De circa 35 centimeter lange brisantgranaat die donderdagochtend werd gevonden nabij het Duits Lijntje in Liempde, stond op scherp. (Foto: Rien Poirters).
De circa 35 centimeter lange brisantgranaat die donderdagochtend werd gevonden nabij het Duits Lijntje in Liempde, stond op scherp. (Foto: Rien Poirters). Foto: Rien Poirters

RIEN POIRTERS EN WIL SCHUT VINDEN PROJECTIEL UIT WOII

Brisantgranaat stond op scherp

In een maisakker bij het Duits Lijntje in Liempde, nabij de spoortunnel onder de rijksweg A2, hebben de Boxtelaren Rien Poirters en Wil Schut donderdagochtend een brisantgranaat uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het projectiel, een zogeheten tienponder, stond op scherp en is deze week door de EOD onschadelijk gemaakt.

Sinds zijn pensionering zeven jaar geleden trekt Poirters (67) er met zijn kompaan regelmatig op uit in Boxtel en omgeving. ,,Toen we de granaat hadden uitgegraven, hebben we de politie gebeld en die schakelde de EOD (Explosieven Opruimingsdienst Defensie) in. De opgetrommelde experts vertelden dat het circa 35 centimeter lange projectiel, dat 75 centimeter onder de grond lag, zomaar had kunnen ontploffen. Onze zoektocht had deze keer dus ook verkeerd kunnen aflopen...", realiseert de Boxtelse amateurarcheoloog zich.

Poirters heeft inmiddels vier- à vijfduizend bodemvondsten opgespoord. ,,De oudste stukken dateren van zo'n tweeduizend jaar geleden toen de Romeinen in de streken actief waren. Ik heb in 2013 ook enkele vondsten tentoongesteld in oertijdmuseum De Groene Poort."

Een projectiel uit de Tweede Wereldoorlog is echter geen unicum voor de Boxtelaar. Een soortgelijk projectiel vond hij enkele jaren geleden ook al eens. ,,Dat was een tankgranaat. Die vond ik op het terrein waar het datacenter van Rabobank Nederland is gebouwd op bedrijventerrein Vorst."