Ren je rot! Zoveel mogelijk attributen verplaatsen in 40 seconden, dat is niet voor watjes! (Foto's: Albert Stolwijk).
Ren je rot! Zoveel mogelijk attributen verplaatsen in 40 seconden, dat is niet voor watjes! (Foto's: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

1.500 BOXTELAREN IN ACTIE TIJDENS DERDE BOKSELSE KWIS

Boxtel in ban van feitjes én... de Hulk

MARIËLLE WIJFFELAARS

Zaterdag 5 november, 17.30 uur. Op de Markt staat een lange rij mensen te wachten. Niet voor de kaartverkoop van een populair concert of de start van de uitverkoop in een hippe kledingzaak. Nee, over een half uur start de derde editie van de Bokselse Kwis. En hoe eerder het vragenboek in bezit is, hoe sneller er gestart kan worden met het beantwoorden van het dikke pakket vragen en opdrachten.

Het team Diva's uit het Oosten staat vooraan in de rij en kan duidelijk niet wachten om te beginnen. Voor de derde keer staat de groep op de deelnemerslijst. ,,We zijn als twaalfde en vijfde geëindigd, dus dit jaar gaan we winnen", zegt Corine Kivit vastberaden. Marianne Jansen vult aan: ,,We zijn ontzettend goed voorbereid en al maanden aan het oefenen." De voorbereiding gaat zelfs zo ver, dat de diva's alvast een lied hebben gemaakt en een lekker recept uit hun hoofd hebben geleerd. Je weet nooit waar het goed voor is... ,,We hebben het recept gebaseerd op de boodschappen die we moesten halen. We denken echt dat dát de opdracht is."

LEKKER RECEPT

De groep Leutkwekkers heeft een heel andere theorie: ,,Ik denk dat we de prijs van de boodschappen moeten omrekenen van euro's naar een andere munteenheid", zegt Mark Verhoof, die met zijn ploeg meedoet namens het Boxtelse jeugdcarnaval. Het team heeft daarom wat deelnemers in de gelederen die sterk zijn in rekenen. ,,Maar natuurlijk ook mensen die veel weten van Boxtel", vertelt Lia van Kessel. Dat de Leutkwekkers bijna achteraan in de wachtrij staan, deert hen niet. Mark: ,,Wij zijn zo goed en hebben die tijdswinst helemaal niet nodig..."

Zodra de deuren van restaurant En Garde! opengaan, stormt de meute naar binnen. Daar ontvangen ze uit handen van de organisatie - Patricia van Amelsvoort, Saskia Maltha en Marc Cleutjens - het dikke vragenboek. Eenmaal buiten komen de mobiele telefoons tevoorschijn en worden alvast wat pagina's door geappt naar de teamleden die in de hoofdkwartieren in de startblokken zitten. Vijf uur vragen beantwoorden lijkt lang, maar de deelnemers weten uit ervaring dat die uren voorbij vliegen.

STRENGE REGELS

De meeste teams bestaan uit zo'n twintig mensen en dat is ook wel nodig. Niet alleen moeten antwoorden worden opgezocht en boeken worden uitgeplozen, ook moeten de deelnemers meedoen aan een aantal opdrachten. Eén daarvan is een terugkerend programmaonderdeel: de actualiteitentoets in de raadzaal onder leiding van burgemeester Mark Buijs. Een test met vragen over belangrijke Boxtelse gebeurtenissen van het afgelopen jaar. ,,Jullie weten het: mobiele telefoons inleveren. En tegenwoordig zijn er ook van die horloges waarmee je dingen kunt opzoeken, dat mag dus ook niet." De regels zijn streng...

Met vragen als 'voor het behoud van welke winkel werd een petitie gehouden in Boxtel' en 'op welke lekkernij trakteerde burgemeester Buijs bij de plaatsing van een bankje bij de Zwaanse Brug' is de vragenronde pittig te noemen, maar volgens de deelnemers 'best te doen'. ,,Als je tenminste de krant goed leest." De benaderingsvraag laat de hersens dit jaar flink kraken. Want hoeveel procent van de 23.376 Boxtelse stemgerechtigden ging eigenlijk stemmen tijdens het referendum over de Oekraïne?

HULK

Rond de raadzaal is het een drukte van belang. Niet alleen de deelnemers aan de test lopen rond, ook hun teamgenoten rennen gewapend met jokers rond. Die jokers moeten door de teams onderling geruild worden. En vind de juist maar eens tussen de 75 teams! ,,We willen er hiermee voor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten", legt Patricia van Amelsvoort namens de organisatie uit. ,,De Bokselse Kwis is niet alleen een wedstrijd, maar ook hét moment om inwoners te verbinden."

Dat blijkt ook uit de sportieve opdracht die in sportschool 040FIT! wordt gehouden. 'Stuur de hulk van je team naar 040FIT!' zo luidt de opdracht. Niet zonder reden, want in groepjes van vijf moeten in 40 seconden zoveel mogelijk attributen al rennend door de sportschool worden vervoerd. De opdracht wordt door sommige deelnemers héél letterlijk genomen, met groene schmink en in groene kledij rennen ze door de sportschool.

WEINIG TIJD

De teams komen samen op allerlei locaties: schoolgebouwen, winkels en horecagelegenheden worden bezet door quizzers. Maar ook in huiskamers is het een drukte van belang. In de woning van Bianca Vorstenbosch is het team Hart to Get samengekomen. Laptops, iPads en mobiele telefoons staan tussen de glazen wijn en borrelhapjes want 'het moet wel gezellig blijven'. Edger Maas komt tevreden binnenlopen, de test in de raadzaal is goed gegaan. ,,Het viel best mee, gelukkig volg ik het nieuws goed", zegt hij. Veel tijd om te praten heeft hij niet. ,,Die vijf uurtjes vliegen voorbij."

En ook de leden van het jeugdcarnaval die in een woonkamer aan de Jan Kruijsenstraat zitten te quizzen, hebben weinig tijd. ,,Tenzij de verslaggever van Brabants Centrum wil helpen?" Helaas...

De tips over de boodschappen zijn het meest besproken onderwerp deze avond. Want moet de prijs nou worden omgerekend, moet er mee worden gekookt of moet het gewicht van alle producten worden geschat? Niets blijkt minder waar: de voedingsmiddelen zijn bestemd voor de Voedselbank Boxtel, die dus 75 dozen met houdbare producten ontving. Ook de Kinderboerderij Boxtel kon rekenen op leuke presentjes: het vogelhuisje dat elk team moest maken, is bestemd voor de hoeve aan het Apollopad.

WIE WINT?

Wie de Bokselse Kwis gewonnen heeft? Dat blijft nog even gissen... De organisatie is druk bezig met het nakijken van alle boekjes en op vrijdag 25 november wordt bij 't Dommeltje bekend wie beschikt over de beste feitenkennis, de sterkste hulk en het creatiefste brein...

In een huiskamer is het team Leutkwekkers druk bezig met het opzoeken van vragen. Natuurlijk wél met een lekker hapje en drankje.
De Bokselse Kwis: hard werken maar mét gezelligheid.
De actualiteitenkennis van de teams wordt getest in de raadzaal. Zónder mobieltjes...
Antwoord gevonden? Dan snel doorbellen naar het hoofdkwartier van het team zodat het in het quizboek kan worden opgenomen.
Een memoryspel in bar Becoloth met foto's van de organisatie van de Bokselse Kwis.
Afbeelding