Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GEMEENTE BEGROET NIEUWE INWONERS ÉN NIEUWE NEDERLANDERS

Kleurrijk Boxtel smult van poffertjes

MARC CLEUTJENS

Een ballonfiguur scoren bij clown Anka. Poffertjes eten in het gemeentehuis. En natuurlijk een selfie maken met burgemeester Mark Buijs. Tijdens de jaarlijkse nieuwkomersmiddag in Boxtel begroette Buijs met de wethouders Marusjka Lestrade, Peter van de Wiel en Eric van den Broek niet minder dan 130 nieuwe inwoners. Een deel van hen werd ook verwelkomd als nieuwe Nederlander en werd op hartverwarmende wijze in het zonnetje gezet.

Hoe bijzonder moet dat zijn om na een lange reis uit een ander werelddeel in Boxtel terecht te komen, een paspoort te krijgen en dan zo welkom te worden geheten door de burgemeester. De nieuwkomers uit Somalië, Ghana, Pakistan en Thailand die dit keer door Buijs werden verwelkomd straalden van oor tot oor. Trots op hun nieuwe status en blij om erbij te horen en mee te mogen doen. ,,Onze kracht is dat we in Boxtel alles samen doen", vertelde de burgemeester in de bomvolle raadzaal. ,,Als je samen optrekt en elkaar opzoekt, bereik je meer en stuwen we onze gemeenschap vooruit."

Buijs genoot zichtbaar van het onophoudelijk handen schudden met al die nieuwe inwoners. ,,Veel gezichten ken ik al omdat ik jullie heb gezien op de Bazaar, bij de Smaak van Boxtel of bij de bijeenkomsten van het Buurt Informatie Netwerk. Weet dat onze gemeente een prachtige plek is om te wonen, te werken en te genieten. Er is veel moois te zien, ook in onze dorpen Liempde en Lennisheuvel."

ODC EN BOC

De broers Hassan (12) en Hussein (11) zijn met hun neef Anas (9) en een paar zusjes naar de raadzaal gekomen om te vieren dat ze zich met hun vaders en moeders ook Nederlander mogen noemen. ,,We wonen nu al bijna zeven jaar in Boxtel, dus we kennen het dorp al goed", lacht Hussein. ,,Ik ken wethouder Peter van de Wiel!", jubelt Hassan. ,,Hij was pas geleden op de Prinses Amaliaschool om les te geven over duurzaamheid." Anas zit op De Spelelier. ,,Dicht bij ons huis."

Wennen aan Nederland en de taal leren viel best mee, lachen de drie in Somalië geboren kinderen. ,,Als je veel oefent, leer je het vanzelf. Gelukkig hebben we veel hulp gehad op school", zegt Hassan. De drie jongens horen er helemaal bij in Boxtel. ,,Wij voetballen bij ODC", grinniken de broers. ,,En ik bij BOC, haha", straalt Anas. Wat ze van Boxtel vinden? ,,Alles is dichtbij", meent Hussein. ,,De school, de voetbalclub, de winkels en het station." Anas: ,,Ik vind de natuur zo mooi."

DOMMEL IS OVERAL

Tibor Horváth en Noemi Szerencse uit Hongarije wonen nu een klein jaar samen in Boxtel. ,,Ik woon hier nu ongeveer vier jaar en Noemi kwam zes maanden geleden over, vertelt Tibor. ,,We hebben allebei een baan bij Vion in Boxtel en we vinden het hier super." ,,Nederlands leren vinden we wel moeilijk hoor", grinnikt Noemi. ,,We leren de taal vooral online." Het stel geniet in Boxtel. ,,Het is een kleine gemeente met veel voorzieningen. En ik houd van vissen en dan is het makkelijk als de Dommel altijd dichtbij is", lacht Tibor.

Nieuwkomers hoeven niet van ver te komen. Sven Roovers verhuisde dit jaar met zijn gezin van Haaren naar de wijk Sparrenlaene in Boxtel. ,,Wat me vandaag opvalt, is dat we in een hele warme gemeente zijn komen wonen", zegt Sven. ,,Wat een welkom! Deze kleurrijke bijeenkomst met mensen uit de hele wereld laat zien dat Boxtel een afspiegeling is van de samenleving en dat willen we onze kinderen graag meegeven."

Lieke (12) en Lars knikken. ,,We wonen in een hele leuke wijk. Met onze hond Lucky kunnen we fijn het bos in", lacht Lieke, die op het Jacob-Roelandslyceum zit. Het valt haar op dat Boxtel veel meer voorzieningen heeft dan Haaren. ,,De school is lekker dichtbij en ik zit op softbal bij Ducks." ,,Ik voetbalde eerst bij Nemelaer en nu bij ODC dus hoef alleen maar over te steken", vult Lars aan. ,,In Boxtel is lekker veel te doen. Vorige week zijn we nog naar Festival Circolo geweest. Het was super."

Om 'hun' Boxtel nog beter te leren kennen, namen Sven, Lieke en Lars deel aan een wandeling door het centrum van Boxtel. Hun gids was wethouder Peter van de Wiel. De meeste nieuwkomers bleven trouwens liever in het gemeentehuis. ,,Heerlijke poffertjes eten", stralen Hassan, Hussein en Anas.

FOTO BOVEN: De deelnemers aan de nieuwkomersmiddag in het gemeentehuis worden getrakteerd op poffertjes.

FOTO ONDER: Sven Roovers (tweede van links) wandelt met Lars en Lieke en andere nieuwkomers door de Oude Kerkstraat. (Foto's: Peter de Koning).

Nieuwe Nederlanders poseren trots met burgemeester Mark Buijs.
Afbeelding