Kapelaan Geoffrey de Jong zegende het nieuwe bakhuis aan de Barrierweg in Liempde. Binnen ontmoette de kapelaan bakker Gijs van Aarle. (Foto: Peter de Koning).
Kapelaan Geoffrey de Jong zegende het nieuwe bakhuis aan de Barrierweg in Liempde. Binnen ontmoette de kapelaan bakker Gijs van Aarle. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

GEMEENSCHAP TROTS OP NIEUW BAKHUIS

Lof voor reanimatie van verloren erfgoed Liempde

BRAM STEENBEEK

Het opgeknapte bakhuis aan de Barrierweg in Liempde is zondag officieel geopend. Het bakhuis is een product van een samenwerking tussen de eigenaren van het pand, vrijwilligers van SPPiLL, de gemeente Boxtel en Stichting de Brabantse Boerderij.

Buurtbewoner Wim staat ter hoogte van de herbouwde waterput op het pleintje die het woonhuis, waar de voorbereidingen voor de lunch in volle gang zijn, en het gerenoveerde bakhuis. De Liempdenaar volgde het renovatieproces op de voet. ,,Ik woon hier een paar deuren verder en als je ziet wat ze ervan gemaakt hebben… Het was eerst een kansloos ding."

De filmpjes en foto's van het renovatieproces, die in de tent te zien zijn, onderstrepen zijn woorden. Het valt niet alleen de buurtbewoners op. Wethouder Peter van de Wiel benadrukt de prima verbindingen tussen verschillende partijen. ,,Dit is de manier waarop de gemeente wil samenwerken met de bevolking", stelt Van de Wiel.

KLOPPEND HART

De renovatie valt onder het project 'Kloppend Hart', waar in drie jaar tijd 30 miljoen euro geïnvesteerd wordt aan onder andere het reanimeren van verloren erfgoed als dit bakhuis. Niet alleen het bakhuis en de put zijn in ere hersteld, ook de ouderwetse bakker is terug.

Gijs van de Laar hobbelt op zijn klompen, geitenwollen sokken en ouderwetse bakkerskledij van hot naar her. Niet veel later kijkt hij tevreden hoe de tientallen aanwezigen het zelfgemaakte worstenbrood watertandend in ontvangst nemen. Later zal hij even zo tevreden toekijken als het brood voor de lunch geserveerd wordt. ,,Ik vind het mooi dat de waarde van deze plek behouden wordt", zegt buurtbewoner Wim terwijl hij een broodje eet. Het smaakt hem. ,,Dit is niet het eerste broodje, hoor", geeft hij daarna meteen toe. ,,Een paar weken geleden heb ik de eerste broden al mogen proeven."

Naast de lunch heeft de organisatie nog een verrassing in petto. Boven de deur van het bakhuis waaiden de flappen van een rood doek al sinds het openingswoord met de wind mee. Achter dat doek schuilt een beeldje van Autbertus van Cambrai, de patroonheilige van het bakkersgilde. Nadat kapelaan Geoffrey de Jong zijn zegening heeft uitgesproken, is het bakhuis officieel geopend en klaar voor dagelijks gebruik. Net als vroeger...