Wethouder Marusjka Lestrade (links) was een van de enthousiaste bezoekers van de pop-upstore van Fairtrade Boxtel en Vincentiusvereniging. Veel publiek bekeek de modeshows met tweedehands kleding. (Foto: Peter de Koning).
Wethouder Marusjka Lestrade (links) was een van de enthousiaste bezoekers van de pop-upstore van Fairtrade Boxtel en Vincentiusvereniging. Veel publiek bekeek de modeshows met tweedehands kleding. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

SPECIALE POP-UPSTORE IN FAIRTRADE-WEEK

Originele outfits door hergebruik van kleding

CHARLOTTE SWAGTEN

Vanwege de Fairtrade-week opende afgelopen zaterdag een unieke pop-upstore de deuren aan de Stationsstraat. Werkgroep Fairtrade Gemeente Boxtel liet met de tijdelijke winkel zien hoe tweedehands kleding nieuw leven gegeven kan worden. De hele middag kon publiek binnenlopen om te shoppen, te genieten van hapjes en het bekijken van verschillende modeshows.

Tweemaal per jaar vindt de Fairtrade-week plaats in het hele land, met dit keer als thema 'Duurzaamheid en Hergebruik'. De pop-upstore is tot stand gekomen door een samenwerking van verschillende Boxtelse organisaties. Vooral de Vincentiusvereniging speelde een belangrijke rol door kleding te leveren aan de winkel. Ook de Smaak van Boxtel droeg een steentje bij binnen dit initiatief met allerlei (h)eerlijke hapjes.

Voorzitter van de werkgroep Arjen Wittenveen was 'meer dan trots op dit initiatief'. ,,Het is fantastisch dat meerdere organisaties zich met elkaar willen verbinden om dit mogelijk maken. Het laat zien dat het niet uitmaakt uit welke rang of stand je komt, iedereen wil graag meewerken aan hergebruik van mooie producten. Hergebruiken is nou eenmaal de beste vorm van duurzaamheid."

DUURZAAM SHOPPEN

De werkgroep doet samen met de gemeente Boxtel al jaren haar best om aandacht aan fairtrade te besteden. De drukte bij de pop-upstore liet zien dat het drie jaar later nog steeds leeft in Boxtel. Er worden geregeld activiteiten georganiseerd om mensen te informeren over het belang van duurzame producten.

Ook wethouders Peter van de Wiel en Marusjka Lestrade waren aanwezig om een woordje te doen over duurzaamheid én de modeshows te aanschouwen. ,,Ik ben blij om te zien dat Boxtel echt uitblinkt in de manier waarop wij met duurzaamheid en hergebruik omgaan", licht wethouder Van de Wiel toe. ,,Het laat nog maar eens zien waarom wij een de Fairtrade-titel hebben verdiend."

De circa twintig modellen in de modeshows, jong én oud, lieten zien wat er allemaal mogelijk was met tweedehands kleding. Als vrijwilliger bij de werkgroep liep Lola Nouwens mee in de modeshows in de pop-upstore. ,,Ik vind dit een mooie manier om te laten zien wat er allemaal mogelijk is met deze kleding", vertelt Lola. ,,Alle kleding die hier hangt is op kwaliteit gecontroleerd en klaar om naar een andere eigenaar te gaan. Naast dat het een duurzame manier van shoppen is, heb je ook nog eens een originele outfit."