makkelijk is. Hopelijk gaan ze het thuis ook doen."

De pluktuin aan de Dr. De Brouwerlaan vormt een volgende schakel in de zogeheten Foodwalk. Een wandeling die start bij de moestuin nabij Hoogheem en eindigt bij de rijksweg A2 en liefhebbers van natuur langs verschillende plantsoenen met openbaar 'eetbaar groen' leidt.

FOTO BOVEN: Gisteren werd officieel gestart met de aanleg van de pluktuin nabij basisschool De Vorsenpoel aan de Dr. De Brouwerlaan. Leerlingen van de school hielpen een handje. (Foto's: Gerard Schalkx).

Jonge tuinierders planten bosaardbeien in de pluktuin bij De Vorsenpoel.