Bezoekers van de foto- en poëzieveiling in Podium Boxtel bewonderen aan de hand van een veilinggids alle foto's. Op de achtergrond is de foto van Eppo Schellekens zichtbaar. (Foto: Peter de Koning).
Bezoekers van de foto- en poëzieveiling in Podium Boxtel bewonderen aan de hand van een veilinggids alle foto's. Op de achtergrond is de foto van Eppo Schellekens zichtbaar. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

STICHTING BOEL STEUNT NATUURGEBIED DOMMELBIMD MET FOTO- EN POËZIEPROJECT

'Mooie foto's, ook van lelijke gebouwen'

MARC CLEUTJENS

De foyer van Podium Boxtel was zondagmiddag omgetoverd tot een expositieruimte waar achttien Boxtelse fotografen evenveel indrukwekkende foto's hadden opgehangen voor het foto- en poëzieproject 'Echt BOextEL' van stichting BoeL. De foto's werden geveild en in klein formaat verkocht als setje. De opbrengst gaat naar natuurgebied Dommelbimd. Vier van de achttien werken werden gekocht door de gemeente Boxtel. ,,Ik ga vanmiddag geld uitgeven", had wethouder Marusjka Lestrade eerder die middag al lachend door laten schemeren...

Lestrade gaf het startsein voor de veiling van de levensgrote, op canvas gedrukte foto's. Ze roemde het initiatief van BoeL om professionele en amateurfotografen te koppelen aan leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum (JRL). Die schreven korte gedichten bij de prenten. ,,Als ik hier rondloop langs al die prachtige werken, dan voel ik me trots op Boxtel", glunderde de wethouder. ,,Wéér een bewijs dat je in Boxtel veel kunt bereiken als je samenwerkt. BoeL doet dat met Dommelbimd en het JRL, maar ook met SintLucas."

Met een veilingboekje in de hand bewonderde Lestrade de foto's. ,,Ik heb met mijn collega-wethouders overlegd om wat werken aan te kopen die passen in het gemeentehuis", vertelde ze. De wethouder kocht onder meer een werk van Hester van den Broek. ,,Ik heb vanaf het Weikespad een foto gemaakt van de Dommel en Magere Josje", legde de fotografe uit. Ze bewaart mooie herinneringen aan de toren van de verdwenen Maria Reginakerk. ,,Ik fiets elke dag over dit brugje naar mijn werk. Toen ik door BoeL werd gevraagd, wist ik meteen: hier ga ik mijn foto maken."

Stef Schellekens leverde een stijlvolle foto in van het politiebureau aan de Bosscheweg. ,,Veel mensen vinden dit een lelijk gebouw. Als fotograaf vind ik dat je van lelijke gebouwen ook mooie foto's kunt maken. Trouwens, ik vind het helemaal geen lelijk gebouw. Het is mooi." Voor Schellekens' werk bestond voldoende belangstelling, net als voor dat van Sammie Leermakers. Ze maakte een prachtig stilleven van de Burgakker waar ze woont. De foto werd gekocht door haar overbuurvrouw...

Pleun van den Broek (10) was een van de jongste bezoekers van de BoeL-veiling. ,,Ik maak graag foto's, bijvoorbeeld als ik op vakantie ben in Italië of Spanje. Ook heb ik op school al een een spreekbeurt gehouden over fotografie." Zondagmiddag maakte ze foto's voor haar opa, Piet van Oers. ,,Opa heeft ook foto's gemaakt voor het project. Een hele mooie foto waarop je de kerktoren ziet."

GEVOELENS

Een opvallende verschijning tijdens de veiling was vijfdejaars vwo-leerling Susan Vermeer uit Helvoirt. Ze schreef bij vijf foto's een gedicht en koos onder meer voor een haiku. ,,Poëzie is heerlijk om te doen", vertelde ze kort voor haar eerste optreden. ,,Dichtkunst is een manier om iets over je gevoelens en emoties te vertellen."

Vermeer schreef onder meer een gedicht bij een foto van Peter de Koning. ,,Een hele vreemde foto van twee figuren op een pontje. En ik ben dol op vreemde dingen." Ook bij de foto van Piet van Oers, gemaakt bij de gemeentevijver met zicht op Het Hofje en de Sint-Petrusbasiliek, schreef ze enkele dichtregels. ,,En ik ga het liedje 'Verleden Tijd' van Abel zingen. Ik zie op de foto een bankje dat rust uitstraalt. Hier kun je rustig gaan zitten maar ook treuren over de tijd die voorbij is."

NATUURBELEEFPAD

Zesdejaars vwo-leerling Martijn Faes uit Oisterwijk schreef een gedicht bij de foto van Stef Schellekens. ,,Ik ken dat politiebureau niet, maar vind het juist een mooi gebouw." Martijn houdt van poëzie en deed al mee aan dichtwedstrijden in Tilburg en Turnhout. Ook overweegt hij mee te doen aan de volgende editie van DichtSlamRap in Boxtel. De scholier houdt onder meer van het werk van Paul van Ostaijen. ,,Ik heb laatst een prachtige bloemlezing gelezen..."

Vrijwel alle foto's werden verkocht voor bedragen die varieerden van 80 tot maximaal 220 euro. De foto van Nina de Leest-Crebas, gemaakt in de Oude Kerkstraat, werd voor een bedrag van 220 euro verkocht aan de oud-Boxtelse Yvette van Leeuwen. ,,Ik bewaar fijne herinneringen aan dit straatje. Hier ging ik naar café Pallieter."

De foto's die zondag geen nieuwe eigenaar vonden, worden door BoeL via Facebook geveild. De opbrengst is bedoeld voor stichting Dommelbimd die een natuurbeleefpad wil inrichten. De voorlopige opbrengst bedraagt momenteel 1.080 euro.

Afbeelding