Vrijwilligers Debbie van Brandwijk en Ad Bruijnel zijn dolblij dat het Repaircafé als vaste activiteit op de Gemondse agenda kan blijven staan. (Foto: Wendy van Lijssel).
Vrijwilligers Debbie van Brandwijk en Ad Bruijnel zijn dolblij dat het Repaircafé als vaste activiteit op de Gemondse agenda kan blijven staan. (Foto: Wendy van Lijssel). Foto: Wendy van Lijssel

DRIE AMBACHTSLIEDEN STAAN PARAAT VOOR REPARATIES EN NAAI- EN VERSTELWERK

Gemonds Repaircafé gaat zelfstandig door

Wendy van Lijssel

Het leek erop dat het Repaircafé, dat in maart van start ging in dorpshuis De Kei in Gemonde, geen lang leven was beschoren. Vanwege het gebrek aan plaatselijke vakbekwame vrijwilligers zou het initiatief, waarbij inwoners van het dorp hun kapotte spullen ter reparatie kunnen aanbieden, ter ziele gaan. Na oproepen in de media en vooral dankzij de Gemondse 'tamtam' is het echter gelukt om een aantal mensen enthousiast te maken die één keer in de twee maanden enkele uurtjes reparaties wil uitvoeren. Het Repaircafé is daarmee gered.

Het café werd in maart in het leven geroepen met behulp van collega's van het Repaircafé uit het naburige Sint-Michielsgestel. Dat gebeurde onder de vlag van De Dorpstafel die een paar weken eerder gelanceerd werd. Daar kunnen Gemondenaren elkaar onder het genot van een kopje koffie ontmoeten en een eventuele hulpvraag op tafel leggen.

Het Repaircafé is een ontmoetingsplaats waar iedereen kapotte spulletjes ter reparatie kan aanbieden en vakbekwame vrijwilligers het euvel, indien mogelijk, ter plekke verhelpen. Zo niet, dán weten zij vaak wel het juiste adres. Het repareren is kosteloos, slechts de gebruikte materialen komen op conto van de aanbieder en tot slot wordt een vrijwillige bijdrage enorm gewaardeerd.

ZELFSTANDIG

Vanaf maart tot aan de zomervakantie werd het Repaircafé in Gemonde 'gedraaid' met de collega's van het Wijkplein Gestel. Ondertussen werd gezocht naar eigen vrijwilligers om zo uiteindelijk zelfstandig verder te kunnen gaan. Dát is uiteindelijk gelukt. Tot grote blijdschap van De Dorpstafel en de organisatoren blijft Gemondenaar David Henning - die de afgelopen periode zichzelf inzette voor het Repaircafé - doorgaan met het 'fijnere' werk zoals sieraden en andere kleine reparaties. Daarnaast zal Anneke van Genuchten paraat staan met haar naaimachine voor onder meer verstelwerk zoals kapotte ritsen en het inkorten van broekspijpen. Ook wanneer het gaat om reparaties aan elektrische apparaten zijn Gemondenaren straks bij het Repaircafé aan het goede adres. Hans Verhoeven zal zich als elektricien buigen over bijvoorbeeld kapotte koffie-apparaten, mixers en tosti-ijzers.

,,Met hulp van Wijkplein Gestel hebben we de afgelopen periode proefgedraaid. De reacties uit Gemonde zijn heel positief, maar desondanks viel het niet mee om vakbekwame vrijwilligers te vinden", aldus Debbie van Brandwijk. Zij is vrijwilliger bij De Dorpstafel en het Repaircafé. Samen met gastheer Ad Bruijnel en andere betrokkenen is ze blij dat het Repaircafé een vervolg krijgt met 'eigen' mensen uit het dorp. Die zijn overigens nog steeds van harte welkom om zich aan te melden. ,,Het zou heel fijn als er meer technici zouden komen en mensen die handig zijn met een naaimachine. Het Repaircafé wordt eens in de twee maanden gehouden. Het gaat dus echt maar om een paar uurtjes", aldus Van Brandwijk.

NOVEMBER

De eerstvolgende editie van het Repaircafé vindt plaats op woensdag 30 november van 10.00 tot 12.00 uur in dorpshuis De Kei aan de Lambertusweg. Ook woensdag 1 februari en 29 maart kunnen al in de agenda gezet worden, want dan is de reparatie-ochtend ook gepland. Mensen die een helpende hand willen bieden zijn van harte uitgenodigd zich te melden via de gelijknamige Facebookpagina of via e-mailadres: info@dorpstafelgemonde.nl.

Liempde

CV De Vivantjes

In café De Durpsherberg, de residentie van de Liempdse carnavalsvereniging De Vivantjes,vindt op zaterdag 19 november de installatie plaats van de nieuwe graaf of gravin van Ploegersland. Hij of zij zwaait de scepter over De Vivantjes tijdens het komende carnavalsseizoen. Ook de rentmeester of hofdame en hofnar worden die avond benoemd. Bezoekers zijn vanaf 20.30 uur welkom. Kijk voor meer informatie op de website www.vivantjes.nl of op de Facebookpagina van de vereniging.